Zamjenica guvernera HNB-a: Ušli smo u razdoblje zabrinjavajuće inflacije

Foto: Borna Filić/PIXSELL

ZAMJENICA guvernera HNB-a Sandra Švaljek gostovala je u studiju N1 uživo i komentirala stanje s inflacijom, kao i projekcije HNB-a za nadolazeći kvartal.

Švaljek: Mi u HNB-u nismo toliko iznenađeni inflacijom

"Možda se naši mlađi gledatelji ne sjećaju, ali u prošlosti su stope inflacije bile i puno više. Svojedobno je bila i preko 30 posto. Mi u HNB-u nismo bili toliko iznenađeni", rekla je.

"Potražnja je jaka i tijekom ljeta vjerojatno će se nastaviti visoke stope inflacije. Usporavanje možemo očekivati krajem godine. Razina cijena već je sada jako visoka, no ušli smo u razdoblje zabrinjavajuće inflacije. Ona nije toliko visoka samo u Hrvatskoj, već i u članicama eurozone. One zemlje koje su ovisne o uvozu energenata iz Rusije imaju stopu inflacije višu od 15 posto", kazala je Švaljek.

"Inflacija se prelila na sve cijene proizvoda"

Kako je navela, vrhunac inflacije očekuje se tijekom ljetnih mjeseci.

"Inflacija se prelila na sve cijene proizvoda i usluga zbog toga što je potražnja za turističkim uslugama vrlo snažna. To sigurno ne može pridonijeti ublažavanju rasta cijena", rekla je zamjenica guvernera. Najavila je i dizanje kamatnih stopa središnjih banaka.

"Kako se inflacija ubrzava, tako će i Europska središnja banka morati posegnuti za normalizacijom monetarne politike", zaključila je Švaljek.

Pročitajte više