Zašto HSLS prijeti izlaskom iz Vlade? Pa izbori su pred vratima

KRENULE su pripreme za još jednu predizbornu kampanju. I što čini HSLS? Objavljuje kako "vrlo ozbiljno razmišlja o izlasku iz Vlade". Zašto? Zato što ih HDZ "ne uvažava kao koalicijskog partnera". I zašto još? Zato što je HSLS - slušajte dobro - "stranka s kičmom".

Novi list je u srijedu objavio vijest kako se osmero ključnih ljudi HSLS-a na čelu sa Đurđom Adlešić okupilo na dramatičnom sastanku i zaključilo da će se povući iz Vlade ako se "ne poboljša odnos HDZ-a prema HSLS-u". Što to sad znači? U manjoj mjeri, uvažavanje Đurđe Adlešić u radu Vlade. U puno većoj mjeri, poštivanje izbornih šansi liberala na lokalnim izborima, prvenstveno u Bjelovaru. 

Prilično ofucana fora

Na prvi pogled, upozorenje zvuči jako dramatično. Već na drugi, shvaćamo da je fora prilično ofucana. Iste trikove Đurđa Adlešić koristila je i uoči prošlih parlamentarnih izbora. I tada je pripremala teren tako što je preko tjedna u parlamentu podržavala vladajući HDZ, a vikendima glumila opoziciju kritizirajući HDZ-ovu vladu. Fingirala je samostalan izlazak na izbore kako bi liberalne birače odvukla od SDP-a i (zajedno sa HSS-om) dovukla ravno u Sanaderovo naručje. I u velikoj mjeri je uspjela.

Po istoj matrici šefica liberala i ovom prilikom glumi opoziciju. Najednom je, slučajno baš dva mjeseca prije lokalnih izbora, shvatila da ju se dovoljno ne poštuje u Vladi, pa je odlučila zaprijetiti izlaskom iz vladajuće koalicije. Za to nema bojazni: ona to neće učiniti jer je svjesna da bi to, manje od tri godine prije parlamentarnih izbora, predstavljalo njezinu političku smrt, a zatim i smrt njezine parazitske stranke.

A što je s Velikom Goricom?

Međutim, postoji još jedan, puno konkretniji pokazatelj da Adlešić ne razmišlja ozbiljno o napuštanju Vlade. A to je Velika Gorica. U tom gradu ogranak HSLS-a samostalno je - u skladu s liberalnom tradicijom - odlučio ostati na vlasti i nastaviti koalicijsku suradnju sa SDP-om i gradonačelnikom Toninom Piculom. U skladu s tom istom liberalnom tradicijom, ogranak je ignorirao upozorenja iz središnjice da pričeka s odlukom dok nadređeni ne "sagledaju širi stranački interes". Logika je naizgled neoboriva: ako HSLS može koalirati sa SDP-om u Osijeku, Rijeci, pa čak i Zagrebačkoj županiji, zašto onda ne bi pokušali ostati na vlasti u sedmom najvećem gradu u Hrvatskoj?


I pokušali su, ali nisu uspjeli. Đurđa Adlešić raspustila je ogranak i postavila Doricu Nikolić kao privremenu povjerenicu. Zašto je to učinila baš u Velikoj Gorici? Zato što je tamo Ivan Šuker bog i batina. Zašto bi šefica HSLS-a, "stranke s kičmom", slušala ministra financija? Zato što joj je stalo do ostanka u Vladi i još više, do koalicije s HDZ-om na nacionalnoj razini. 

Na vlasti preko tjedna, u opoziciji vikendom

Premda ju je taj isti HDZ izdao baš u njezinom Bjelovaru, postavivši Gordana Jandrokovića za protukandidata HSLS-ovu gradonačelniku, ona je u Velikoj Gorici otišla tako daleko u podilaženju HDZ-u, da je čak raspustila lokalni ogranak. Zbog čega to onda nije učinila i u ostalim mjestima, a liberali se hvale da će u čak 80 posto Hrvatske surađivati sa socijaldemokratima? Je li moguće da je u svim tim slučajevima usklađen taj famozni "širi stranački interes"? I zar je moguće da HSLS ne želi ostati na vlasti u tako velikom gradu, već prihvaća Šukerove ponude za direktorskim mjestima u gradskim tvrtkama?

Ovakvo miješanje u autonomiju ogranaka HSLS-a ne pamtimo još od 1997. godine. Tada se stranka raskolila upravo oko pitanja smije li se koalirati s HDZ-om na lokalnoj razini: predsjednik stranke Vlado Gotovac to je izričito zabranio, predsjednik Velikog vijeća Dražen Budiša tolerirao. I na tom valu vratio se na čelo stranke. Od tada je autonomija lokalnih ogranaka postavljena kao svetinja koju se poštuje. Danas se i toj svetinji traže iznimke. 

O kakvom izlasku iz Vlade onda priča Đurđa Adlešić? O kakvoj "stranci s kičmom" govore njezini suradnici? I ova najava, baš kao i sve ostalo u vezi sa šeficom liberala, spada u obično predizborno puštanje magle. Na vlasti preko tjedna, u opoziciji vikendom. U koaliciji nakon izbora, u opoziciji uoči izbora. Liberalan u ponedjeljak, autoritaran u utorak. A utjecajan uvijek. Fora je otrcana, ali još uvijek pali. 

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Foto: Index

Pročitajte više