Zašto bi Kina slala špijunski balon nad Ameriku ako ima satelite?

Screenshot: YouTube

KINESKI je balon nestao u oblačiću dima i krhotina, oboren američkim projektilom lansiranim iz zraka. Nakon što je zbunio Washington trodnevnom odisejom nad kontinentalnim Sjedinjenim Američkim Državama, ostaje pitanje čemu je sve to služilo.

Snimka rušenja kineskog balona

Nakon što je balon uočen, Peking je ustvrdio kako se radi o meteorološko-znanstvenom balonu za promatranje vremenskih prilika koji je zalutao izvan planiranog kursa, što je izazvalo podsmijeh Pentagona. Amerikanci tvrde da je balon bio sposoban za manevriranje i da je napravio neke namjerne zaokrete, došavši u jednom trenutku iznad Montane, gdje se nalazi dio američkog arsenala nuklearnih interkontinentalnih balističkih projektila baziranih na silosima, piše The Guardian.

Epizoda koja otvara jako puno pitanja

Ako se doista radilo o špijunskom balonu, cijela epizoda otvara mnogo pitanja o donošenju odluka u Pekingu. Bilo je prilično predvidljivo da će balon biti uočen, praćen i potencijalno oboren te da će se sve to dogoditi uoči posjeta američkog šefa diplomacije Antonyja Blinkena Pekingu.

Ovaj je posjet pozdravio kineski lider Xi Jinping, koji se namjeravao susresti s glavnim američkim diplomatom, a razgovori su trebali riješiti niz ozbiljnih potencijalnih žarišta između dviju supersila, ponajprije budućnost Tajvana.

Možda je ovdje bio slučaj da lijeva ruka nije znala što desna radi ili se radilo o namjernom pokušaju sabotiranja bilo kakvog smirivanja napetosti koje je Blinkenovo putovanje moglo postići, navodi Guardian.

Čemu služi špijunsko balon u doba satelita?

Drugo pitanje je tehničko. Zašto poslati špijunski balon u doba satelita? Baloni su jeftiniji i mogu se približiti metama nadzora. Međutim, nejasno je što bi balon mogao vidjeti u raketnim silosima Montane a da Kinezi već nisu znali.

Pentagon se nije doimao pretjerano zabrinutim zbog onoga što je balon mogao vidjeti i tvrdi da je uspio blokirati barem neke od njegovih obavještajnih podataka, proučavajući balon i njegov teret. Možda je namjera bila pratiti vojni odgovor, vidjeti koliko će brzo balon biti uočen i koliko brzo će borbeni zrakoplovi poletjeti.

Peking je vjerojatno testirao Bidenovu odlučnost

Politički odgovor bi također mogao biti zanimljiv Pekingu. Prema dužnosnicima Pentagona, Kina je poslala tri balona iznad američkog teritorija tijekom Trumpove administracije, bez vojnog odgovora, iako se čini da ti raniji letovi nisu zašli ni približno tako duboko u američki teritorij. Peking je vjerojatno testirao Bidenovu odvažnost.

Baloni su svakako bolji od satelita u izazivanju nereda u ciljanoj zemlji i potaknuli su omanju političku buru u SAD-u. Republikanci su pozvali da se balon odmah obori, unatoč riziku od opasnosti po ljude i materijalne štete na zemlji.

Bidenova administracija sada će morati testirati odgovor Pekinga u nastojanju da odrede namjere ovog preleta. Uskoro će se moći obratiti kineskoj vladi, nakon što prouči teret balona i analizira njegovu tehnologiju.

Peking bi mogao zahtijevati trenutačni povrat olupine, prije nego što SAD-a analizira o čemu se radi, kao što je Washington neuspješno pokušao kada je jedan od njegovih špijunskih zrakoplova bio prisiljen sletjeti na kineski otok Hainan u travnju 2001. godine, uzrokujući diplomatsku krizu sve dok posada, a kasnije i rastavljeni zrakoplov, nisu vraćeni.

Rušenje balona iznad američkih voda vjerojatno neće spriječiti zahtjeve Pekinga

Pazeći na potencijalne pravne sporove, američke zračne snage su se pobrinule za obaranje balona iznad američkih teritorijalnih voda, ali to vjerojatno neće spriječiti zahtjeve Pekinga.

Neki američki komentatori tvrdili su da je Blinken svakako trebao odletjeti u Peking, kako bi iskoristio obaranje balona za ilustraciju američke odlučnosti. Drugi su rekli da je bio u pravu što je odgodio posjet jer bi sporni incident potisnuo sve važnije teme na dnevnom redu.

Koliko će vremena trebati da se te rasprave vrate na pravi put, u velikoj će mjeri ovisiti o motivima Pekinga da uopće pošalje balon.

Pročitajte više