Zašto EU ne može do cjepiva? Jer uhljebljuje tisuće šuica

Foto: EPA

EUROPSKA unija je još jednom spektakularno zakazala u pandemiji koronavirusa. Prvi veliki promašaj dogodio se na samom početku pandemije, kada su članice djelovale bez ikakve međusobne koordinacije, što bi trebao biti zadatak Bruxellesa, a neke su jednostavno ostavljene na cjedilu, poput tada najgore pogođene Italije. Zbog svega toga se u međuvremenu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen javno ispričavala te obećavala da će se EU dokazati kada bude riječ o nabavi i distribuciji cjepiva protiv covida-19.

>> Naručili smo ogromnu količinu najjeftinijeg cjepiva. Problemi s njim se gomilaju

No, od početka godine se pokazalo da je EU katastrofalno podbacila i kada je riječ o nabavi i distribuciji cjepiva za svoje članice. Dapače, brzo je postalo jasno u čemu je problem - prvenstveno u kadrovima koji čine trenutnu Europsku komisiju te u njihovoj promašenoj strategiji u vezi cjepiva.

Europski mediji su još u siječnju konstatirali da je Komisija zakazala

Njemački tjednik Der Spiegel je još krajem siječnja konstatirao da je EU "napravila zbrku u vezi svoje najvažnije zadaće, a to je dobivanje cjepiva". "Teško da išta više šteti europskoj ideji. Ali umjesto samokritičnosti, iz Bruxellesa smo dobili šarenu lažu", konstatirao je u žestokom komentaru njemački tjednik.

"Europskoj uniji morate priznati jedno: tijekom pandemije doista je dala sve da potvrdi ogorčenost svojih brojnih kritičara, čak i da nadmaši njihove najgore kritike. (Ne)organiziranost nabave cjepiva u Bruxellesu ući će u povijest EU kao jedna od najgorih točaka", pisao je krajem siječnja poznati njemački novinar Markus Feldenkirchen u Der Spiegelu.

"Moja ljutnja nije usmjerena samo protiv anonimnih birokrata Europske komisije koji u pregovorima nisu bili dorasli prefrigancima iz farmaceutskih multinacionalnih kompanija. Ljut sam i na predstavnike država članica, koji su svojom lošom suradnjom također izazvali ovu katastrofu", konstatirao je tada Feldenkirchen u Der Spiegelu.

Politico: Ursula von der Leyen je pravi krivac za kaos s cjepivom

Samo nekoliko dana kasnije Politico je direktno prozvao predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen.

"Vrijeme je da razgovaramo o Ursuli von der Leyen. Briselski spin majstori, kojima su pomogli apologeti EU diljem kontinenta, proteklih su dana izveli impresivnu diverziju. 'AstraZeneca je prevarila Europu!' vikali su s krovova. 'Jeste li znali da je Pfizer američka tvrtka?' pitali su, podignutih obrva, što je praćeno frustriranom konstatacijom da sada ne bismo trebali tražiti krivce.

Takve reakcije izazvala je neugodna spoznaja da se pravi krivac za ono što se naziva 'kaosom s cijepljenjem' nalazi na 13. katu zgrade Berlaymont (gdje se nalazi ured predsjednice EK, op.a.).

U kriznim vremenima uspješni lideri pokazuju da znaju odgovoriti na izazove. No, umjesto da iskoristi trenutak, Von der Leyen, koja je u Bruxelles stigla 2019. iz njemačkog ministarstva obrane, isprva je posve nestala sa scene", konstatirao je Politico.

"Von der Leyen možda još uvijek luta dvoranama sjedišta Komisije, ali nije pokazala sklonost da javno preuzme odgovornost za nered koji je stvorila", konstatirao je u veljači Politico, nimalo ne štedeći predsjednicu Europske komisije.

Ovakva Komisija ugrožava cijelu Europsku uniju

Dapače, podsjetili su da je na njemačkoj televiziji, usred skandala s nedostatkom cjepiva, izjavila da sve dobro napreduje.

Prema Politicu, "Von der Leyen je donijela odluke koje su i kočile uvođenje cjepiva i narušavale koheziju Europske unije".

"Njezina najkritičnija pogreška dogodila se tijekom ljeta, za vrijeme pregovora s farmaceutskim tvrtkama. Za razliku od SAD-a, koji se pojavio s čekovnom knjižicom vrijednom 10 milijardi dolara, Von der Leyen odlučila je škrtariti.

Ako je ikad postojao trenutak da EU baci novac (i određeni stupanj opreza) kroz prozor, to je bio taj. Milijuni života su u pitanju. Umjesto toga, Von der Leyen je pristupila raspravi s proizvođačima lijekova slično kao pregovorima o nekom trgovinskom sporazumu. Osim niske cijene, EU je inzistirala na tome da tvrtke za lijekove preuzmu i zakonsku odgovornost za bilo kakve probleme", napisao je Politico.

Rezultat takvog pristupa je da su trebali mjeseci za postizanje dogovora, stavljajući tako EU iza SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Izraela u liniji za cjepiva. Komisija nije uspjela potpisati ugovor s tvrtkom BioNTech/Pfizer, prvim igračem iz Big Pharma koji je razvio cjepivo, sve dok njemačko-američki savez nije objavio svoj uspjeh u studenom.

"Unatoč tome, u svijetu Ursule von der Leyen napori Komisije za nabavu cjepiva bili su veliki uspjeh, i to od koristi ne samo Europljanima već i čitavom čovječanstvu", piše Politico.

Svađa članica oko raspodjele cjepiva

U međuvremenu su se stvari dodatno zakomplicirale te je eksplodirala i svađa oko raspodjele cjepiva. Austrija, Slovenija, Bugarska, Češka, Latvija i Hrvatska izrazile su zabrinutost zbog raspodjele cjepiva u pozivu predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, i to nakon što je cijelu priču u javnosti pokrenuo austrijski kancelar Sebastian Kurz.

On je na iznenadnoj konferenciji za medije u Beču 12. ožujka izjavio da postoje tajni dogovori između nekih članica Unije i farmaceutskih tvrtki, što dodatno dovodi do nepravedne raspodjele cjepiva. 

"Ako se ovaj razvoj događaja nastavi, Malta će, na primjer, do kraja lipnja dobiti tri puta više doza cjepiva po glavi stanovnika od Bugarske. Nizozemska će također imati povlašteni tretman te će dobiti dvostruko više cjepiva od Hrvatske", naveo je Kurz. Austrijski kancelar je upozorio da će tako neke članice puno prije drugih uspjeti procijepiti svoje stanovnike te zatražio više transparentnosti od Europske unije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je isprva branio postupanje EK, da bi onda promijenio ploču i supotpisao Kurzovo pismo Komisiji. 

Von der Leyen odbija preuzeti odgovornost za promašaje

Bruxelles je u međuvremenu priopćio da je na snazi takozvani mehanizam redistribucije doza koje neke zemlje nisu iskoristile po sistemu "pro rata" te da je na zemljama članicama da odluče žele li se vratiti na distribuciju cjepiva strogo poštujući metodu raspodjele razmjerno broju stanovnika. Drugim riječima, Europska komisija je priznala da postoje problemi, ali je opet za sve okrivila druge, propuštajući još jednom preuzeti odgovornost za nastalu situaciju koja bi mogla rezultirati još jednim raskolom u Europskoj uniji.

Znakovito je i da preko kanala La Manchea, u Velikoj Britaniji, cijepljenje stanovništva napreduje odlično. 

Prije četiri dana je objavljeno da je polovica odraslih Britanaca primila najmanje jednu dozu cjepiva protiv covida-19 te je Velika Britanija postala prva velika svjetska ekonomija koja je uspjela dostići taj prag. Velika Britanija i EU trenutno se svađaju zbog izvoza cjepiva. Europska komisija je danima prijetila da će zabraniti izvoz cjepiva, uključujući doze namijenjene Britaniji. Njemačka kancelarka Angela Merkel je pak javno upozorila da bi zabrana izvoza cjepiva mogla imati dugoročno negativne posljedice za EU, a već sada je jasno da nema konsenzusa oko toga treba li doista "nagaziti" Veliku Britaniju, čime i dalje, ne baš uvjerljivo, prijeti Von der Leyen.

Komisije koje su vodili Delors, Prodi i Juncker se ne bi ovako sramotile

Ova njemačka političarka, koja je bila ministrica za žene i obitelj, pa rada i onda obrane u kabinetima Angele Merkel, najbolji je primjer zašto se EU trenutno tako sramoti. Von der Leyen je skoro pa pobjegla iz Njemačke, u kojoj su joj prijetili razni skandali u Ministarstvu obrane, te je u notorno problematičnim pregovorima u Bruxellesu izvađena iz šešira kao kandidatkinja za predsjednicu Europske komisije. Pokazala je određeno političko umijeće kada je trebalo osigurati većinsku podršku u Europskom parlamentu, da bi se nakon toga bavila samo šminkanjem svojeg javnog imidža, umjesto da ambiciozno vodi Komisiju.

Teško je zamisliti da bi se komisije koje su vodili Jacques Delors, Romano Prodi ili stari luksemburški lisac Jean-Claude Juncker našle u ovakvoj situaciji. Možda bi se jedino Komisija koju je vodio slabi Jose Manuel Barroso ovako sramotila, no Barroso je barem znao da se ne treba petljati u pitanja iznad svojeg nivoa moći. Von der Leyen bi glumila zaštitnicu čitave EU, a nije u stanju ni potpisati nepropusne ugovore s farmaceutskim kompanijama.

Dubravka Šuica kao paradigmatski primjer

Još gore je što Von der Leyen nije izuzetak u ovoj Komisiji, već je više pravilo. EK je pretežito sastavljena od političara bez težine i konkretnih sposobnosti, kao mjesto za odlaganje krupnog otpada država članica EU. EK je zapravo postala leglo političkih uhljeba, s rijetkim izuzecima poput danske povjerenice Margrethe Vestager.

To se najbolje vidi po poraznoj činjenici da je jedna Dubravka Šuica (HDZ) potpredsjednica EK, i to za demokraciju i demografiju, dvije stvari koje njena stranka samo zna uništavati. Šuica je paradigmatski primjer toga da je EK pretežito napučena posve nedoraslim kadrovima, karijeristima bez vizije i sposobnosti.

Da stvari budu još luđe, Šuica je inače profesorica engleskog jezika, a u javnosti sustavno pokazuje da ima velikih problema s jezikom kojeg bi trebala poučavati djecu. Zapravo je sramota za Hrvatsku što ima takvu povjerenicu u EK. Prethodni hrvatski povjerenik Neven Mimica sigurno nije bio naročito karizmatičan, ali je znao raditi posao i nije se sramotio. Taj nivo kompetencije u EK Ursule von der Leyen ipak nije pravilo.

Dapače, baš su Ursula von der Leyen i Šuica početkom veljače uvjeravale europsku javnost da kašnjenja cjepiva nema, kao ni nikakvih većih problema.

>> Tko je Dubravka Šuica i kako se toliko obogatila?

Von der Leyen i Šuica su početkom veljače uvjeravale Europljane da je s dolaskom cjepiva sve u redu

"Samo zamislite što se moglo dogoditi da su samo jedna ili dvije države članice imale pristup cjepivima, što bi se i dogodilo da nije bilo naše kolektivne pregovaračke moći. Što bi to značilo za jedinstveno tržište i naše jedinstvo u Europi?" pitale su se Von der Leyen i Šuica u zajedničkom članku.

Europska unija u odnosu na Veliku Britaniju, Sjedinjene Države ili Izrael znatno zaostaje u broju cijepljenih osoba, a i na to su predsjednica i potpredsjednica EK reagirale.

"Danas mnogi koji kritiziraju naš europski pristup govore o sporosti u donošenju odluka. Ali jesmo li mogli biti znatno brži? Bi li jedna država članica bila brža, bi li ranije sklopljeni sporazum jamčio raniju isporuku u velikim količinama? Smatramo da ne", naglašavale su čelnice Komisije i objašnjavale da je proizvodnja novog cjepiva iznimno složen i osjetljiv zadatak.

Prazne prijetnje Ursule von der Leyen?

Od tada do danas je prošlo mjesec i pol dana, a sramoćenje EK se samo nastavlja. Von der Leyen sada još jače prijeti zabranom izvoza cjepiva, iako za to i dalje nema jasnu podršku kod lidera članice Europske unije.

Prema najnovijim najavama, Europska komisija zabranit će izvoz u zemlje iz kojih ne dobiva jednaku količinu cjepiva. Prva bi se na udaru mogla naći Velika Britanija. 

EU je uz to poslala poruku članicama koje izvoze cjepivo da preispitaju je li izvoz opravdan. 

"Dok su naše države članice suočene s trećim valom pandemije i sve kompanije ne ispunjavaju svoje ugovore, EU je jedini glavni proizvođač OECD-a koji nastavlja s velikim izvozom cjepiva u desetke zemalja", rekla je šefica Komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare.

"Ali otvoren pristup bi se trebao odvijati u oba smjera. Zbog toga će Europska komisija u postojeći mehanizam odobrenja EU uvesti načela uzajamnosti i proporcionalnosti", rekla je danas Von der Leyen. 

Hrvatsko uhljebljivanje na briselski način

Nisu svi aktualni povjerenici poput Šuice, primjerice mediji uvijek ističu Francuza Thierryja Bretona kao iznimno sposobnog i kompetentnog za pitanja jedinstvenog tržišta, što je njegov resor u EK. Ali očito je u EK previše šuica, od kojih je najveća šuica baš predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Zakazali su pod njenim vodstvom i inače većinom sposobni briselski birokrati, koji su također krivci za šlampave ugovore s farmaceutskim kompanijama. Pandemija koronavirusa zapravo je pokazala da Bruxelles sam po sebi nije nužno bolji od Hrvatske, u kojoj ga se i dalje gleda kao uzor. Politički uhljebi su i u Bruxellesu preuzeli vlast, pokazavši se jednako (ne)sposobnima kao oni hrvatski.

Europska je unija nedvojbeno jedna od boljih ideja koje je u svojoj dugoj i krvavoj povijesti porodio Stari kontinent. Nema sumnje da bi nam bez EU bilo mnogo lošije. Baš zbog toga i postoje opravdana očekivanja u vezi Unije i Europske komisije kada je riječ o pandemiji koronavirusa i nabavci i distribuciji cjepiva. I baš zbog toga je jako opasno što Komisiju u ovom trenutku vode nesposobni uhljebi poput Von der Leyen i Šuice.
 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više