Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje - zbog pšenice mogući seljački prosvjedi

Tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Stanko Zdravčević najavio je moguće prosvjede ako seljaci ne dobiju više od jedne kune za kilogram pšenice, kako je rekao, okvirno oko 1,20 kuna.

Kako je rekao Zdravčević na tiskovnoj konferenciji u Županijskoj gospodarskoj komori, otkupljivači nemaju sluha za zahtjeve seljaka, prigovaraju im da su nerealni i skupi i predlažu cijenu od 85 lipa, a onda je prodaju znatno skuplje, zbog čega poskupljuju brašno i kruh. "To se dogodilo prošle godine kad su našu pšenicu otkupili po 88 lipa, a mjesec dana poslije prodavali je po 1,30 kuna", rekao je Zdravčević.

Prijetnje uvozom pšenice iz Srbije Zdravčević smatra neutemeljenima jer, kako je rekao, ako se cijeni pšenice dodaju troškovi prijevoza, to će biti opet više od cijene koju traži Zajednica.

Po njegovim riječima žetva bi trebala početi 4. ili 5. srpnja, ali, kako je rekao, "ako je vjerovati meteorološkim prognozama vrijeme neće biti naklonjeno poljoprivrednicima. Prinos će pšenice jedva zadovoljiti državne potrebe premda se nagađa kako će pšenice biti previše, izjavio je Zdravčević, koji drži da su priče "o velikom prinosu prije svega smišljene kako bi se srušila cijena pšenice" .

U Slavoniji je pšenica posijana na oko 160.000 hektara, a kolik će biti prinos, to sada nitko ne može reći, "jer su silne kiše učinile svoje".

Zdravčević je rekao kako Zajednica od Osječko-baranjske županije zahtijeva da na cijelom prostoru za sve usjeve proglasi elementarnu nepogodu jer su stradali od nepovoljnih vremenskih prilika.

(Hina) yvs xvkn

Pročitajte više