Zarqawiju i četvrta smrtna kazna

VOĐA al Qaede u Iraku, Jordanac Abu Musab alZarqawi, u srijedu je na sudu u Amanu u odsutnosti po četvrti put osuđen na smrtnu kaznu.

Pored Zarqawija na smrt osuđena još osmorica članova al Qaide, među njima četvorica u odsutnosti. Optužba se odnosila na planiranje kemijskoga napada protiv vladinih i američkih ciljeva u toj zemlji koji je osujećen 2004. godine.

Sud je ocijenio da ima dovoljno dokaza da je Zarqawi nadgledao planove o upotrebi bombaša samoubojica za napade na američke i jordanske mete.

Zarqawi, pravim imenom Ahmad Fadil all-Khalayleh, već je tri puta osuđen na smrt zbog ubojstva američkoga diplomata u Amanu u listopadu 2002. i nekih drugih terorističkih akcija na jordanskom tlu.

Među ostalim, Zarqawi je preuzeo odgovornost za samoubilačke bombaške napade na tri luksuzna hotela u Amanu u kojima je u studenome prošle godine poginulo 60 ljudi.

Zarqawi je bio u posjedu jordanskih vlasti, ali je 1999. godine pušten iz zatvora u sklopu opće amnestije što ju je proglasio jordanski kralj.

Pročitajte više