Mafijaši koji melju ljude optužili Vučića za teški kriminal, ovo može biti ozbiljno

FOTO: Stefan Tomašević/PIXSELL/ATA Images

IAKO je Veljko Belivuk, notorni srpski mafijaški vođa iz navijačko-huliganskih krugova poznatiji kao Velja Nevolja, uhićen još u veljači, optužnica protiv njega još nije podignuta, a tužiteljstvo je najavilo njeno podizanje za ovaj petak. 

No Belivuk je, prema izvještavanju srpskih medija, na ispitivanju u srpskom Tužiteljstvu za organizirani kriminal iznio nevjerojatne optužbe protiv samog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i protiv njegovog ministra unutarnjih poslova Aleksandra Vulina i drugih iz vrha vladajuće Srpske napredne stranke.

Kao što smo već pisali, Belivuk je, prema pisanju srpske Mreže za istraživanje korupcije i kriminala (KRIK), prošli tjedan ispričao tužitelju da su Vučić i njegovi najbliži suradnici od njega tražili više usluga: da se na Partizanovim tribinama ne skandiraju parole protiv njega poput "Vučiću pederu", da zastrašuje one koji su organizirali prosvjede protiv vlade, da spriječi čak i huliganske incidente na Paradi ponosa koji Vučiću, sudeći po ovome, nisu odgovarali, ali i da izvrši pritisak na taksiste da otkažu prosvjede protiv aplikacije za prijevoz CarGo.

>> Velja Nevolja: Vučić je od mene tražio razne usluge, s njim sam se i nalazio

Velja Nevolja: Vučić je od nas tražio usluge

"Odlučio sam lijepo reći sve o mom odnosu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom policije Aleksandrom Vulinom, Vučićevim bratom, prijateljima, kumovima i svim ostalim političarima koji su od nas tražili usluge, a sada se prave da se ne poznajemo i peru ruke od nas", rekao je Belivuk tužitelju, prema transkriptu njegovog iskaza koji je KRIK objavio. 

Rekao je da je s Vučićem najviše kontaktirao preko huligansko-navijačkog vođe Aleksandra Vidojevića, poznatijeg u Srbiji kao Aca Rošavi, koji je prijatelj Vučićevog sina, ali i da se s Vučićem osobno našao nekoliko puta.

U isto vrijeme Velja Nevolja je odbacio glavne optužbe koje mu se stavljaju na teret i koje će vjerojatno sačinjavati optužnicu koja se sprema protiv njega: vođenje zločinačkog udruženja, otmice, najmanje pet teških ubojstava, posjedovanje oružja i eksploziva i dilanje droge. Na pitanja tužitelja o tim optužbama nije htio odgovarati. 

A sad je regionalna televizija Newsmax Adria došla u posjed navodnog iskaza Belivukovog glavnog suradnika Marka Miljkovića Mareta, prema kojem je ministar Vulin sam odabrao zloglasnu kuću u Ritopeku koja je kriminalnom klanu Belivuk-Miljković služila za držanje otetih ljudi te njihovo brutalno mučenje i likvidaciju, o čemu smo također već pisali. 

Mamili žrtve iz drugog klana na prevaru u "kuću strave" 

U toj "kući strave", kako su je prozvali srpski mediji, koju su članovi Belivukovog klana sami u razgovorima koje je policija prisluškivala zvali "klaonicom" i "mesarnicom", pronađen je industrijski stroj za mljevenje mesa s tragovima ljudske DNA kao dokazom njegove stravične svrhe - uništavanja tijela otetih, mučenih i ubijenih žrtava. Pripadnici srpskog MUP-a i Tužiteljstva za organizirani kriminal forenzičkom su analizom pronašli tragove DNA više žrtava.

Izvori bliski istrazi otkrili su za Kurir nakon Belivukovog uhićenja da je njegov klan u unajmljenim vikendicama kod Loznice, na granici s Bosnom i Hercegovinom, zvjerski mučio otete žrtve: čupali su im jezike, sjekli glave i kiselinom uništavali tijela. Žrtve su uglavnom bile iz suparničkog klana, a često su ih mamili u kuću na prevaru. Nekima su čak rekli da je u kući zarobljeni Belivuk i da ga dođu mučiti i ubiti.

Belivuk slao ćevape od ljudskog mesa Zviceru u Crnu Goru?

Kurir je usto u svibnju pisao, pozivajući se na anonimni izvor, da je otkriveno da je Belivukov klan radio ćevape od ljudskog mesa ubijenih žrtava i slao ih avionom odbjeglom vođi Kavačkog klana Radoju Zviceru u Crnu Goru na degustaciju. Naime, kako srpski mediji pišu, često se radilo o pripadnicima suparničkog Škaljarskog klana ili drugima koji su se Zviceru zamjerili. 

"Taj Zvicer, kad ga je netko iznervirao, tražio je od Belivuka da mu pošalje ćevape. A Belivukovi mesari stvarno su ubijali ljude, mljeli ih u industrijskoj mašini za meso, pravili ćevape i slali ih Zviceru", ustvrdio je i sam Vučić.

>> Inspektori su povraćali zbog snimki njegovih zvjerstava. Tko je Velja Nevolja?

Miljković je, baš kao i Belivuk, kazao da nije izvršio nijedno kazneno djelo koje mu se stavlja na teret, ali je umjesto toga, prenosi portal Nova.rs, odlučio otkriti veze njihovog klana sa samim vrhom srpske vlasti. 

Vulina je, kaže Miljković zvani Mesar, upoznao preko svog djeda Svetozara Vujačića, koji je savjetnik ministra.

Mare Mesar: Vulin nam je rekao da nađemo tajnu kuću, izabrao onu u Ritopeku

"U jesen 2019. godine ja sam se upoznao s Aleksandrom Vulinom u klubu Gotik, to je u Karađorđevoj ulici jedan noćni klub… Tad nam je Vulin predložio da im nađem jedan ‘štek’ van Beograda na neko određeno vrijeme za njihove potrebe", rekao je  Miljković prema transkriptu.

Također, kao i Belivuk, Miljković tvrdi da se nalazio s Vučićem u stanu u beogradskom naselju Zvezdara. 

"Vučić mi je tada rekao da se ja slobodno mogu nalaziti s Aleksandrom Vulinom i surađivati s njim jer on je njegova desna ruka… Vulina sam prvo vodio u dvije kuće, to je jako bitno, na lijevoj obali Dunava, to znači Krnjača, Borča, Ovča i tako dalje. Njemu se tamo nisu svidjele te dvije kuće iz više razloga, ali glavni razlog je bio zato što sam ja upravo iz tih krajeva, pa da nas ne bi povezivali. Potom sam ga odveo u Ritopek, tamo je bio oduševljen sa svim, s garažom, oduševljeno mi je rekao da mu sve odgovara, uzeo je ključeve od garaže, točnije daljinac i rekao je da u tu garažu nitko ne dolazi dok je oni koriste", ispričao je Miljković.

S Vulinom se, kaže Belivukova desna ruka, posljednji put sreo na ljeto 2020. godine, kada ga je ministar navodno tražio uslugu u vezi s predsjednikom Višeg suda.

"Htio je da predložim Milovanu Tadiću Miksi da organizira svoju djevojku Tijanu Maksimović Ajfon da smuva, a potom i snimi predsjednika Višeg suda Aleksandra Stepanovića jer, kako Vulin kaže, ‘neće da sluša Šefa'", objasnio je Miljković, prema izvještaju Newsmax Adrije.

Miljković: Vulin naredio da se ostavi auto pun oružja kod Vučićeve kuće

Ova je televizija u utorak objavila još jedan dio navodnog Miljkovićevog iskaza u kojem ovaj osumnjičenik za teška ubojstva, otmice, mučenje i druge zločine tvrdi da je Vulin u listopadu 2016. naredio da Belivukov prijatelj i suradnik Aleksandar Stanković, zvan Sale Mutavi, Aca Rošavi i Nenad Vučković, zvani Vučko, sakriju auto pun oružja pored kuće Aleksandra Vučića u Jajincima, četvrti u Novom Beogradu. Sale Mutavi, doduše, nije mogao izvršiti taj zadatak jer je ubijen istog mjeseca u očitoj mafijaškoj likvidaciji ispred zatvora u Beogradu. 

Podsjetimo, u listopadu 2016. je nedaleko od kuće tadašnjeg premijera Vučića pronađen auto sa zoljom i većom količinom streljiva, zbog čega se sumnjalo da je na Vučića planiran atentat

"Na taj način su htjeli prikazati medijima kako je Vučić bio meta, a do dan-danas nitko nije odgovarao za taj auto pun oružja", naveo je sad Miljković u svom iskazu. 

Što se Velje Nevolje tiče, KRIK piše da je teško procijeniti što je istina u njegovom iskazu tužitelju, ali da se pojedini detalji poklapaju s onim o čemu se odavno priča u srpskim kuloarima, sada sve otvorenije i javno – da je klan Belivuk-Miljković imao ulogu u suzbijanju prosvjeda protiv Vučića, kao i bliske odnose s ljudima iz vlasti. U svom iskazu, međutim, Belivuk nije spomenuo sve ljude iz policije i vladajuće stranke za koje su novinari ranije otkrili da su mu bili bliski.

Belivuk: Vidojević mi je rekao da Šef ima problem na Partizanovoj tribini

Belivuk je ispričao da je njegovo uhićenje pod sumnjom da je sudjelovao u ubojstvu u središtu Beograda dovelo do toga da su srpske vlasti izgubile kontrolu nad tribinama nogometnog kluba Partizan, odnosno nad njegovim navijačima Partizanima, koji su podijeljeni u brojne, često suprotstavljene skupine.

Sam Belivuk je u javnosti poznat kao vođa navijačke grupe Janjičari, podskupine navijača Partizana koja je dobila takvo ime zbog plaćeničkih poslova koje je odrađivala, koja se kasnije preimenovala u Principi.

Novinar Nove.rs Marko Radonjić ranije ove godine pisao je da Janjičari, odnosno Principi, nisu mogli nastati bez pomoći države u vrijeme kad su Vučić i SNS već bili na vlasti - kao i da je mafijaški klan Belivuk produkt upravo Vučićeve Srpske napredne stranke za koju je odrađivao prljave poslove.

Problem je, izgleda, riješen kada mu je Aca Rošavi 2017. pristupio i dao do znanja da će mu on biti veza s predsjednikom Srbije.

"Vidojević mi je rekao da Šef, tako smo zvali Vučića, ima veliki problem na Partizanovoj tribini koji je nastao uslijed mog odlaska u pritvor 2016. godine. Da Andrej, brat Aleksandrov, ima kontrolu nad navijačkom grupom Alkatraz, ali da oni nemaju snage da iznesu ništa tu, da kontrolira i dio tribine navijača pod nazivom Kimijevci, ali da oni samo troše pare i ne doprinose ničemu, a da zapravo nemaju nikakvu kontrolu. Ideja je bila da se napravi nova navijačka frakcija koja će sve to ujediniti da bi situacija bila kao na Zvezdinom stadionu. (…) Mi smo to uradili", rekao je Belivuk u svom iskazu. 

Belivukovi batinaši razbijali prosvjede protiv Vučića?

Dodao je da je na njegovo inzistiranje Vučićev kum Darko Glišić pristao organizirati mu sastanak s Vučićem, koji je dogovorio preko agenata srpske Bezbedonosno-informativne agencije (BIA). 

Belivuk i Miljković su se, prema ovom iskazu, sastali s Vučićem u stanu na Zvezdari nasamo, dok je Vučićevo osiguranje čekalo ispred.

"Bile su razne teme tu i bilo je još par tih sastanaka. Još na prvom sastanku nam je rekao da će viđanje naše biti maksimalno smanjeno, koliko god može, da ne bismo ugrozili ni njega ni sebe zbog političke situacije", rekao je Belivuk.

"Koristili su naša imena u prijetnjama kada su kontramitinzi – da ćemo im Marko i ja svašta učiniti ako se pojave i to je definitivno upalilo pošto su mnogi ti skupovi otkazivani i prekidani", rekao je Belivuk govoreći o prosvjedima protiv Vučića.

>> Tko su Vučićevi batinaši koji tuku prosvjednike, a nisu policija?

O Vučićevim batinašima koji su igrali ključnu ulogu u razbijanju prosvjeda protiv njegove vlasti prošlog ljeta također smo pisali, a Nova.rs je prošli tjedan objavila fotografije tih batinaša koje su njeni reporteri uspjeli napraviti na prosvjedu. 

Profesor Pravnog fakulteta i bivši potpredsjednik FK Partizana Vladimir Vuletić rekao je za Novu.rs da su dvojica od trojice s te fotografije članovi Belivukove grupe i da ih je viđao na proslavama na stadionu Partizana.

Takvi maskirani batinaši napali su i novinara Nove.rs Vojislava Milovančevića dok je snimao prosvjed i razbili mu glavu

Vučić: Nikad nisam vidio Belivuka, on nije član SNS-a

Da su Belivukove pozicije u navijačko-huliganskom i u mafijaškom miljeu bile usko povezane, demonstrira i činjenica da je u sklopu policijske akcije u kojoj je on uhićen na stadionu Partizana otkriven i tajni bunker pod tribinama stadiona, u kojem su pronađeni droga i oružje. Policija je uhitila ukupno 31 člana kriminalnog klana Velje Nevolje, koji se od tada nalaze u pritvoru.

Vučić je Belivukov iskaz očekivano odbacio, tvrdeći da "u te laži ne može nitko povjerovati" te da se kriminalci "moraju politički izvlačiti" kad su suočeni s optužnicom i zatvorom.

"Nikad nisam vidio Belivuka ni njegove ljude, nikada i nigdje", izjavio je Vučić i dodao da Belivuk, po njegovim saznanjima, nije nikad bio član SNS-a - što je sam Belivuk također spomenuo u svom iskazu. 

"Dokaže li se da sam se vidio s njima, spreman sam ponuditi ne samo to da ću se skloniti s ovog mjesta nego i doživotno biti iza rešetaka i platiti troškove svakog dana provedenog u zatvoru", dodao je u svom tipično teatralnom stilu srpski predsjednik.

Vulin je također na optužbe odgovorio objašnjenjem da je Belivuk na korak do doživotne robije te laže zato što nema što izgubiti.

Demokratska stranka: Vučić je šef mafije u Srbiji

Podsjetimo, Vulin i Vučić su u nekoliko navrata - prvi put na press-konferenciji zajedno, a drugi put, prošlog tjedna, sam Vulin na prorežimskoj televiziji Pink - pokazivali fotografije mučenih i likvidiranih žrtava Belivuka i Miljkovića, uključujući osakaćena i obezglavljena tijela. Vučić je također tijekom gostovanja u emisiji na TV Pink prije par dana pokazao snimku ubojstva Vlastimira Miloševića 2017. godine, ali i fotografije drugih zločina.

"Ovo što ljudi mogu ovdje vidjeti je trančirano ljudsko meso", opisao je Vučić jednu od fotografija koje su Srbi mogli gledati na televiziji.

Oporbena Demokratska stranka je pak, kako prenosi srpski N1, na optužbe Belivuka i Miljkovića na račun Vučića reagirala izjavom da je "zbog očiglednih veza režima, navijačkih grupa i kriminalaca, apsolutno jasno: Vučić je šef mafije u Srbiji". 

"On, njegov brat i kumovi su pretvorili našu državu u nešto što je više nalik latinoameričkim diktaturama nego uređenim europskim demokracijama. Ovaj režim je najteži rak koji jede svaki segment srpskog društva i zato borba protiv režima mora postati prioritet svakog tko želi dobro svojoj zemlji", dodali su iz Demokratske stranke.

Stranka slobode i pravde (SSP) na čelu s Draganom Đilasom komentirala je pak da je jasno zašto država i njeni organi nisu reagirali na jasne dokaze o kriminalnom djelovanju te grupe.

Druge su oporbene stranke iznijele slične ocjene, a potpredsjednik Narodne stranke Zdravko Ponoš se za Novu.rs zapitao što bi se još trebalo dogoditi da tužiteljstvo konačno sasluša Vučića, Vulina i ostale dužnosnike koje se povezuje s ovom aferom.

Pročitajte više