Zaklada želi graditi kuće na Baniji: "Vraćali su nam projekt zbog krivog zareza"

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL, Marko Prpic/PIXSELL

DIREKTOR Zaklade Solidarna Ivan Blažević za Index je ispričao iskustvo koje je ova Zaklada imala s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Zaklada Solidarna, naime, radila je na projektu obnove kuća na Baniji. Blažević nam je konkretnije objasnio o kojem se projektu radi.

"Nekad se vraćalo na prepravke zbog krivog zareza"

"Ovaj projekt je jedan od projekata koje radimo na Baniji, ili Banovini, kako vam drago. Radi se o zajedničkom projektu Zaklade Solidarna i Zajednice Rotary klubova (RC Zagreb Centar, RC Candor, RC Varaždin 1181). Solidarna tu ima ulogu investitora, a kolege i kolegice iz Rotary klubova osmislili su i pripremili nacrte svih kuća, organiziraju izvođače i dobavljače te nadziru gradnju.

Sve kuće gradimo na području Sisačko-moslavačke županije, od Majskih Poljana do Siska. Ukupna vrijednost projekta je veća od 4 milijuna kuna. Nažalost, zbog strašnog porasta cijena na tržištu finalna cijena će biti veća nego što bi bila da smo krenuli graditi kada smo i bili spremni. Ovo ujedno predstavlja i uštedu Republici Hrvatskoj", naveo je on.

Pitamo ga s čim su se sve susretali u realizaciji projekta.

"Prvo smo morali za svaki tip kuće, a njih imamo 5 različitih po veličini, dobiti tipsko rješenje. Za svako smo morali čekati 2-3 mjeseca. Nekad se čekalo i po 20 dana samo da se unutar Ministarstva naš zahtjev dodijeli službeniku. 

Nekada se vraćalo na prepravke zbog krivog zareza, nekad se moralo ekstra čekati zbog godišnjih odmora u Ministarstvu. Nekad se vraćalo na prepravke jer je u međuvremenu promijenjen neki pravilnik", govori

U Ministarstvu izgubili papir!?

U jednom trenutku došlo je do toga da treba napraviti sporazum s resornim ministarstvom i Središnjim uredom za obnovu, no tadašnji ministar Darko Horvat, kako navodi Blažević, sporazum nije potpisao jer su u Ministarstvu rekli da su izgubili - papir. 

"Nije mi jasno kako je izgubljen papir, no montipajtonovski moment je tu - potpisani papir izgubljen je dan prije nego što je uhićen ministar Horvat. Čak sam razmišljao ponovno isprintati papir i ići pred Remetinec moliti taj potpis pa, ako mu je to zadnje što će napraviti u mandatu, neka bude nešto dobro.

Kada je napokon novi ministar Ivan Paladina potpisao papir i kad je on poslan u Središnji ured za obnovu, zvali su me da dođem potpisati. Odem ja tamo, tri su primjerka na stolu, za svaku stranu po jedan. I vidim da na dva ima pečat Ministarstva, a na jednom nema. Ima potpis ministra, ali nema pečat Ministarstva. Ja rekoh: 'A gdje je pečat?'

Ovo nije bio krucijalan problem jer sam potpisao sva tri primjerka, a nepečatiran smo poslali nazad Ministarstvu pa neka si naknadno samo pečatiraju. Ovo govorim samo da prikažem kako na bazičnim stvarima padamo", ispričao je.

"Najgore je objašnjavati obiteljima zašto obnova kasni"

"Mi smo krajem svibnja prošle godine bili spremni krenuti u gradnju. Znači, prije 10 mjeseci, a ukupno vrijeme za izgradnju svih kuća je oko četiri mjeseca", rekao je Blažević, koji je odgovorio na pitanje koliko je ukupno prošlo vremena otkad je sporazum mogao biti potpisan do dana kad je potpisan.

"Ideja za ovakav model, da država gradi temelje, a mi sve ostalo, došla je u siječnju ove godine jer ministar Horvat nije htio prihvatiti tumačenje Zakona o obnovi prema kojem i donatori mogu graditi, što bi i državi bilo najjednostavnije rješenje. Tako da, od ideje do potpisa na osnovu kojeg možemo krenuti u realizaciju prošla su skoro 4 mjeseca", kaže.

 

Dodaje kako nakon svega što su prošli nema nikakvu drugu emociju osim ljutnje, tuge, frustracije… 

"Najgore je kada svako toliko morate objašnjavati obiteljima koje u kontejnerima provode dane i noći zbog čega još niste počeli graditi. Nama je bio plan da svi budu u svojim novim kućama do prošlog Božića, a još ni prvu lopatu nismo zabili zbog puke sporosti državnog aparata. 

Ako vidimo da ovako realno mali posao za Ministarstvo traje predugo, bojim se kako će izgledati cjelokupna obnova. Ono što moram napomenuti je da je suradnja sa Središnjim državnim uredom za obnovu više nego korektna i operativna. Što god smo pitali, odmah smo dobili odgovor, što god smo dogovorili, to je i odrađeno. Prema njima doista nemam prigovora, sve je do sada krajnje profesionalno odrađeno. 

"Kočničar cijelog ovog procesa je Ministarstvo graditeljstva"

Štoviše, i ovaj sada već slavni sporazum je pripremio Središnji ured za obnovu iako im to nije posao, već je posao Ministarstva. Mi smo u komunikaciji i s lokalnim samoupravama i oni rade koliko mogu sa svojim prilično ograničenim kapacitetima. Na kraju bih rekao da je kočničar cijelog ovog procesa Ministarstvo graditeljstva. 

Kada mi kao organizacija nailazimo na ovakve probleme, kako će ljudi sami krenuti u, primjerice, samoobnovu? Kao model to podržavam, ali se bojim da u stvarnom životu neće biti izvedivo", rekao je Blažević.

"Znate, nakon što ovako otvoreno i transparentno govorim o svim problemima na koje nailazimo, ne bih se čudio da se netko u Ministarstvu uvrijedi i odluči da će nama sada još više kočiti gradnju. Na taj rizik sam spreman jer je naša uloga upozoravati na probleme i propuste.

Bez obzira na sve, i dalje sam spreman surađivati s javnim tijelima jer, kada podvučemo crtu, ipak mislim da imamo zajednički cilj, a to je osigurati dostojan život svim stradalima u potresu. Još kad bi htjeli čuti ideje i prijedloge, mojoj sreći ne bi bilo kraja."

Inače, poslali smo pitanja o ovom slučaju i Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Pročitajte više