Zahtijevali otkucavanje forumaša: Makarska kronika rekla "ne" policiji

"BIT ĆE PROSVJEDA, padat će glave u Gradskom poglavarstvu samo ako ovo prođe, u što iskreno ne vjerujem... Pa ljudi žive od plaža, to je naša nafta i nitko nema pravo ograničavat prilaz... Dakle, teške demonstracije", napisao je 20. svibnja "doc", čitatelj internetskog izdanja tjednika Makarska kronika, među komentarima na tekst o tome kako gradsko šetalište "šaptom pada" u ruke investitoru Marinku Suliću, koji će ondje izgraditi hotel. Taj je komentar izgleda preplašio gradske vlasti u Makarskoj.

Dvadeset dana kasnije, za vrijeme najveće gužve u redakciji koja završava izdanje koje ide sutradan u tisak, u prostorije Makarske kronike upada policija. Njih je onamo poslalo Poglavarstvo, koje je kazneno prijavilo nepoznatog počinitelja zbog "prijetnje", zapravo poznate fraze s "padanjem glava" koja prije znači "gubljenje funkcije" negoli prijetnju obezglavljivanjem.

Nalog za pretres i pronalaženje "doca", odnosno IP adrese osobe koja je ostavila komentar ekspresno je izdala istražna sutkinja Županijskog suda u Splitu Ljiljana Stipišić, isti dan kada je Poglavarstvo prijavilo nepoćudan komentar, čijeg su autora, očito, htjeli upoznati.

"Otvorili smo prozor čitateljima, a sad da ih prokazujemo"

"Sukladno profesionalnim uzusima kojima se vodimo odbili smo policiji dati tražene podatke svjesni da time sebi stvaramo dodatne probleme i da nas zbog toga čega kazna. Međutim, nismo mogli prihvatiti situaciju u kojoj bi ispalo da čitatelje, kojima smo otvorili prozor da slobodno govore, sada praktički prokazujemo dajući policiji tražene podatke. Naravno da smo kao uredništvo protiv svakog oblika nasilja, pa i prijetnji ostavljenih u komentarima na naše tekstove iz web izdanja, te da smo spremni pripomoći u otkrivanju počinitelje, odnosno anonimnih osoba koji prijete, neovisno o tome koliko njihove riječi bile 'prazna puška'. Međutim, nakon kraćih konzultacija s predstavnicima novinarske struke odlučili smo ne udovoljiti traženom nalogu", napisalo je na internetskim stranicama uredništvo tjednika.

U istom tekstu navode i kako je ova reakcija tjednika ujedno i "bunt protiv načina na koji pravosuđe reagira kada je u pitanju slučaj našeg uredništva", i dodaju kako je "teško shvatljivo da sustav nema efikasan način da sam dođe do podataka koji može pripomoći u daljnjoj istrazi".

U Makarskoj je na vlasti HDZ, čiji gradonačelnik Marko Ožić Bebek smatra da je novinar koji je pisao da vlast ide na ruku investitoru "sve krivo shvatio" iz dokumenata koje je dobio.

Benko: U slučaju Makrske kronike nismo djelovali brže nego kod prijetnji Miljušu

Ravnatelj policije Marijan Benko na današnjoj novinskoj konferenciji je bio upitan kako to da je policija tako brzo reagirala u ovom slučaju Makarske kronike dok nije reagirala na prijetnje Dušanu Miljušu koje su bile izrečene u medijima. Benko je kazao da se novinarima samo čini da oni nisu reagirali na prijetnje Miljušu a da su u slučaju Makarske kronike djelovali po nalogu splitskog Županijskog suda.

"U makarskoj kronici ne surađuju pa ćemo vidjeti što ćemo sada napraviti", kazao je Benko.

A.B./D.M.

Pročitajte više