Zagrebački, pulski i velikogorički županijski sudovi dobili "pojačanja"

Državno sudbeno vijeće (DSV) imenovalo je danas po četiri suca u zagrebački i velikogorički županijski sud, pet u pulski, te po jednog u općinske sudove u Rovinju, Opatiji, Zadru i Biogradu na moru.

U zagrebački Županijski sud imenovani su Milan Anić, Snježana Bagić, Dubravka Burcar i Sanja Joka Umičević, gotovo jednoglasno već u prvom krugu glasovanja između 72 kandidata.

DSV je nakon ranijeg imenovanja sudaca u zagrebački Županijski sud u stručnoj javnosti i među sucima najviše kritiziran jer već tada nije imenovao uglednog suca Općinskog suda u Zagrebu Milana Anića koji je pred ostalim kandidatima prednjačio i po stručnosti i po stažu, napomenuo je Jakob Miletić.

Sa zagrebačkog Općinskog suda u Županijski odlazi i Dubravka Burcar, a Sanja Joka Umičević je nakon dugogodišnjeg savjetničkog staža na Županijskom sudu postala sutkinja.

Od kandidata izvan sudačkih redova imenovana je Snježana Bagić, predstojnica vladinog Ureda za zakonodavstvo. Iako nema ni dana sudačkog staža članovi DSV-a smatrali su da je njen desetogodišnji "stručni i predani rad" u Ministarstvu pravosuđa kvalificira za sudačku dužnost.

Za suca Županijskog suda u Zagrebu kandidirao se bivši glavni državni odvjetnik i bivši istražni sudac u tom sudu Radovan Ortynski. Nakon što je rečeno da se treba imenovati četiri suca iz građanske grane sudovanja, a Ortysnki je krivičar, njegovo ime nije ni spomenuto.

Odlučeno je međutim da se od predsjednika sudova zatraži da već prilikom raspisivanja oglasa za sudačka mjesta, a najkasnije do zaključenja natječaja, naznače koje sudačke odjele treba popuniti, umjesto da to ističu tek kad vide tko su kandidati.

U Županijski sud u Velikoj Gorici, između 30 kandidata, imenovani su suci zagrebačkog Općinskog suda Tamara Dolezil, Melanija Grgić, Branka Križanić i Nikola Opatić, također u prvom krugu glasovanja.

U Županijski sud u Puli između osam kandidata imenovani su Marija Budimir Sirotić, Edvina Draguzet, Helena Poropat, Igor Rakić i Zoran Šarić.

U opatijski Općinski sud imenovana je Adriana Puž, a u rovinjski Damir Kapović.

Za suca Općinskog suda u Zadru imenovan je Zrinko Zrilić, a u Biogradu na moru Tomislav Jurlina.

Pročitajte više