Zagrebački aktivisti tvrde da im policija kaže da ne smiju pozivati na prosvjede

Foto: Foto: Marko Prpić/Pixsell

ZAGREBAČKE udruge Siget, Pravo na grad i Zelena akcija pozvale su sve građanke i građane Zagreba da danas u 19 sati izađu na svoje balkone i prozore te još jednom glasno poruče Bandiću da je dosta. Druga je ovo u nizu akcija kojom su zagrebački aktivisti, u nemogućnosti organiziranja stvarnih prosvjeda, odlučili po uzoru na pljeskanja i pjevanja na prozorima i balkonima iskoristiti ovu metodu da zagrebačkom gradonačelniku poruče kako su nezadovoljni. 

I premda nije riječ o prosvjedu koji je potrebno prijaviti iz PU zagrebačke, aktivistima su rekli da moraju poštovati odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Aktivistica željela prijaviti prosvjede, no iz policije su joj rekli da to nije moguće

Gordana Pasanec iz udruge Siget rekla je za Index kako je nazvala policiju nakon prve takve akcije održane 3. travnja s namjerom da prijavi te prosvjede za svaki sljedeći petak. No iz policije su joj, kako kaže, rekli da ne može prijaviti prosvjed te da je spontano okupljanje moguće, no da ne smiju pozivati na takve akcije. Naime, u slučaju poziva na okupljanje, rekli su joj, ako netko podnese prijavu zbog remećenja javnog reda i mira, organizatori mogu dobiti prijavu.

“Mi ćemo nastaviti pozivati građane na okupljanje neovisno o tome. Ako budemo kažnjeni, platit ćemo kaznu”, rekla je za Index Pasanec. U svom pozivu udruge su naglasile kako ne žele pristati na situaciju u kojoj su mirni prosvjedi podložni prekršajnim kaznama, dok istovremeno živimo u gradu u kojem gradonačelnik slobodno i sustavno ugrožava naše zdravlje i živote.

Policija potvrdila da ne može izdati dozvole

Iz PU zagrebačke su potvrdili kako ih je kontaktirala građanka vezano za prosvjed te rekli da policija ne izdaje dozvole za organiziranje javnih okupljanja, kao i drugih sličnih događanja za koje izdavanje dozvola, odnosno odobrenja, nije zakonom previđeno.

Policija nije odgovorila je li rekla aktivistici da se prosvjedi ne mogu održavati svakog petka

Na upit jesu li joj rekli da se akcije ne smiju održavati svakog petka i pozivati na njih, odgovorili su kako su Pasanec objasnili pravno nepostojanje “dozvole” te iskoristili trenutak “da je se načelno podsjeti na obvezu poštivanja svih pozitivnih pravnih propisa, a u trenutnoj situaciji naročito odluku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske”.

Udruge prosvjednim akcijama traže sustavnu, transparentnu i brzu obnovu

Inače, ovim prosvjednim akcijama udruge traže da se svima koji su u potresu izgubili dom osigura smještaj u stanovima kojima Grad upravlja te da obnova mora biti pravedna, sustavna, transparentna i najbrža moguća. U izradi planova obnove traže da Grad i država moraju kao ravnopravnog sudionika uključiti i stručna udruženja i poštovati njihove zahtjeve.

"U borbi protiv pandemije tražimo konkretne mjere zaštite javnog zdravlja, a ne demagogiju nesposobnog gradonačelnika", istaknuli su iz udruga.

Pročitajte više