Zalog za vječni život HDZ-a: Kosor daje Crkvi milijardu kuna vrijedne dionice Croatia osiguranja

CRKVA U Hrvata mogla bi se domoći dionica Croatija Osiguranja vrijedne milijardu kuna jer premijerka Jadranka Kosor želi ustupanjem vrijednosnica ublažiti nezadovoljstvo Crkve zbog neispunjenih obveza.

Kako piše Poslovni dnevnik, još 1998. godine potpisivanjem Ugovora o gospodarskim odnosima između Hrvatske i Svete Stolice Vlada se obvezala Crkvi vratiti imovinu nacionaliziranu nakon 1945. U jednom trenutku i dionice CO postale predmet razgovora i to nakon neuspjele privatizacije za kojom se posegnulo u proljeće 2002. godine.

Biskupi na jugu za dionice, Biskupi na sjeveru za nekretnine

Naime, država je vlasnik 83 posto dionica CO i Crkvi je nudila kontrolni paket, 25 posto plus jednu dionicu, a navodno su biskupi iz južne Hrvatske zagovarali uzimanje dionica CO kao dijela naknade, dok su oni iz kontinentalnih biskupija inzistirali na povratu nekretnina, odnosno novčanim naknadama.

"S obzirom na veliki minus u neispunjavanju obveza zajamčenih ugovorom Vladina obnovljena ponuda za davanje udjela u CO bila bi elegantna darovnica koja se, osim toga, u prigodi dolaska Pape Benedikta XVI. dogodine u Zagreb vjerojatno može i najbrže dogovoriti te realizirati u odnosu na listu od 40 atraktivnih nekretnina koje Kaptol traži, a koje su opterećene pravnim i ostalim zavrzlamama", zaključuje Poslovni dnevnik.

Pročitajte više