Zaklada Friedrich Ebert: Građani BiH ne vjeruju političarima, ali vjeruju medijima

Foto: 123rf

MEDIJI u Bosni i Hercegovini uživaju veliko povjerenje javnosti a istraživanja pokazuju kako je televizija glavni izvor informiranja većine njenih stanovnika, podaci su koje su u utorak objavili udruga "BH novinari" i bosanskohercegovački ogranak zaklade "Friedrich Ebert".

"Građani najviše vjeruju medijima. To je veliki izazov i poticaj medijima i novinarima da rade kvalitetnije i bolje zato što se u općem nezadovoljstv, kakvo vlada kod građana BiH radom tijela vlasti i nekih drugih segmenata društva mediji ipak izdvajaju kao onaj dio društva kojemu građani vjeruju", kazala je u Sarajevu glavna tajnica profesionalne udruge "BH novinari" predstavljajući rezultate istraživanja odnosa prema medijima provedenog u ožujku.

Istraživanje predstavljeno u sklopu obilježavanja Svjetskog dana slobode medija provedeno na uzorku od 500 ispitanika pokazalo je kako gotovo 80 posto ima povjerenja u medije za razliku od političara kojima vjeruje tek nešto više od 17 posto ispitanika.

Više od 80 posto anketiranih istodobno drži kako je sloboda medija u BiH ugrožena a najvećom opasnošću po njih vide političke pritiske na medije i novinare.

Napadi na novinare

Na odvojenom predstavljanju rezultata istraživanja u Banjoj Luci čelnik banjolučkog Kluba novinara Siniša Vukelić te je pritiske ilustrirao konstatacijom kako političari u Republici Srpskoj otvoreno vrijeđaju i napadaju novinare pa u takvom okruženju teško može biti riječi o bilo kakvim medijskim slobodama.


"Ne može se govoriti o slobodi medija u zemlji u kojoj predsjednik RS-a (Milorad Dodik) već godinu i pol ne dozvoljava ekipi jedne od najvećih televizija da da uđu u palaču republike te tjera iz tog objekta neke novinarke", kazao je Vukelić.

Prevlast tradicionalnih medija

Unatoč razvitku interneta i novih medija, BiH, prema rezultatima istraživanja, ostaje uporište onih tradicionalnih.

Tako je u ovoj godini postotak onih kojima je televizija najvažniji izvor informiranja povećan i sada je na razini od gotovo 65 posto što je za 7 posto više nego 2015.

Istodobno se smanjio postotak onih kojima je internet glavno sredstvo informranja. Takvih je sada u BiH oko 35 posto dok ih je prošle godine bilo 29 posto.

Izvjesno je pak kako se utjecaj tiskanih medija kontinuirano smanjuje i oni su sada u BiH glavni izvor informiranja za tek 4,6 posto stanovnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.