Zagrebačka filharmonija na Dubrovačkim ljetnim igrama

Glazbeni program Dubrovačkih ljetnih igara počeo je sinoć nastupom Zagrebačke filharmonije u tvrđavi Revelin pod dirigentskim vodstvom Pavela Kogana.

Uz Kogana, kao gost na koncertu nastupio je i pijanist Denis Matsujev. Zagrebački filharmoničari izveli su tri djela P.I. Čajkovskog Svečanu krunidbenu koračnicu u d-duru, Prvi koncert za glasovir i orkestar u b-molu Op. 23 te u drugom dijelu koncerta Simfoniju u e-molu Op. 64.

Publika u prepunoj tvrđavi Revelin dugotrajnim je pljeskom nagradila večerašnje izvođače.

Zagrebačka filharmonija kroz 55 godina Dubrovačkih ljetnih igara održala je brojne koncerte u Dubrovniku. Večerašnji dirigent i violinist Pavel Kogan dobro je poznat domaćoj publici jer je od 1988. do 1990. bio šef dirigent Zagrebačke filharmonije.

Školovao se na moskovskome konzervatoriju Čajkovski, a 1970. godine osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom vionolističkom natjecanju Jan Sibelius u Helsinkiju. Nakon toga počinju njegove mnogobrojne turneje i violinistički nastup i s vodećim orkestrima u Europi, SAD-u i Japanu.

Bio je stalni dirigent moskovskoga Velikog kazališta, a od 1990. glazbeni je ravnatelj moskovskog Državnog simfonijskog orkestra s kojim je nastupao vrlo uspješno u svjetskim glazbenim središtima. Drugi večerašnji gost Zagrebačke filharmonje pijanist Denis Matsujev također se školovao na konzervatoriju Čajkovski. Godine 1995. postao je solistom moskovskog Državnog akademskog filharmonijskog društva. Pobjednik je brojnih međunarodnih pijanističkih natjecanja, a posebno 11. međunarodnog pijanističkog natjecanja Čajkovski 1999. u Moskvi. Također je nastupao na brojnim glazbenim svjetskim podijima i s vodećim svjetskim orkestrima.

(Hina) xta yvkn

Pročitajte više