ZAGREBAČKA "LIRA" NA SVJETSKOM FESTIVALU PJEVAČKIH ZBOROVA U IZRAELU

Mješoviti pjevački zbor "Lira" iz Zagreba boravi u Izraelu, gdje sudjeluje na 20. Svjetskom festivalu pjevačkih zborova (Zimriya) koji se održava na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu od 2. do 12. kolovoza.

Na Festivalu sudjeluje više od 500 pjevača, 17 zborova iz Izraela, te zborovi iz SAD-a, Koreje, Južnoafričke Republike i Urugvaja, a Europu predstavlja hrvatski zbor Lira, izviješteno je u četvrtak iz hrvatskog veleposlanstva u Izraelu.

Tijekom Festivala zborovi su sudjelovali u radu specijaliziranih radionica, te je tako Lira bila uspješno uključena u radionicu koja je njegovala baroknu glazbu. Na završnom koncertu, održanom u prepunom jeruzalemskom gradskom kazalištu, zbor Lira je izveo Misu u G-duru, J.S. Bacha.

Tijekom boravka u Izraelu, osim uspješnog sudjelovanja u svim festivalskim aktivnostima, hrvatski je zbor Lira održao i pet koncerata u Jeruzalemu, Tel Avivu i kibucu Zara, uvijek pred brojnom publikom i uz ovacije na kraju. Izraelska publika pokazala je oduševljenje kako izvedbom, tako i bogatim repertoarom, koji seže od klasične glazbe XVI st., do narodnih hrvatskih skladbi te židovskih pjesama. Zbor Lira je u Izraelu dostojno proslavio svoj zlatni jubilej, 50-tu godišnjicu postojanja.

(Hina) xpp ydh

Pročitajte više