Zagrebom počeli voziti ovi auti za kontrolu parkiranja. Doznali smo o čemu se radi

Foto: Index

Zagreb uvodi novi način kontrole parkiranja, a automobili kojima će se ta kontrola obavljati već su se provozali Zagrebom. 

Riječ je o dva vozila Toyota Corolla Hybrid. Ti automobili crne boje s vidljivim oznakama Zagrebačkog holdinga i natpisima "Kontrola parkiranja" nedavno su dovezeni u garažu na Kvatriću, a danas smo jedan od dva automobila uhvatili na zagrebačkim cestama. 

Kako smo doznali, riječ je o vozilima sa sustavom za prepoznavanje registarskih oznaka vozila i služit će za nadzor i kontrolu naplate parkiranja. Index doznaje i da je puštanje vozila u rad planirano početkom sljedeće godine.

"Podružnica Zagrebparking, u sklopu obavljanja komunalne djelatnosti usluge parkiranja na uređenim javnim površinama, unaprjeđuje svoje poslovanje uvođenjem suvremenih tehnologija. U cilju bržeg i efikasnijeg nadzora i kontrole naplate parkiranja, kao potpora postojećim kontrolorima, podružnica Zagrebparking opremila je dva vozila sustavom za prepoznavanje registarskih oznaka vozila", kažu iz Zagrebačkog Holdinga za Index. 

Kako će sve funkcionirati

Automobili Zagrebparkinga očitavat će tablice i u sustavu provjeravati je li plaćeno parkiranje. Potom će, kako su nam objasnili iz Holdinga, kontrolori koji su i do sada provjeravali parkiranje na licu mjesta izdavati dnevnu parkirališnu kartu onima koji nisu platili parkiranje. Drugim riječima, oni bez plaćenog parkinga teže će se izvući bez plaćanja dnevne karte. 

"Jednostavnim prolaskom uz parkirana vozila kamere očitaju registarske tablice, a sustav automatski provjeri je li parkiranje plaćeno. U slučaju da identificira vozilo s neplaćenom parkirališnom kartom, sustav šalje obavijest kontroloru parkiranja koji na licu mjesta izdaje dnevnu parkirališnu kartu", kažu za Index iz Zagrebačkog holdinga.

Provjerili smo i zašto automobili za kontrolu parkiranja u Zagrebu imaju pulske tablice 

"Sustav za prepoznavanje registarskih oznaka trenutno je u fazi prilagodbe centralnom sustavu automatske naplate i kontrole parkiranja podružnice Zagrebparking", rekli su. Drugim riječima, Zagrebparkingova vozila za kontrolu parkiranja još ne obavljaju kontrolu, nego se sve još testira. Kako smo rekli, vozila bi trebala početi obavljati ono za što su nabavljena početkom iduće godine. 

U Gradu i Zagrebačkom holdingu, u čijem je sastavu podružnica Zagrebparking, provjerili smo i zašto automobili imaju oznaku Pule na registarskim tablicama. 

Odgovorili su nam da je vozila s takvim tablicama isporučio dobavljač i da je u tijeku postupak prijenosa vlasništva i promjene tablica. Kažu kako bi to trebalo biti riješeno do kraja tjedna. 

Pročitajte više