Zaposlenik američkog konzulata u Turskoj osuđen na 9 godina zatvora

Ilustracija: EPA

TURSKI zaposlenik američkog konzulata u Istanbulu osuđen je na gotovo devet godina zatvora zbog "pomaganja terorističkoj skupini", a ta bi odluka mogla izazvati napetosti između Ankare i Washingtona.

Metin Topuz osuđen je na osam godina i devet mjeseci zatvora na sudu u Istanbulu, izvijestila je državna agencija Anadolu.

Optužen je da je pomagao organizaciji turskog propovjednika Fethullaha Guelena, protivnika predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji ga optužuje da je organizirao pokušaj državnog udara 2016. Guelen niječe bilo kakvu umiješanost.

Novinska agencija DHA piše da je sud u Istanbulu ujedno naredio Topuzovo zadržavanje u pritvoru.

Suđenje Topuzu zategnulo je veze Turske i Sjedinjenih Država zadnjih godina.

Razočaranje presudom

Topuz, koji je u američkom konzulatu bio zadužen za vezu američkih vlasti i odjela turske policije za suzbijanje trgovine narkoticima, uhićen je u listopadu 2017. i od tada je u pritvoru.

Optužen je za špijunažu i članstvo u Guelenovu pokretu. Glavni tužitelj je u ožujku odbio prvu točku optužnice i zatražio 15 godina zatvora.

Američko veleposlanstvo u Ankari priopćilo je da je "duboko razočarano" tom presudom te da nema dokaza koji bi je potkrijepio. Izrazilo je nadu da će ona biti "brzo poništena".

Topuz je uvijek nijekao optužbe i tvrdio da je s osobama za koje turske vlasti kažu da su Guelenovi pristaše kontaktirao u okviru svog posla i samo je "izvršavao naredbe" pretpostavljenih u konzulatu.

Njegova osuda dolazi u trenutku kada Turska želi popraviti veze s SAD-om koje su se naglo pogoršale 2016. zbog razlika u vezi sa sirijskim pitanjem i s uhićenjem više zaposlenika američkog konzulata, među kojima je Topuz.

Pročitajte više