Zaštitari swing kluba brutalno prebili mladića, razbili mu i zube. Ne idu u pritvor

Foto: Anaconda, Index

Zaštitari swingerskog kluba Anaconda u Rovinju brutalno su 2. rujna oko 1:30 pretukli 30-godišnjaka te mu ukrali Rolex vrijedan 15 tisuća eura. Nitko od njih neće u pritvor, nego im je određena mjera zabrane približavanja.

U priču je uključena i vlasnica swing kluba

Muškarac je u događaju teško ozlijeđen, a tvrdi da mu je jedan od počinitelja fotografirao osobnu iskaznicu kako bi ga zastrašili da događaj ne prijavi policiji. Radi se o sinu odvjetnika Miroslava Pliše, koji je oko ove teme pisao Zlati Hrvoj-Šipek, glavnoj državnoj odvjetnici. Dopis je poslao i medijima.

Kako je policija izvijestila, zaštitare se tereti da su počinili kaznena djela razbojništva, teške tjelesne ozljede i prijetnje. Za počinjenje navedenih kaznenih djela sumnjiče se 56-godišnjak, 45-godišnjak, 44-godišnjak, 40-godišnjakinja, 38-godišnjak, dvojica 36-godišnjaka i 23-godišnjak.

Navedena 40-godišnjakinja je vlasnica swing kluba. Dvojicu od njih sumnjiči se i za kazneno djelo teške tjelesne ozljede u pokušaju, a jednog i za kazneno djelo prisile prema službenoj osobi u pokušaju.

Policija ih je uhitila iste večeri

Kako je policija izvijestila, osim što su prijetili smrću 30-godišnjaku, osumnjičenici su prijetnje smrću uputili i 24-godišnjakinji i 26-godišnjaku koji su bili s njim u društvu.

"Napad na muškarca primijetila je 56-godišnjakinja koja je pokušala spriječiti počinitelje u daljnjem napadu, no dvojica muškaraca u dobi od 45 i 44 godine tada su napali i nju, pri čemu su je lakše ozlijedili tako da ih se sumnjiči i za kazneno djelo teške tjelesne ozljede u pokušaju.

Policijski službenici su istog dana u večernjim satima uhitili sve osumnjičene osobe, a prilikom policijskog postupanja 44-godišnjak je pokušao spriječiti policijskog službenika u obavljaju službene radnje te je iz pojasa hlača pokušao izvući pištolj, za koji nema dozvolu. U tome su ga spriječili policijski službenici i uporabili nad njim sredstva prisile.

Osumnjičeni su po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 3. rujna u večernjim satima, privedeni u pritvorsku jedinicu Policijske uprave istarske", navodi se u policijskom priopćenju.

Imamo rješenje DORH-a: U njemu piše da su mu s ruke skinuli Rolex 

Index je u posjedu rješenja Županijskog državnog odvjetništva u Puli, u kojem je sve oko ovog događaja detaljno opisano. Rješenje je potpisao Vlado Ščur, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Puli.

U njemu se navodi da je žrtva bila u društvu još četiri osobe, a jedna od žrtava je i vozačica taxi vozila. U obrazloženju piše kako je jedan od zaštitara udario 30-godišnjaka šakom u zatiljak, uslijed čega je on pao na pod, nakon čega su ga svi zajedno udarali rukama i nogama po glavi i tijelu i nanijeli mu teške tjelesne ozljede u vidu serijske frakture rebara, kontuzijskog žarišta jetre te otkinutih zuba.

S ruke su mu skinuli Rolex u vrijednosti 15.000 eura, a s vrata su skinuli i zadržali dva zlatna lančića Tiffany s privjeskom iste marke u vrijednosti 2500 eura te zlatni lančić s privjeskom u vrijednosti 1000 eura.

Kad je vozačica taxija pokušala zaposlenike kluba spriječiti da ne napadaju 30-godišnjaka, krenuli se prema njoj i jedan od njih udario ju je rukom u glavu, nakon čega je pala na tlo. Tada su je dvojica rukama i nogama udarala po tijelu i glavi. Zadobila je površinske ozljede glave, dislokaciju, iščašenje i nategnuće zglobova i ligamenata u području vrata, kontuziju ramena i nadlaktice.

Nakon što se policajac obratio prvookrivljenom riječima "stoj policija", on je iz pojasa hlača pokušao izvući pištolj, u čemu su ga policajci spriječili.

Žrtva: Optužili su me da sam snimao mobitelom

Žrtva je u svom iskazu navela kako je s djevojkom i prijateljima krenula u klub, gdje su se po dolasku razdvojili. Kazao je da mu je u jednom trenutku prišao mlađi muškarac i zatražio od njega da izađe iz kluba navodeći da je po klubu snimao mobitelom, no napadnuti mladić objasnio je da to nije bilo moguće jer mu je baterija mobitela bila prazna.

Odlučili su izaći iz kluba, a onda ga je, kako kaže, netko s leđa udario šakom u zatiljak. Navodi da su ga je potom na podu četvero ili petero zaposlenika kluba, od kojih je jedna žena, počelo tući rukama i nogama. Napali su i dvije djevojke, a jednoj od njih uzeli su mobitel.

 

Kad je njegova djevojka rekla da će zvati hitnu pomoć, rekli su da će ih sve ubiti. U jednom trenutku izgubio je svijest te navodi da ga je djelatnica ili vlasnica kluba uhvatila rukom za vrat ili rame, vukla po parkiralištu prema cesti i zalila mineralnom vodom. Kad se probudio, osjetio je udarac nogom u rebra, a kad je otvorio oči, nastavili su ga cipelariti.

Djevojka mu je rekla da mu je jedan od muškaraca izvadio osobnu iskaznicu i fotografirao je mobitelom. Njegov prijatelj ga je stavio na bok i vikao prema napadačima, koji su tada odlučili nasrnuti i na njega. On je uspio pobjeći.

Djevojka: Rekli su da će me ubiti

Djevojka žrtve rekla je da je njen dečko ispred kluba pitao jednu ženu i jednu ćelavu mušku osobu zašto su izbačeni iz kluba, nakon čega su ga počeli tući. Zatim su, dodaje, došla još četvorica ili petorica muškaraca iz kluba.

Dok su ga tukli, ona i prijateljica su se umiješale, a kaže da se umiješala i žena iz taxija, koju su također udarili. Kazala je da su joj prijetili da će je ubiti ako pozove hitnu pomoć. Rekla je i da su neki zaštitari imali na majici natpis "security" i da je spomenuta žena očito glavna jer je muškarce poticala na napad.

Istaknula je da je žrtvi mobitel ostao u klubu pa se ona s jednim mlađim zaštitarom vratila po njega. Rekla je da je on bio dobar i da joj je kazao neka idu i bježe. On nije tukao njezinog dečka.

Njezina prijateljica dodala je kako se ona s djevojkom žrtve umiješala u tučnjavu jer su mislile da njih neće napadati, ali da su u jednom trenutku udarili djevojku žrtve, a nju odgurnuli.

Prvookrivljeni rekao da ne bi u zatvor jer se mora brinuti za životinje

Prijatelj navodi da se pri bježanju spotaknuo, da su do njega dotrčala dva redara i počela ga udarati nogama, a nogu jednog od njih uspio je uhvatiti i srušiti ga na pod. Tada je pobjegao prema kukuruzu, a kasnije na cestu, gdje je našao ostale prijatelje.

Prvookrivljeni je iznio svoju obranu kazavši da je bolestan i da nije sposoban za sukobe. Rekao je kako je vidio da je jedan dečko izbačen van i da su cure tražile mobitel te da im je on pomogao naći taxi. Naveo je i da je pištolj htio odložiti na pod. Dodao je da bi se pridržavao mjera opreza i da se mora brinuti za životinje. 

Što se tiče iskaza ostalih osumnjičenih, oni osporavaju da su učinili djela za koja ih terete, dok je jedan rekao da je išao potražiti žrtvu unutar kluba jer mu je rečeno da ga vani čeka njegovo društvo. Kad je izašao, vidio je da mladić leži na podu te ga je polio vodom kako bi ga osvijestio, navodi. Dodaje da mu je žrtva opsovala majku te da ga je on potom dva puta gurnuo i udario nogom u tijelo.

Index je kontaktirao vlasnicu Anaconde.

"Hvala vam na javljanju, javit ću Vam se u dogledno vrijeme za razrješenje ovih svih laži napravljenih da se nas uništi jer smo udruga za promociju ljudskih prava i seksualnih sloboda. Trenutno sam teško ozlijeđena od pada u policijskoj postaji", navela je vlasnica Anaconde.

Presreli vozačicu taxija i prijetili joj

Navodi se da je vozačica taxija rekla kako ju je dan poslije zaustavio osobni automobil, iz kojeg su izašle dvije nepoznate osobe, od kojih je jedna imala pištolj za pojasom. Spustila je prozor vozača, a oni su joj rekli: "Spusti glavu, ne gledaj nas, bude li išla kakva prijava ili svjedočenje kakvog događaja u kojem si sudjelovala, tek ćeš vidjeti što će ti se desiti, jel ti jasno."

Vozačica je rekla da je vidjela premlaćivanje jer je imala vožnju prema Anacondi. Rekla je počiniteljima: "Pustite malog, ubit ćete ga." Nakon toga je i ona udarena. Dvojica napadača su joj govorila: "Kurvetino jedna, kurvetino jedna."

DORH navodi da postoji opasnost od ponavljanja djela, ali ipak ne šalje osumnjičene u zatvor

Unatoč svemu navedenom, svi osumnjičeni dobili su samo mjeru zabrane približavanja. 

"Uzimajući u obzir sve okolnosti predmetnih događaja, naročito upornost i brutalnost počinitelja u fizičkom napadu, ali i da je prilikom uhićenja okrivljeni imao kod sebe vatreno oružje, to sve predstavlja osobite okolnosti koje ukazuju da postoji opravdana bojazan da okrivljeni boravkom na slobodi mogli ponoviti teže kazneno djelo.

Time smatramo da su ispunjene zakonske pretpostavke za određivanjem istražnog zatvora okrivljenicima na temelju članka 123. stavka 1. točka 3 - zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Međutim, po mišljenju ovog državnog odvjetništva, navedena opasnost od utjecaja na svjedoke i opasnost od ponavljanja kaznenog djela može otkloniti primjenom opreza iz članka 85. stavak 2. točka 2., 34. , i 5.

Slijedom naprijed navedenog, odlučeno je kao u izreci ovog rješenja", navodi DORH.

Pročitajte više