Zamrznuto 300 tisuća eura za radiodifuzni savjet Srbije

EUROPSKA agencija za rekonstrukciju i Europska komisija odlučile su privremeno suspendirati novčanu pomoć od 300 tisuća eura namijenjenih Vijeću za radiodifuziju Srbije, jer su nezadovoljni načinom izbora članova tog tijela, potvrdio je u utorak glasnogovornik beogradskog ureda Europske komisije Aleksandar Đorđević.

"Odluka je donesena, zajedno sa zemljama članicama, poslije procjene da procedura izbora članova nije bila u sladu sa zakonom. Na to smo na sastancima s resornim ministrima vlade Srbije skretali pažnju od početka", kazao je Đorđević agenciji Beta, dodajući da, kad neko tijelo nije izabrano po legalnoj proceduri, sve odluke tog tijela mogu biti dovedene u pitanje, te da bi ponovni izbor Savjeta bio "najracionalnije rješenje".

O zamrzavanju pomoći Vijeću za radiodifuziju obaviješteni su, prije desetak dana, potpredsjednik vlade Srbije Žarko Korać i ministar kulture i medija Branislav Lečić, kazao je Đorđević, dodajući da je "sad na Vladi i parlamentu da pronađu pravne mehanizme da se situacija uskladi sa zakonom".

Usprkos tome što za dva kandidata nisu na vrijeme dostavljeni potpuni podaci parlamentu, te što jedan kandidat nije ispunjavao uvjete za članstvo u tom tijelu, Skupština Srbije je nedavno izglasala članove Savjeta za radiodifuziju, nakon čega je troje (nespornih) kandidata dalo ostavku na članstvo. Skupština Srbije dosad nije uvažila niti prosvjede strukovnih organizacija i brojnih elektronskih medija koji su tražili novi i zakonit izbor Savjeta za radiodifuziju.

Pročitajte više