Zaposlenik OceanGatea prije više godina upozoravao: On će zbog ega ubiti sebe i druge

Foto: Profimedia

BIVŠI zaposlenik OceanGatea David Lochridge poslao je prije nekoliko godina e-mail drugom bivšem suradniku tvrtke u kojem ističe kako je zabrinut zbog mogućih kvarova na podmornici Titan. "Ne želim da me se doživljava kao brbljavca, ali toliko sam zabrinut da će on ubiti sebe i druge u potrazi za jačanjem svog ega", napisao je Lochridge o izvršnom direktoru OceanGatea Stocktonu Rushu. 

Tvrtka je organizirala turističke izlete do 111 godina starih ostataka Titanica po cijeni od 250.000 dolara. Lochridge je 2015. radio kao neovisni izvođač za OceanGate, a zatim kao zaposlenik između 2016. i 2018., izvijestio je CNN. Ubrzo se upleo u parnicu s OceanGateom tvrdeći da je nepravedno otpušten jer je izrazio zabrinutost oko sigurnosti i testiranja Titana.

McCallum je upozoravao Rusha na nedostatak sigurnosti

"Smatrao bih se prilično hrabrim kada treba raditi stvari koje su opasne, ali ta je podmornica nesreća koja čeka da se dogodi. Ne bi mi mogli ni platiti da zaronim tom podmornicom", napisao je Lochridge u e-mailu Robu McCallumu, suradniku na projektu. 

McCallum, koji je vodio ekspedicije na Titanic, upozorio je Rusha 2018. o sigurnosti podmornice Titan rekavši izvršnom direktoru da dovodi sebe i svoje klijente u opasnost. Brod OceanGate bio je oko 1 sat i 45 minuta u planiranom zaronu kako bi došao do ostataka Titanica kada je izgubio kontakt sa svojim matičnim brodom 18. lipnja. 

Nekoliko dana kasnije dužnosnici su potvrdili da je Titan pretrpio "katastrofalnu imploziju". Smrtno je stradalo svih pet članova posade: Rush, britanski biznismen Hamish Harding, francuski ronilac Paul-Henri Nargeolet, pakistanski milijarder Shahzada Dawood i njegov 19-godišnji sin Suleman Dawood.

Pročitajte više