Zagrepčani sve samo ne euforični uoči Bushevog dolaska: "Kaj vi stvarno mislite da bih ja pucala?"

SIGURNOSNE pripreme povodom dolaska aneričkog predsjednika Georga Busha, čini se, u punom su jeku, što možda najbolje dokazuju stanari Mesničke ulice. Naime, njih su gotovo sve redom u proteklih nekoliko dana posjetili pripadnici PU zagrebačke koji su im objasnili kako se trebaju ponašati 4. i 5. travnja - za vrijeme prolaska američke predsjedničke povorke ulicama grada Zagreba.

> Sanader o Bushu: Dolazi nam prijatelj!

> Hrvatski političari jednoglasno: Bushev posjet važan je i koristan za Hrvatsku!

"A kao imam što i vidjeti"

"Policajci su mi objasnili kako se nikako ne smijem naginjati preko prozora, uopće ga otvarati, kao i gledati kroz njega, ali nisu precizirali što mi se može u protivnom dogoditi. Obećala sam da neću gledati, a kao da imam što i vidjeti", kazala nam je jedna od stanarki, koja je željela ostati anonimna, dodavši da je sigurna da ni "drotovi" nisu pretjerano "zainteresirani" za predsjednika svjetske supersile.

"Svi mi o njemu mislimo isto", dobacila je, pojasnivši da su njegova (ne)djela u međunarodnoj politici i najmlađima dobro poznata.

Njezini susjedi sličnog su mišljenja, a koliko neki od njih posjet Busha doživljavaju ozbiljno najbolje je dočarao arhitekt iz jednog projektnog biroa.

"Nećemo pucati, ali nitko nije siguran skrivamo li oružje i ako da, gdje ga točno držimo. Nitko nam stanove nije pretraživao", prilično je neozbiljno ovaj arhitekt shvatio dolazak američkog predsjednika, mada je potom priznao kako takvo što nije "ispalio" pred policijom jer bi se na spomen riječi oružje, pretpostavlja, njihovo ponašanje bitno izmjenilo.

Teta, ima li u vašem stanu "spavača"?

"Kaj vi stvarno mislite da bih ja mogla pucati", branila se umirovljenica te kuće na naš upit ima li u njenom stanu "spavača".

Kako su nam kazali svi sugovornici, policija je bila prilično civilizirana.

Osim građana, u Mesničkoj se više puta u pripravnosti mogao uočiti policijski kombi iz kojeg se snimao cijeli taj prometni pravac. Unatoč tome, ostaje vidjeti kako će se hrvatski plavci nositi s dvjema kućama koje su zbog adaptacije zaklonjene skelama i plastičnim platnima pa predstavljaju pravo mjesto s kojeg se jednostavno može nišaniti. Iako su oni koji u Mesničkoj žive pretežno umirovljenici, ove zgrade ipak predstavljaju ozbiljan sigurnosni problem.

Policiji nikako na ruku ne idu ni događaji u proteklih nekoliko tjedana - ubojstvo Frane Despića i incidenti koji su nakon njega uslijedili, zatim nekoliko ručnih bombi pronađenih u smeću u Savskoj ulici, pri čemu je od jedne smrtno stradao i muškarac koji je tamo tražio plastične boce i slučajno ju kativirao. Suvišno je spomneuti višednevnu potragu za generalom Ivanom Koradom, kojeg policija traži "radi obavijesnog razgovora" vezano za četiri umorstva koja su se dogodila proteklog tjedna.

Ig.M.
Foto: L.T./AFP

Pročitajte više