Zagrebačka policija analizirala sumnjive tvari koje su nađene u parkovima, kažu da se ne radi o otrovu

Foto: Čitateljica Indexa, Screenshot: Facebook

NAKON što je u Zagrebu na nekoliko mjesta pronađen sumnjih prah, a za kojeg se sumnjalo da se radi o otrovu za ljubimce, o svemu se oglasila policija.

Policija je putem priopćenja kazala kako se ne radi o otrovu.

"Unazad nekoliko dana Policijska uprava zagrebačka je zaprimila desetak dojava građana koji su navodili da su u parkovima ili na ulici pronašli sumnjive tvari, uglavnom prahove, a za koje su izrazili bojazan da se radi o različitim otrovima za kućne ljubimce. Policijski službenici su svakoj ovakvoj dojavi pristupili izrazito oprezno, izašli na mjesto dojave te su izuzeli uzorke spornih tvari, koje su potom dostavili na toksikološko vještačenje u Centar za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.
 
Provedenim toksikološkim vještačenjem ni u jednom od uzoraka nije utvrđena prisutnost bilo kakvog otrova ili pesticida", stoji u policijskom priopćenju.

Na temelju rezultata ispitivanja spektrometrijskim i spektroskopijskim metodama unutar Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju nisu utvrđena najčešće korištena komercijalno dostupna sredstva za zaštitu bilja, biocidi ili za uništavanje glodavaca.

Prva analiza Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", koja je napravljena u utorak, pokazala je da sukladno informacijama s terena i vizualnom pregledu uzorci povezani s dojavama građana odgovaraju tvarima koje su normalno prisutne u gradskom urbanom okolišu poput hrane za mačke, ostataka žbuke, rastopljenog papira i sl.

U uzorcima koji su prikupljeni i analizirani nema otrova za životinje niti u Zagrebu ima uginulih pasa ili životinja, što bi se moglo povezati s "nepoznatom bijelom tvari" o kojoj su javljali građani.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama moli građane Zagreba da ne šire paniku i ne alarmiraju hitne službe bez valjanog razloga.
 

Pročitajte više