Baukov zamjenik pozvao splitske SDP-ovce da glasaju za Marijanu Puljak

Screenshot: YouTube, Facebook

KAMPANJA se bliži kraju, a stvari su posebno zanimljive u Splitu. Prema anketi koju je prije nekoliko dana objavio Dnevnik Nove TV Kerum je prešao u vodstvo s 25.7 posto podrške. Slijedi ga Andro Krstulović Opara koji ima podršku 21,3 posto. Jedina koja još ima šanse za drugi krug je Marijana Puljak, ona broji 19,6 postotnih bodova podrške.

Daleko ispod, četvrtoplasirana je SDP-ova Aida Batarelo, nju podržava 9,5 posto građana. Splitski SDP je već godinama na niskim granama, a blamažu koju im je priredio Baldasar teško će isprati. Od početka je jasno da su šanse razvaljenog SDP-a minimalne, ali oni su ipak istakli kandidatkinju koja prema spomenutoj anketi ima 9,5 posto podrške. To nije malo, ali daleko je od drugog kruga.

No, upravo bi glasači SDP-a mogli nedostajati Marijani Puljak da dođe do drugog kruga. Time bi SDP, namjerno ili slučajno, mogao dati vjetar u leđa Kerumu i Opari te ih lansirati u drugi krug gdje će oni između sebe riješiti stvari.

Da ima u SDP-u onih koji su ovoga itekako svjesni dokaz je objava Damira Krstinića na svom Facebooku. Krstinić je aktualni vijećnik SDP-a u županijskoj skupštini i zamjenik Arsena Bauka na listi za županiju. Iako nigdje u objavi Krstinić nije spomenuo Marijanu Puljak, jasno je da upravo na nju misli kad poziva da se na "ključom listiću da šansu osobi koja objektivno u ovom trenutku jedina ima izgleda zaustaviti potpuni poraz uma i razuma".

Jedna osoba može zaustaviti "potpuni poraz uma i razuma"

Krstinićevu objavu prenosimo u cijelosti.


"Ovo je možda trenutak kad bi svi kojima je stalo to toga u kakvom će gradu rasti naša djeca trebali biti iznad dnevne politike, kratkoročnih interesa pa i vlastitog ega. Bojim se da o izboru koji ćemo za par dana napraviti ovisi sudbina našeg grada u idućih nekoliko desetljeća. Sve ako je prije 8 godina i bio polusimpatična budala koja je u pauzi između glupiranja uspjela preusmjeriti dobar dio gradskog novca i resursa sebi i svojima, jer kome ćeš nega svome, sad jako dobro zna što radi i ovaj put će puno bahatije (da, moguće je) i temeljitije osigurati da dugo ne ispusti uzde iz svojih ruku. Ono što nas u tom slučaju čeka nije par godina u kojima će nam ponovo tu i tamo biti neugodno reći da smo iz Splita, nego potpuni poraz razuma i pristojnosti i slom svega urbanog i civiliziranog.

Nešto mog truda i dosta sreće omogućilo mi je da takvi likovi, čak i ako su gradonačelnici, ne mogu previše utjecati na moj život, bar na ono mjerljivo i opipljivo. Ali me duša boli gledat kako nestaje grad koji je dio mog odrastanja i nedjeljivi dio mene, kako se gubi u blatu i pretvara parodiju krčme u kojoj je onaj najglasniji uvijek u pravu. I zato vas molim da mi pomognete da ga sačuvam. Dužni smo to gradu koji nas je oblikovao i dužni smo to našoj djeci.

Još više od drugih, dužni smo mi koji imamo visoko mišljenje o sebi, dovoljno visoko da smatramo da zaslužujemo da nam se pruži povjerenje da donosimo odluke koje utječu na živote mnogih. Na ovim izborima, s jedne strane je civilizacija i razgovor, s druge krčma i galama. Zadnji je trenutak da svi koji su za civilizaciju prihvate da je ovaj trenutak važniji od njih i njihovog ega, od sitnih stranačkih interesa i glasanja po inerciji i na onom jednom, ključom listiću daju šansu osobi koja objektivno u ovom trenutku jedina ima izgleda zaustaviti potpuni poraz uma i razuma. U suprotnom, moglo bi nam se dogoditi da za dvadesetak dana biramo između jedne stranke i najgoreg nusprodukta svega što je od te stranke došlo posljednjih 25 godina. A nakon tog izbora nema popravka", napisao je Krstinić.

Pročitajte više