Zagrepčani pogođeni potresom moraju skupo platiti za ponovno uključivanje plina

Foto: Matija Habljak (Pixsell)

TROŠKOVI ponovnog uključenja plina u objektima u centru Zagreba, a koji nisu pretrpjeli bitna oštećenja i pogodni su za život, mogli bi stajat, za neke,i više od tri tisuće kuna. No Zagrepčani, ako je to uopće utješna vijest, te troškove ne moraju platiti odmah. Iz Plinare kažu da su izmijenili proceduru plaćanja za ispitivanje plinskih instalacija za građane koji su isključili plin zbog potresa,  a kako bi na raspolaganju imali vrijeme u kojem će pratiti razvoj situacije i mogućnosti za eventualna obeštećenja. Građani imaju 30 dana za plaćanje tog računa.

No krenimo redom.

Procedura za ponovno uključenje

Na službenim stranicama Gradske plinare navodi se postupak puštanja plina u objekte kojima je isključen zbog potresa. Za sigurno puštanje plina je nužno imati pozitivan nalaz dimnjačara i pozitivan nalaz statičara ili stalnog sudskog vještaka za građevinarstvo da objekt nije ugrožen potresom te da se plin može pustiti u siguran objekt, kao i obavezan pristup u sve stanove kod puštanja plina u stambene zgrade.

Upravitelji zgrada moraju dokumente predati Odjelu prodaje Gradske plinare Zagreb da bi se otvorio radni nalog na teret korisnika koji se opet prosljeđuje u Službu tehničke podrške, Odjel mjerenja.

Tada Odjel mjerenja kontaktira korisnika i dogovara ispitivanje instalacije i puštanje plina na uporabu.

"Radni nalog u Odjelu prodaje se otvara bez avansne uplate, a račun se korisniku dostavlja nakon izvršenih poslova", stoji na službenim stranicama Gradske Plinare Zagreb. I to je procedura za zgrade koje nisu pretrpjele znatna oštećenja. Naime do sada se ponovno uključenje moralo plaćati unaprijed, no sada je Plinara promijenila način poslovanja.

Iako je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić objavio kako je proglašena elementarna nepogoda za Zagreb, nema odluke kojom bi se građani oslobodili ovog nameta.

Želite plin? Morate imati nalaz dimnjačara, statičara, servisiran bojler, a sama Plinara će vam uzeti 1050 kuna

Tako biste za pozitivan nalaz dimnjačara za sve dimnjake u zgradi mogli platiti oko 600 do 1000 kuna, koliko je cijena za obiteljske kuće. Traži se i pozitivan nalaz statičara ili stalnog sudskog vještaka za građevinarstvo da objekt nije ugrožen potresom te da se plin može pustiti u siguran objekt. Tu je i naknada koju uzima Gradska plinara, a kojam, kaže nam čitatelj stoji 1050 kuna.No cijena varira od priključka i o kojoj je zgradi riječ. 

"Cijena ispitivanja plinske instalacije za obiteljsku kuću s jednim stanom je 195,06 kn s PDV-om", kažu iz gradske Plinare, također su za primjer dostavili radni nalog u kojem je vidljiv trošak ispitivanja instalacija u zgradi s 14 stanova.

Radni nalog nosi današnji datum 24. ožujka.

 

Za ponovno uključenje plina morate imati i servisiran bojler, a ako to niste napravili u posljednjih šest mjeseci, morali biste imati i to. Cijena servisa plinskog bojlera dosta varira, od 300 do 1000 kuna, ovisi o količini posla. Na kraju, cijena vbi se mogla popeti i na oko tri tisuće kuna.

No isto tako je vrlo opasno da građani sami, na svoju ruku, uključuju plin i to se nikako ne savjetuje.

Plinara: Nikako ne uključujte plin sami

Naime, kako upozoravaju iz Gradske plinare, većina dimnjaka u starijim zgradama je srušena ili urušena, a pogotovo u samom središtu grada.

"Ako je plinski bojler spojen u takav dimnjak sigurno će doći do povrata dimnih plinova te mogućnosti smrtnih posljedica zbog trovanja ugljičnim monoksidom", stoji u upozorenju, gdje se dodaje i da se ne smiju koristiti bojleri sa spojem u srušene ili oštećene dimnjake.

"Također su vrlo opasni i dimnjaci koji izvana nisu oštećeni, a oštećena je unutarnja strana dimnjaka. Iz toga razloga se plinski bojleri sa spojem u dimnjak ne smiju upotrebljavati bez da je dimnjak pregledan od strane područnih dimnjačara", stoji na kraju upozorenja.

Uputili smo službeni upit na adresu Grada Zagreba i Gradske plinare, a odgovor ćemo objaviti kada ga, i ako ga, dobijemo.

Pročitajte više