Zagrebački i zadarski rektor složni: Manjina studenata uzurpira sveučilišta

"SASTAVILI smo radne skupine, a svako će sveučilište izabrati predstavnike profesora i studenata koji bi sustavno radili na promjenama u financiranju sveučilišta. Svi oni trebali bi zajedno raditi u radnoj skupini. Primjerice zagrebačko Sveučilište već je odabralo tri profesora i dva studenta, a očekujemo to i od ostalih sveučilišta", rekao je danas na konferenciji za novinare rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš.

Radne skupine

Podsjetimo, kako je ideju, prije osam dana, o radnoj skupini promovirao ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac kada je rekao da će akademska godina 2010./11. imati zakonsko rješenje po kojemu će studenti koji ispunjavaju svoje obaveze u cijelosti imati besplatno obrazovanje. Oni koji "ispunjavanje obaveze", su oni koji imaju određeni broj ECTS bodova prema Bolonji, objasnio je tada Primorac ističući kako će radna skupina početi s radom, a zakon bi trebao biti gotov do akademske godine 2010./11.

"Osnovna zadaća radne skupine je promjena legislative, ali i definiranja kriterija uspješnosti. Također, skupina bi trebala odrediti i financijske uvjete financiranja, odnosno razviti mrežu potpore stipendija", rekao je danas rektor Bjeliš iskoristivši prigodu da još jednom pozove sve studente Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji blokiraju nastavu da se pridruže nastavi na alternativnim lokacijama.

Blokada u Zadru prekinuta zbog incidenata i alkohola

Također, rektor Bjeliš kaže kako studenti koji blokiraju rad drugih studenata zapravo uzurpiraju ostale."Stvar je tome da jedna skupina studenata uzurpira drugu, a riječ je o većini studenata koji žele nastaviti s radom", rekao je rektor Bjeliš.

Rektor Sveučilišta u Zadru Ante Uglešić danas je objasnio razloge zašto je studentima u blokadi jučer onemogućen nastavak akcije. "Nepoštivanje volje većine studenata koji su u drugom i trećem tjednu blokade Sveučilišta željeli da se nastavi s nastavom, unošenje alkoholnih pića i ulazak u prostore Sveučilišta osoba koje nisu studenti i nastavnici te poziv sindikalnoga povjerenika Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja na Sveučilištu u Zadru studentima da se pridruže štrajku u subotu u Zagrebu, razlozi su zbog kojih je uprava Sveučilišta odlučila privremeno zabraniti upotrebu sveučilišnih zgrada za bilo kakva okupljanja", rekao je Uglešić te dodao kako je jutros nastava normalno počela, a da je većina studenata na predavanjima, piše Večernji list.

Rektor je kazao da se tijekom održavanja blokada dogodio niz izgreda i fizičkih prijetnji nasiljem, a unosio se i alkohol u prostorije koje su bile "pod vlašću studenata". Na sljedećoj sjednici Senata najvjerojatnije će Uglešić predložiti produžetak nastave za tjedan dana. Jučer je Uprava Sveučilišta izvijestila kako je odluka o prekidu štrajka donesena zbog politiziranja skupova i kršenja autonomije Sveučilišta.

M.M.
Foto: Ranko Šuvar (Cropix)

Pročitajte više