Zajednički odgovor PPD-a i Vujnovčevih tvrtki na upit o preuzimanju Fortenove

Foto: Matija Habljak/Pixsell

ZAJEDNIČKI odgovor na upit Indexa tvrtke Prvo plinarsko društvo (PPD), Open Pass te direktora u tvrtkama Pavle Vujnovca, Josipa Jurčevića, donosimo u integralnom obliku, oprema je redakcijska. 

> EKSKLUZIVA INDEX ISTRAGA Kako je Vujnovčev PPD sudjelovao u preuzimanju Fortenove

Prvi pravni posao – potraživanje Zagrebačke banke koje otkupljuje PPD

Poznato je kako je Zagrebačka banka kao kreditor imala potraživanja prema tvrtkama Stella nekretnine d.o.o. i Ciglane nekretnine d.o.o. u ukupnoj vrijednosti od 45,7 mil eura. Potraživanje je bilo osigurano hipotekom na nekretninama. 

Riječ je o poslu kojeg su dogovorili vlasnici i uprava tadašnjeg Agrokora te su tvrtke Stella nekretnine d.o.o. i Ciglane nekretnine d.o.o. bile u vlasništvu kompanija iz Mađarske, a krajnji vlasnik je bila fizička osoba mađarski državljanin.

Zbog neplaćanja kredita od strane kompanija, Zagrebačka banka je objavila javni natječaj za prodaju potraživanja te omogućila svim zainteresiranim investitorima da ponude cijenu za predmetna potraživanja. Prema našim saznanjima, bilo je više zainteresiranih investitora, a u drugi krug je ušao PPD i još jedan investitor. PPD je u konačnici na natječaju ponudio veći iznos te je kupio tražbine. 

Važno je istaknuti iznose i datume:
ugovor o kupovini tražbine od ZABE potpisan je 21.5.2021. godine u iznosu od 15,06 mil eura
ugovor o prodaji tražbine Open Passu potpisan je 09.06.2021 godine u iznosu od 15,56 mil eura.

PPD se naplatio od tvrtke Open Pass

PPD je naplatio svoja potraživanja uplatom kupoprodajne cijene od Open Passa dana 31.08.2021. kad i prestaje poveznica društva s transakcijom.

Ističemo kako se PPD bavi veleprodajom plina, a ne kupovinom potraživanja. Međutim, PPD ponekad sudjeluje na natječajima gdje prodavatelji potraživanja traže kupce s izvrsnim bonitetom, koji može proći compliance pravila te KYC (Know Your Customer) proceduru.

Zbog toga društva osnovana za posebnu namjenu (eng. SPV - Special Purpose Vehicle), bez obzira na vlasničku strukturu, često ne mogu sudjelovati na natječajima financijskih institucija za otkup potraživanja. Stoga je puno jednostavnije da na takvim natječajima sudjeluju etablirane kompanije s dokazanim bonitetom. Takve situacije su česte na tržištu i koriste ih svi poduzetnici koji su vlasnici određenih poslovnih sustava, a žele s SPV tvrtkama sudjelovati u otkupu potraživanja. 

PPD zaradio pola milijuna eura

Interes PPD-a za sudjelovanje u ovakvom poslu je jasan i legitiman – zarada na preprodaji potraživanja. U ovom konkretnom slučaju tvrtka je u nekoliko mjeseci zaradila otprilike 500.000 eura za financiranje projekta. Ponavljamo, PPD-u je primarna djelatnost veleprodaja plina te – kao i svako društvo – poslovanje financira putem bankarskih aranžmana.

PPD zadnjih godina prate renomirane globalne financijske institucije, koje bankarske aranžmane uvjetuju brojnim ograničenjima u poslovanju, osobito u dijelu obavljanja tzv. non-core poslova. Stoga se PPD može baviti samo plinom, a sve druge poslovne aktivnosti moraju biti privremenog karaktera. 

Prodaja imovine između vlasnički povezanih kompanija nije neuobičajena u poslovnom svijetu, uz poštivanje tržišnih principa, zakonskih i poreznih propisa – što je u ovom slučaju potpuno ispoštovano.

Drugi pravni posao – prodaja nekretnina 

Open pass ltd je nakon ZABA-e, a potom i PPD-a, postao vlasnik potraživanja prema tvrtkama Stella nekretnine d.o.o. i Ciglane nekretnine d.o.o. u ukupnoj vrijednosti od 45,7 milijuna eura koje je i dalje osigurano hipotekom na nekretninama. 
Open pass ltd je sklopio nagodbu za podmirenje kupljenih dugova sa Stella nekretnine d.o.o. i Ciglane nekretnine d.o.o. na sljedeći način:

kada Open pass ltd naplati 17 milijuna eura od dužnika, više neće potraživati ostatak kredita koje ima prema Stella nekretnine d.o.o. i Ciglane nekretnine d.o.o.

Open pass tako je ostvario svoj komercijalni interes, tj. značajno zaradio na tražbinama. 

Nadalje, društvo Stella nekretnine d.o.o. prodalo je svoju nekretninu na Trešnjevci društvu West mall development dana 25.08.2021. godine za iznos od 3.11 mil eura u skladu s tržišnom vrijednosti.

Novi ugovor za najam Konzuma 

Važno je naglasiti da su novi vlasnici potpisali izmijenjeni ugovor o najmu za Konzum. Prema starom ugovoru o najmu, samo u 2023. godini, Konzum bi mađarskim vlasnicima morao isplatiti 1,74 mil eura, dok je novi najam 6.5 puta povoljniji od staroga.
Tkđ, Ciglane nekretnine d.o.o. prodale su svoju nekretninu na Črnomercu društvima Arh koncept d.o.o. i West mall d.o.o. dana 25.08.2021 godine za iznos 13,14 milijuna eura, tkđ sukladno tržišnoj vrijednosti.

Novi vlasnik potpisao je izmijenjeni ugovor o najmu s Konzumom. Prema starom modelu, u 2023. godini Konzum bi mađarskim vlasnicima morao platiti 12,68 milijuna eura, dok će ovogodišnji najam biti čak 10 puta manji!

S obzirom na navedeno, nejasno je koji su bili ciljevi uprave i vlasnika tadašnjeg Agrokora koji su ugovorili ove aranžmane s mađarskom kompanijom. S druge strane, trenutnim vlasnicima Open Passa bio je cilj spriječiti posrednu financijsku štetu Fortenova grupi, kao i u portfelju Konzuma zadržati vrlo važne lokacije u gradu Zagrebu.

Bivši član Uprave danas savjetuje sankcionirane vlasnike 

Ističemo kako je cijeli ovaj posao obavljen 2021. godine dok ruski suvlasnici nisu bili sankcionirani, već aktivno uključeni u upravljanje te su svi dionici – uključujući i kreditora HPS-a – bili upoznati s transakcijama najma budući da kupoprodaja nekretnina ni na koji način nije bila kontrolirana od strane Konzuma ili Fortenove jer nisu bili vlasnici nekretnina.

Posebno je važno naglasiti da je za posao bio izrazito zainteresiran jedan tadašnji član Upravnog odbora Fortenove, hrvatski državljanin, koji je – zbog sukoba interesa i istovremene suradnje s konkurentskim trgovačkim lancima te savjetovanja oko njihovih novih lokacija – morao napustiti Upravni odbor Fortenova grupe.

Zanimljivo je i da se ista osoba pojavljuje i sada kao savjetnik sankcioniranih vlasnika, dok je istodobno i osobno pokušavao opstruirati procese promjene vlasništva na sudu u Nizozemskoj. U istom procesu pokušao je upravo ovaj slučaj prikazati lažno iznoseći teze o nanošenju štete Konzumu/Fortenovi te ih je sud odbacio Odlukom koju je donio 18.12.2023.  

Iz detalja pravnih poslova, posve je jasno kako PPD kao društvo nema nikakve veze s preuzimanjem Fortenova grupe, niti postoji bilo kakva kroskolateralizacija između društava s istom vlasničkom strukturom kao i da niti Konzum niti Fortenova nisu ni na koji način oštećeni ovim transakcijama.

Pročitajte više