Zagrebačka skupština odbila ideju da dio komunalnih poslova obavljaju privatne firme

Foto: Hina

ZASTUPNICI zagrebačke Gradske skupštine su na sjednici većinom glasova odbacili prijedlog o određivanju poslova održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture, koji se odnose na odvodnju atmosferskih voda, prema kojem bi te poslove, uz Vodoopskrbu i odvodnju (ViO) obavljali i privatnici.

U obrazloženju se isticalo da zbog složenosti procedure nabavke opreme (specijalnih vozila), Vodoopskrba i odvodnja ne može osigurati potrebne resurse i ne može obavljati sve poslove iz sklopljenog ugovora, zbog čega se predlagalo da posao čišćenja slivnika, linijskih rešetki, rekonstrukcije slivnika te poslove asfaltiranja nakon obnavljanja, obavljaju i privatnici.

U ime Kluba zastupnika lijevog bloka Mate Kapović upitao je kako to da Gradska uprava nije tri godine zaredom, od 2014. uspjela provesti postupak javne nabave. Ne vjeruje da je stvar u tome da je Uprava nesposobna, već da je sve to planski napravljeno kako bi se na kraju napravila potpuna privatizacija.

"Očito je da se radi o postupnoj privatizaciji. To ide tako - počne se djelomično, a kasnije se proširi", ustvrdio je.

U ime Kluba gradskih zastupnika SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez Zvane Brumnić također je izrazio sumnje u to kako javna nabava nije uspjela u četiri godine.

"Ako nešto u četiri godine ne prolazi, onda se javlja sumnja zašto ne prolazi. Točno se zna da li će javni natječaj proći i kada će proći - kada je dobro napravljen. Dvije su mogućnosti - ili se radi o privatizaciji ili pogodovanju. Ova odluka šteti Zagrebu i suprotna je onome zbog čega smo osnovali trgovačko društvo", ocijenio je.

Da se radi o štetnoj odluci koja se protivi interesima Grada, složio se i Tomislav Tomašević (Zagreb je naš), a Matej Mišić (SDP) upozorio je da će se time napraviti velika financijska šteta.

"Radi se o minimalno 12 milijuna kuna štete. Dosad smo za te poslove plaćali 16 milijuna, a sad ćemo plaćati 28 milijuna u četiri godine, na koliko će se potpisivati ugovori s privatnicima", istaknuo je Mišić.

Pročitajte više