Zanimljivo otkriće: Naši preci mrzili su prati posuđe, radije su bacali čaše

Ilustracija: 123rf

GLINENA čaša bez drške koja se nalazi u galeriji Britanskog muzeja u Londonu potpuno je očuvana iako je bačena prije 3600 godina, i to odmah nakon jednog korištenja, što je posebno zanimljiv detalj za proučavatelje povijesti, piše CNN.

Ovu čašu napravili su Minojci, jedna od prvih naprednih europskih civilizacija, između 1700. i 1600. godine prije nove ere na grčkom otoku Kreti.

Tisuće posuda za ispijanje vina otkrivene su u okviru arheološkog nalazišta na ovom otoku, a stručnjaci vjeruju da su one napravljene samo za jedno korištenje, nakon čega su se bacale kao današnje plastične čaše.

"Elita se rasipala svojim bogatstvom i statusom, pravljenjem velikih proslava, gozbi i festivala. Ljudi su se okupljali u velikom broju i, kao i danas, rijetko tko je želio prati svo to posuđe", kaže Julia Farley, kustosica Britanskog muzeja.

Čaša za jednokratno korištenje bit će izložena u okviru izložbe Smeće i mi u Britanskom muzeju uz mnogo modernije primjerke proizvoda namijenjenih za jednu upotrebu koji su pokazali nevjerojatnu izdržljivost - uključujući i voštanu papirnatu čašu za služenje toplih napitaka na letovima i u zračnim lukama devedesetih godina.

"Ljude iznenađuje to što čaše za jednokratnu upotrebu nisu izum modernoga potrošačkog društva, nego što su nastale prije nekoliko tisuća godina. Prije tri i pol tisuće godina Minojci su ih koristili iz sličnog razloga kao i mi danas - da služe pića na zabavama. Jedina razlika je u materijalu. Budući da je keramika danas mnogo vrjedniji materijal, djeluje nam čudno što ju je netko bacao nakon jedne upotrebe, ali je ona u to vrijeme bila kao plastika danas - vrlo dostupna, bilo ju je lako nabaviti i ukalupiti", objašnjava Julia Farley.

 

Pročitajte više