Zaposlenici ZET-a sutra u općem štrajku ako danas Grad ne pristane na povišicu od 10 posto

ČELNICI četiriju ZET-ovih sindikata izvijestili su danas da će sutra stupiti u opći štrajk, ne očituje li se netko iz zagrebačkoga Gradskog poglavarstva o njihovu zahtjevu o minimalno 10-postotnom povećanju osnovice za izračun plaća.

Ne pristane li Grad na zahtjev sindikata, gradski autobusi i tramvaji neće voziti od 3,30 sati ujutro dok se ne ispunje uvjeti sindikata, izvijestili su sindikalisti.

Ponovili su da im nije prihvatljiv dodatak Kolektivnom ugovoru kakav je jučer s Poglavarstvom potpisalo 10 trgovačkih društava u vlasništvu Grada, a po kojem će zaposlenicima u tim tvrtkama osnovica za izračun plaća ove godine, od 1. siječnja, porasti za 8,5, a sljedeće za 7,5 posto. Budu li troškovi života rasli brže od njihovih plaća, zaposlenici će, po jučer potpisanom dodatku ugovoru, 2005. dobiti povišicu u iznosu zbroja stope inflacije i rasta BDP-a, umanjenog za jedan posto, što će se primijeniti i 2006.

ZET-ovi sindikati, međutim, traže 10-postotnu povišicu na plaće od 1. ožujka, što bi, po njihovu izračunu, ove godine Gradu bilo jeftinije od potpisane 8,5-postotne povišice od 1. siječnja.

Zaposlenicima bi, međutim, donijelo bitnu razliku od 30 lipa u satnicama, na temelju kojih se izračunava i varijabilni dio plaća - naknade za noćni rad i sl., koji čini znatan dio plaća ZET-ovaca.

Predsjednik Koordinacije četiriju sindikata Zdravko Barušić naglasio je da sindikati ZET-a "ne žele biti upleteni u političke igre između gradskih organizacija SDP-a i HNS-a", te je optužio povjerenika SSSH za Grad Zagreb Damira Gašparovića i predsjednicu Koordinacije sindikata gradskih tvrtki Ankicu Svobodu da su, u dogovoru sa SDP-ovim dogradonačelnikom Milanom Bandićem, zatražili smjenu bivšeg predsjednika pregovaračkog tima Poglavarstva Stipe Tojčića (HNS), bez znanja ostalih sindikata u Koordinaciji.

"Oni su već u četvrtak znali da će Poglavarstvo ponuditi povišicu od 8,5 posto, ali nisu smatrali potrebnim o tome informirati druge sindikate, nego su dopustili da se u petak ponovno štrajka u prvoj smjeni", ustvrdio je Barušić.

Tako su sindikati ZET-a na jučerašnje pregovore stigli ne znajući stajalište Poglavarstva, rekli su danas sindikalci ZET-a i ponovili kako su jučer na sastanak u Poglavarstvu zakasnili samo pet minuta, do kad je, kako tvrde, sve već bilo dogovoreno, a oni dovedeni pred gotov čin

Pročitajte više