Zapadni dužnosnici: Putin još može pobijediti. Više je scenarija, nema brzog raspleta

Foto: EPA

ZAPADNI dužnosnici tvrde da vide znakove da Rusija rješava neke od problema koji su je snašli tijekom prvog tjedna napada na Ukrajinu, piše BBC. Rekli su i da je ruski predsjednik još uvijek u poziciji da pobijedi.

Rusija radi na pitanju zapovijedanja i kontrole, što dokazuje činjenica da pokušava napredovati u uskim linijama. No, dužnosnici kažu da Rusi još uvijek djeluju na pojedinačnim cestama u dugim konvojima, što znači da su i dalje ranjivi na napade.

Dužnosnici kažu da se ukrajinski vojnici nastavljaju boriti na vrlo pametan i učinkovit način. Neke od ruskih komunikacijskih linija su još prilično dugačke, posebice južno od Harkiva, i izložene napadima sa zapada. 

"Putin je još uvijek u poziciji da pobijedi"

Dužnosnici kažu da je Vladimir Putin "još uvijek u poziciji da pobijedi", s nizom mogućih ishoda. No, nijedan ishod se ne očekuje brzo. Zapad se priprema za "održavanje vojne potpore Ukrajini kroz produljeno razdoblje sukoba, možda veći dio ostatka ove godine", piše BBC.

Uspjeh Rusa u Donbasu je moguć i u najgorem slučaju to bi Ruse moglo navesti da se ponovno fokusiraju na neke od svojih prijeratnih ciljeva, poput Kijeva i Odese. Dužnosnici kažu da su ruske snage u odnosu na ukrajinsku vojsku brojčano u prednosti, i to tri prema jedan.

Ipak, mnogo ovisi o tome koliko pametno Moskva koristi te snage i kakve sposobnosti imaju ukrajinski branitelji. Od tuda stiže i pritisak da Zapad pošalje još napredniju opremu. Rusija još uvijek ima velik broj vojnika te ih se između 5000 i 10.000 nalazi oko Mariupolja. To znači da je malo ili nimalo pokreta ruskih snaga na južnoj strani u Donbasu.

"Osvojiti Mariupolj neće biti jednostavan zadatak"

Dužnosnici kažu da Putinu neće biti lak zadatak osvojiti Mariupolj. Smatraju da će tako nastaviti s ograničavanjem sposobnosti ruskih snaga oko Mariupolja da sudjeluju u operacijama u Donbasu.

Zapadni dužnosnici napominju da je ruska upotreba raketa dugog dometa Iskander u proteklom tjednu donekle usporila.

To ukazuje na to da se Moskva brine zbog učestalosti korištenja raketa i mogućnosti obnavljanja zaliha.

Pročitajte više