Zanimljiv je grafički prikaz širenja ospica u Americi

Grafika: Guardian

KADA su se ospice prije par godina ponovno pojavile u Sjedinjenim Američkim Državama i počele se sve više širiti, Guardian je napravio zanimljivi grafički prikaz koji možete vidjeti ovdje.

Zdravstvene agencije zabilježile su tada više od 100 slučajeva u 14 država i području grada Washingtona otkako se ova bolest prvi put pojavila u Disneylandu. Većina oboljelih nije bila cijepljena, kao i obično, pa je nezadovoljstvo javnosti usmjereno na roditelje koji su odlučili da neće cijepiti svoju djecu, objavio je britanski dnevnik The Guardian.

"Cijepljenjem djeteta pridonosimo kontroli bolesti u populaciji"

Elizabeth Edwards, profesorica pedijatrije i direktorica Vanderbilt Vaccine Research Programa, kazala je kako je dio problema upravo u tome što mnogi smatraju da je cijepljenje individualna odluka, iako znanost jasno ukazuje da ta odluka može utjecati na cijelu zajednicu. ”Cijepljenjem djeteta ne samo da imuniziramo svoje dijete, nego pridonosimo kontroli bolesti u populaciji”, objašnjava dr. Edwards.

Taj zaštitni učinak naziva se imunitetom krda, odnosno grupnim imunitetom. Populacija koja je visoko imunizirana otežava širenje virusa i tako pruža zaštitu cijeloj zajednici ili stadu. Unatoč visokoj stopi cijepljenja protiv ospica u SAD-u, skeptici i njihova necijepljena djeca često se okupljaju u zajednicama istomišljenika i tako stvaraju džepove niske imunizacije.

Najmanje cijepljenih u Kaliforniji. Tamo je i najviše ospica

Kalifornija je najbolji primjer, jer tamo je bilo najviše slučajeva ospica. Radi se o jednoj od 20 država koja roditeljima omogućava da izbjegnu cijepljenje na temelju svojih osobnih, filozofski uvjerenja. Zakonodavci su u srijedu iznijeli zakonski prijedlog kojim bi se takva mogućnost ukinula. U Kaliforniji tako ima zajednica s najvišim stopama necijepljenja u cijeloj zemlji.

U okrugu Santa Cruz nije se cijepilo 9,35 posto stanovnika, odnosno gotovo tri puta više od prosjeka. U nekim školskim okruzima nije cijepljeno više od 10 posto ljudi. To je dovoljno da imunitet stada ne funkcionira i da se pojave lokalne epidemije ospica.

Stručnjaci preporučuju da 92-95 posto svih Amerikanaca bude cijepljeno protiv ospica kako bi se zaštita protegnula na kompletnu populaciju, posebice na kategorije koji se ne smiju cijepiti: djecu mlađu od godinu dana, ljude rođene prije nego je pronađeno cjepivo protiv ospica 1963. godine, a koji sami nikad nisu oboljeli, te imunokompromitiranu djecu i odrasle poput Rhetta Krawitta, dječaka koji je prošao kemoterapiju.

Visok je prag da bi se postigao imunitet stada, ali je potreban zbog brzog širenja ospica.

"Što se brže bolest širi, to je viši stupanj imuniteta stada potreban", rekao je James Colgrove, profesor sociomedicinskih znanosti na Mailmanovoj školi javnog zdravlja pri Sveučilištu Columbia.

Koliko su zapravo zarazne ospice?

Virus putuje zrakom i može ostati na površinama predmeta i do dva sata, a infektivnost počinje četiri dana prije osipa, što znači da se osoba može osjećati zdravo i ipak širiti bolest. Ospice su toliko zarazne da će 90 posto osoba koje su bile u kontaktu s oboljelim sigurno biti i same zaražene ako nisu imune.

Srećom, cjepivo protiv ospica, koje se daje zajedno s cjepivima protiv zaušnjaka i rubeole, vrlo je učinkovito. Daju li se dvije doze, 99 posto cijepljenih bit će zaštićeno od oboljenja. No, kao i kod svih cjepiva, zaštita nije apsolutna. Otprilike jedan posto cijepljenih osoba neće razviti imunološki odgovor na bolest i bit će ranjivi. Čak i kad bi cjepivo bilo savršeno, jedan posto ljudi i dalje bi bilo podložno ospicama, no i to je puno bolje od alternative.

"Ako u nekoj populaciji veliki dio djece nije cijepljen, rizik od oboljenja veći je za sve članove zajednice, pa i one koji su cijepljeni. Odlukom da ne cijepimo vlastitu djecu, guramo u rizik i svu ostalu djecu", zaključila je Elizabeth Edwards za The Guardian.

Grafički prikaz još jednom možete vidjeti ovdje.

 

Pročitajte više