Zaštita podmorskoga kulturnog blaga

MINISTARSTVO kulture predstavilo je danas Pravilnik o postupku i načinu izdavanja dozvola za obavljanje podvodnih, odnosno ronilačkih aktivnosti u unutarnjim morskim vodama na područjima zaštićenima kao kulturno dobro. .

Ministar Antun Vujić je upozorio na važnost Pravilnika, provedbom kojega će se, u suradnji s policijom i lučkim kapetanijama, od pljačke sustavno štititi podmorsko kulturno blago.

Po tom pravilniku za sada je određeno oko 80 lokacija na kojima će biti dopušteno ronjenje. Ronilačku skupinu tvorit će najviše 15 ronilaca s jednim voditeljem, a ronjenje će nadzirati Ministarstvo kulture, odnosno stručnjaci za zaštitu podmorskoga kulturnog blaga i ovlaštene osobe Lučke kapetanije i Pomorske policije.

Stručnjaci za podvodnu arheologiju na Jadranu utvrdili su da je za ronioce zanimljivo četrdesetak antičkih lokaliteta, zatim četiri novovjeka i 27 lokaliteta otvorenih za posjete.

Zamjenik ravnatelja policije Milan Pemper drži kako će se taj pravilnik uvesti red u očuvanje kulturnih dobara, t.j. da će takav način ronjenja onemogućiti krađu podmorskoga blaga.

Istaknuta je i vrlo dobra suradnja Ministarstva kulture i Ministarstva unutarnjih poslova u zaštiti tih dobara. Novinari su izviješćeni i o najposjećenijim podmorskim lokalitetima, koji su i najprivlačniji za ronioc. Među njima su arheološki parkovi u blizini Mljeta i Cavtata te mjesta potopljenih brodova od antičkih vremena do Drugoga svjetskog rata.

Jedno takvo zanimljivo nalazište je u rovinjskim vodama, a riječ je o brodu "Baron Gautsch", koji je, tvrdi se, potopljen 1914.

Pročitajte više