Zamjenik britanskog premijera: Bojim se da smo na rubu nove financijske krize

ZAMJENIK britanskog premijera Nick Clegg je u jednoj BBC-jevoj emisiji rekao da je iznimno zabrinut da bi svijet mogao biti na pragu nove financijske krize.

Clegg je rekao da je zabrinut jer smatra da bi se kriza iz eurozone mogla preseliti i u Veliku Britaniju te izravno utjecati na poslove, odnosno razinu nezaposlenosti u toj zemlji.

Radi se o prvom priznanju da bi krize u Grčkoj, Španjolskoj i Italiji mogle utjecati na Veliku Britaniju.

Naime, Clegg je na pitanje: "Koliko ste zabrinuti da bismo mogli biti na rubu nove ozbiljne svjetske financijske krize?" odgovorio: "Nevjerojatno sam zabrinut. Mislim da su neizvjesnost u SAD-u, koja je produkt političke gužve, kao i rastuća financijska kriza te bezgranična dužnička kriza u eurozoni vrlo ozbiljne".

"Velika Britanija mora sudjelovati u spašavanju eurozone"

Također je rekao da je budalasto misliti kako Britanija može "oprati ruke" jer nije članica eurozone. "Kriza bi mogla imati izravan utjecaj na poslove i živote milijuna Britanaca. Zato mislim da bismo trebali aktivno sudjelovati i pomoći članicama eurozone da provedu nužne reforme kako bi u budućnosti stvorile snažnu i prosperitetnu eurozonu", rekao je.

Europski lideri u četvrtak održavaju hitni summit na kojemu bi se trebali dogovoriti oko uključivanja privatnog sektora u proces spašavanja grčkoga gospodarstva. Dogovor o tome hoće li banke i vlasnici obveznica pomoći Grčkoj ključan je za daljnji rasplet situacije u eurozoni. Naime, analitičari vjeruju da će, ako se Grčku ostavi s dugom od 500 milijardi dolara, gospodarstva drugih članica eurozone upasti u mnogo veće probleme od onih u kojima su sada.

Pročitajte više