Zaklada Ana Rukavina poziva na koncert "Želim život" i dobrovoljno davanje uzoraka krvi i koštane srži

AKCIJOM "Spas za Anu sakupljeno je više od 1.2 milijuna kuna koje će po Aninoj želji postati temelj Zaklade Ana Rukavina koja će dugoročno raditi na prikupljanju sredstava za razvoj registra dobrovoljnih davatelja koštane srži i osnivanje banke matičnih stanica, te informiranju građana, objavljeno je na današnjoj tiskovnoj konferenciji Zaklade.

Osnivači Zaklade; obitelj Ane Rukavine Erceg, Hrvatska udruga leukemija i limfomi i Vjesnik, predstavili su cijeli projekt i zahvalili svima na dosadašnjoj potpori. Početak aktivnosti Zaklade obilježit će se velikim humanitarnim koncertom 21. prosinca na zagrebačkom Trgu Bana Jelačića u 20 sati koji organiziraju Anini prijatelji pod pokroviteljstvom grada Zagreba.

Na koncertu će nastupiti : Massimo, Lana Jurčević, Elemental, Dino Dvornik, Vanna, Ivana Banfić, Aki Rahimovski, Hari Rončević i mnogi drugi. Na koncertu će biti izvedena pjesma "Želim život!" autorice Maje Rogić.

"Zaklada nije za jedan dan, ona će trajno skrbiti o bolesnicima. O njoj će brigu voditi Anina obitelj; majka, suprug i sestra. Koliki je značaj akcije i pomoći koju su ljudi pružili govori podatak da je prije dva mjeseca u registru dobrovoljnih darivatelj koštane srži bilo oko 150 ljudi, većinom članovi obitelji oboljelih od leukemije. To nije bilo dovoljno, ali otkad se pokrenula akcija za Anu, broj je narastao na 550 članova, a do kraja godine očekujemo tisuću", izjavio je dr. Mirsad Mrsić iz zagrebačkog KBC-a.

On je dodao da će se uz pomoć prikupljenih sredstava osnovati banka matičnih stanica umbilinarne krvi, koja se nalazi u pupkovini novorođenčeta. Ta krv se dosad pri porodu bacala, ali je otkriveno da sadrži vrijedne stanice koje pomažu u liječenju.

Mirta Dimper, Anina kolegica iz Vjesnika, otkrila je da je koncert za prikupljanje pomoći bio Anina želja, odmah poslije aukcije fotoreportera: "Rekla mi je to kada smo vidjeli da su svi priskočili Ani u pomoć. Ispunite Aninu želju i dođite na Trg 21.12.", pozvala je sve njena kolegica.

Anin "Želim život" može postati vapaj svakog od nas

"Iduće godine na Anin rođendan 28.3. kreće dugotrajna akcija "Lijek je u nama" i pozivam vas da nas i dalje pratite u ovolikom broju", pozvao je Tomo Lučić, presjednik udruge "Leukemija i limfomi". "Anin vapaj ŽELIM ŽIVOT je pokrenuo lavinu i želimo da ona postane hrvatski Terry Fox", izjavio je Lučić.

Marijana Matković, još jedna Anina kolegica iz Vjesnika i jedna od 35 članova redakcije koja je dala uzorak krvi za tipizaciju upozorila je da se u Aninoj situaciji može naći svatko od nas: "Sa Anom sam prolazila sve faze njene bolesti: kada smo se nadali da se bolest povukla i kada je saznala da mora ponovo sve prolaziti iz početka. Isto tako se ovih dana jednoj osmogodišnjoj djevojčici vratila leukemija"

Svi koji žele dati uzorak krvi, što je potpuno bezbolno, mogu to učiniti u svojoj tvrtki, a zaklada će doći u tvrtku i organizirati davanje. Za sve informacije u vezi davanja uzorka moožete se obratiti na broj telefona 2388-689, dok se za dobrovoljno davanje koštane srži možete javiti u KBC Rebro na telefona 2388-494.

Davatelj koštane srži postajete potpisom pristanka na određivanje gena tkivne snošljivosti i ulaska u registar dobrovoljnih darivatelja. Nakon potpisa pristanka uzima se uzorak krvi i u laboratoriju se određuje tkivna snošljivost. Davatelji se u registru vode pod šifrom, a njihovo ime ima samo centar za tipizaciju tkiva u zagrebačkom KBC-u.

"Darovanjem koštane srži darujete organ, ali vam to ništa ne škodi"

"Koštana srž je tekuća i čovjek je u tijelu ima za tri života, ili za oko 250 godina, a darovanjem koštane srži darujete organ, ali vam to ništa ne škodi. Donatori mogu biti svi od 18-55 godina. Krvne grupe davatelja i primatelja ne moraju biti identične. Koštana srž se uzima iz kostiju zdjelice kroz iglu za biopsiju, a radi se u općoj anesteziji. Transplantacijom vaše srži mogu se liječiti bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjm koštane srži ", pojasnio je doktor Mrsić.

Kolika je važnost doniranja dragocjene tekućine svjedoče njegove slijedeće riječi: "Zbog toliko kombinacija gena, teoretski je moguće da prvo sljedeće dijete koje se rodi uz postojećih sedam milijardi, može ne naći kompatibilnog davatelja svog uzorka, zbog toga nam je potrebna što veća baza".

Kanali prikupljanja sredstava kojim možete darovati Vaš prilog "Za život" svih građana Hrvatske:

DONACIJE SMS-om: Poslati SMS sa ključnom riječi "ŽIVOT" na broj 67107, čime zakladi donirate 5 kuna+PDV

IZRAVNE DONACIJE: na žiro račun PBZ 2340009-1110047114 SA NAPOMENOM "ZA ZAKLADU ANA RUKAVINA"

POSTANITE DOBROVOLJNI DARIVATELJ - organizirajte akciju dobrovoljog davanja uzoraka za tipizaciju ili sami postanite darivatelj

INFO TELEFON: 0800 5432 (u funkciji od sljedećeg tjedna)

Pročitajte više