Zašto je ideja slanja poljskih MIG-ova Ukrajini tako opasna?

SAD je odbio ponudu Poljske da primi 20 borbenih aviona MiG te bude posrednik u predaji poljskih aviona Ukrajini. SAD se boji da bi to moglo dovesti do eskalacije.

Lovci, dok bi njima upravljali Ukrajinci, potencijalno bi bili opskrbljeni gorivom i naoružani u ogromnoj američkoj zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj ili u državi NATO-a bliže Ukrajini. Također bi mogli dobiti podršku za elektroničko ratovanje i taktičko ciljanje od strane NATO-a.

Kao žrtva oružanog napada, Ukrajina ima pravo na samoobranu. Za svoju obranu može zakonito primati vojne zalihe. Kijev također ima pravo pozvati NATO da se pridruži borbi, na primjer uvođenjem zone zabrane leta iznad Ukrajine.

Moskva bi pojavu poljskih aviona mogla protumačiti kao izravno uplitanje NATO-a

Ipak, Moskva svoju invaziju vidi kao opravdanu samoobranu od NATO-a, zajedno sa svojom lažnom tvrdnjom da etničkim Rusima prijeti genocid u istočnoj Ukrajini, piše BBC. Kremlj bi se mogao osjetiti stjeranim u kut i ovakvu vojnu intervenciju koja dolazi od strane NATO-a smatrati izravnim uplitanjem u rat kojeg vodi Rusija.

Moskva bi mogla tvrditi da je uključivanje aviona koji su pripadali članici NATO-a način na koji se ova organizacija uključila u rat.

Rusija je dosad tolerirala to što Zapad šalje Ukrajini oružje za obranu, ali bi raspoređivanje ratnih zrakoplova bio značajan eskalacijski korak. Čak i kad bi bili smješteni u Ukrajini, Moskva bi mogla tvrditi da je NATO osigurao oružje koje širi sukob na ruski teritorij.

Pentagon: Prijedlog Poljske o avionima nije "održiv"

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je kako mogućnost da avioni iz baze SAD-a i NATO-a u Njemačkoj "odlete u zračni prostor iznad Ukrajine koji je u sukobu s Rusijom izaziva ozbiljnu zabrinutost za cijeli NATO savez".

"Nastavit ćemo se konzultirati s Poljskom i našim drugim saveznicima u NATO-u o ovom pitanju i teškim logističkim izazovima koje ono predstavlja, ali ne vjerujemo da je prijedlog Poljske održiv", rekao je Kirby.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u utorak kako je Poljska spremna poslati sve svoje zrakoplove MiG-29 u zračnu bazu Rammstein u Njemačkoj i staviti ih na raspolaganje SAD-u te kako poziva druge članice NATO-a koje posjeduju taj tip zrakoplova da učine isto. 

Poljska se o toj odluci nije prethodno konzultirala s Washingtonom, rekla je u utorak američka državna podtajnica Victoria Nuland, premda je američka administracija razgovarala o zahtjevu Ukrajine da joj se daju poljski zrakoplovi.

Pročitajte više