Zagrepčani oduševljeni Animafestom

PRVA tri dana Animafesta protekla su u znaku kina na otvorenom, u vrtu skulptura Gliptoteke HAZU. Jedino ljetno zagrebačko kino, pod zasad vedrim nebom, dobilo je svoju stalnu publiku!

Danas treća večer Velikog natjecanja donosi animirane filmove poznatih redatelja spotova: Jonas Odell, autor spotova za Franza Ferdinanda i Goldfrapp i nominiran za Grammya, predstavlja film "Nikad kao prvi put", Japanac Kazuto Nakazawa, poznat kao autor animiranih sekvenci "Kill Billa" i režiser spota za Linkin Park, donosi reklamni spot "Asience: Hairy Tale" inspiriran japanskim slikarstvom 18. stoljeća. Na kasnonoćnoj projekciji u Gliptoteci bit će prikazan i "Ovca Shaun: Kupanje" londonskog studija Aardman, producenata popularnog "Chicken Runa".

U kinu Central nastavlja se program izvrsnog Studentskog natjecanja, danas je na redu "Stop" Korejanca Jae-ok Parla, nagrađen u Cannesu, te posljednja projekcija ženskog programa po izboru Animafestove gošće Joanne Quinn.

Srijeda, posljednji dan projekcija natjecateljskog programa u Gliptoteci donosi "Igru" jednog od najslavnijih švicarskih animatora, Georgersa Schwizgebela, zatim animirani dokumentarac "Voljeni" o HIV pozitivnim osobama, "Moranu" Simona Bogojevića Naratha te za Oskara nominiranu "Gospođu Tutli-Putli".

Christopher Hinton, također nositelj nominacije za Oskara, prikazat će film pomaknutog humora "Idaho State Lottery: Twister", a posljednja projekcija natjecateljskog programa u Zagreb dovodi Maxa Hattlera s londonskog Kraljevskog umjetničkog koledža i njegov "Striper No.1".

Reprize natjecateljskog programa mogu se vidjeti se do četvrtka u popodnevnim terminima u kinu Europa, a večernji sati rezervirani su za Majstore animacije te najbolje svjetske klasike po izboru Clare Kitson.

Srijeda će ugostiti i izuzetnu Caroline Leaf, gošću Animafesta i članicu Velikog žirija, animatoricu poznatu po neobičnim animacijskim tehnikama - crtanje laserom, animiranje u pijesku te slikanje na staklu. Njezini su majstorski uratci na programu u srijedu ujutro te četvrtak uvečer u kinu Central.

Animirani dokumentarci u Centralu ostvarili su velik interes publike - do kraja festivala moći ćete pogledati još "Drugu stranu" o Berlinskom zidu, "Okretna vrata" o prostitutki Gillian te "Razgovor s Harisom" - film o bosanskom dječaku koji se prisjeća svog ratnog iskustva.

Kino Grič u srijedu, 4. lipnja u 12.00 sati ugostit će posebnu projekciju iznenađenja - restauriranu kopiju slavnog Baltazara! Uz projekciju najavljeno je i gostovanje ekipe Zagreb Filma.

Poznata je i još jedna projekcija iznenađenja, ususret dugometražnom Animafestu - u četvrtak, 5. lipnja u 21.00 sat u kinu Central bit će prikazan animirani novitet "Strah od mraka" ("Peur(s) du noir"), prikazan na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu. Šest popularnih grafičkih umjetnika udahnulo je život u svoje noćne more - njihove priče sačinjavaju dosad neviđen ep koji otkriva ljudske strahove u svom iskonskom, ljudskom i najizražajnijem izdanju. 

Usporedno s projekcijom iznenađenja, u četvrtak 5. lipnja u 21.00 sat u Otvorenom kinu Gliptoteka u Medvedgradskoj 2 održat će se svečana ceremonija dodjele nagrada i zatvaranje 18. Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb.

Nakon svečanog zatvaranja festivala, Animafest je za publiku pripremio još dva dana dodatnih projekcija u kinu Europa - projekcije nagrađenih filmova te Animiranu subotu za djecu 7. lipnja, kada će biti prikazane reprize filmova iz dječjeg programa.

Pročitajte više