Zagrebačka filharmonija na Dubrovačkim ljetnim igrama

VEČERAŠNJI nastup Zagrebačke filharmonije na Boškovićevoj poljani te dramska praizvedba Eshilove "Orestije" 14. srpnja bile su teme današnje konferencije za novinare u Press uredu Dubrovačkih ljetnih igara.

Ravnatelj Glazbenog dijela programa Neven Frangeš kazao je kako se Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem Vjekoslava Šuteja večerašnjim koncertom vraća na Igre sa zanimljivim programom vezanim uz Dubrovnik.

Oluja iz "Ekvinocija" Ive Brkanovića prilagođena je za izvedbu Simfonijskog orkestra, a rokoko varijacije s violončelisticom Monikom Leskovar u punom sjaju predstavit će naš nacionalni orkestar.

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije Miljenko Puljić kazao je kako nastoje što više popularizirati hrvatske skladatelje kao što su Papandopulo i Brkanović, istaknuvši kako će Monika Leskovar svirati na violončelu vrijednu 160 tisuća eura koji je izradio Vicenco Postiglione.

Velika festivalska praizvedba Eshilove "Orestije" u izvedbi Festivalskoga dramskog ansambla i u režiji Ozrena Prohića na rasporedu je 14. srpnja. Ravnatelj Dramskog dijela programa Ivica Kunčević kazao je kako će ona biti ostvarena u koprodukciji s HNK iz Zagreba, a osim u Dubrovniku predstava će na jesen biti izvedena i u HNK. Orestija", jedina antička sačuvana trilogija, svojevrsna je preslika našeg vremena i svjedoči o svim problemima u našoj suvremenosti, kazao je redatelj Prohić.

U predstavi nastupaju Milan Pleština, Alma Prica, Zrinka Cvitešić, Mirsad Tuka, Damir Lončar, Ivica Zadro i dr.

Na današnjoj konferenciji za novinare najavljena je i izložba splitskog umjetnika Matka Trebotića pod nazivom "Prokletstvo Gradu" koja će biti otvorena točno u ponoć u predvorju palače Sponze.
 

Pročitajte više