Zagrepčanin prevaren. "Osvojio si 8000 eura. Instaliraj aplikaciju i slijedi upute"

Ilustracija: Sutterstock

Zagrebačka policija izvijestila je o novoj prevari. Muškarac je ostao bez 2300 eura.

"Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 44-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Računalna prijevara na štetu 61-godišnjaka.

Sumnja se da je osumnjičeni 23. veljače 2024. oštećenog 61-godišnjaka doveo u zabludu na način da mu je rekao da je dobio novčani iznos od kriptovaluta u iznosu od gotovo 8000 eura te ga uputio da na svoj mobilni telefon instalira aplikaciju namijenjenu povezivanju računala i mobilnih telefona s drugim takvim uređajima. 

Oštećeni je postupio po uputi 44-godišnjaka, a potom je dostavljanjem informacija osumnjičenom omogućio kontrolu nad svojim mobilnim uređajima i aplikacijama da bi potom zasad nepoznati počinitelj neovlašteno pristupio internet bankarstvu oštećenog i izvršio osam transakcija prijenosa novca s bankovnog računa oštećenog na bankovni račun osumnjičenog 44-godišnjaka. 

Odmah po zaprimanju novčanih sredstava na svoj bankovni račun, sumnja se, osumnjičeni je sam ili zajedno s drugim zasad nepoznatim počiniteljem, s ciljem prikrivanja stvarnog izvora novca i izbjegavanja oduzimanja imovinske koristi stečene kaznenim djelom, sav novac doznačio drugim zasad nepoznatim primateljima, čime je 61-godišnjak oštećen za novčani iznos od 2300 eura.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog je podneseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu", objavila je policija.

Pročitajte više