Zašto je Kristian bio u zatvoru, a ne na liječenju? Dobili smo odgovore

Foto: Dalmatinski portal, Miranda Čikotić/Pixsell

BOLESNI mladić, 18-godišnji Kristian Vukasović koji je u bolnicu dovezen tri tjedna ranije iz zatvora u Bilicama u nesvijesti, umro je od straha, pokazali su prvi nalazi obdukcije. Ministarstvo pravosuđa jučer je Indexu odgovorilo da nisu utvrđene nikakve nepravilnosti u splitskom zatvoru, međutim danas je stigla obavijest da ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković odlazi posjetiti zatvor u Splitu, nakon čega će dati izjavu.

U međuvremenu smo primili odgovor Općinskog državnog odvjetništva u Splitu koje je Vukasovića teretilo da je od 28. do 30. ožujka ove godine na predjelu Sumpetar, u mjestu Jesenice, podmetnuo četiri požara paleći suhu travu.

Budući da je, kako smo već ranije objavili, Kristian imao psihičkih poteškoće te da su mu postavljene brojne dijagnoze, pitali smo državno odvjetništvo jesu li imali njegovu medicinsku dokumentaciju i zašto je osuđen na zatvor umjesto da je bio na bolničkom liječenju.

Utvrdili mu mentalne poteškoće

Iz odgovora ODO-a Split proizlazi da su mu utvrđene mentalne, ali ne i intelektualne poteškoće te da ga u KBC-u Split nisu zadržali na liječenju. Također navode da je Vukasović bio ubrojiv i raspravno sposoban te da se nije mogao uputiti u zdravstvenu ustanovu, kao ni u dom za maloljetnike jer takvo što nije predviđeno za mlađe punoljetnike.

Međutim, dodaju i kako je "okrivljenik tijekom boravka u istražnom zatvoru doista u nekoliko navrata prepraćen u zatvorsku bolnicu u Zagrebu, a otuda vraćen  u zatvor sukladno mišljenjima stručnih osoba".

Potom smo zatražili da nam odgovore zašto je bio hospitaliziran i koliko dugo, na što su odgovorili da oni takve podatke nemaju.

"Nakon što je mlađi punoljetnik priveden 31. ožujka 2019. u Općinsko državno odvjetništvo u Splitu zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produljeno kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. Kaznenog zakona u svezi s čl. 52. istog Zakona dežurni zamjenik je odmah pozvao stalnog sudskog vještaka psihijatra. Nalaz i mišljenje vještak je dao nakon što je obavio razgovor s osumnjičenim te izvršio uvid u cjelokupnu dokumentaciju spisa uključujući nalaz i mišljenje Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom", stoji u odgovoru općinske državne odvjetnice Biljane Puharić za Index.

U KBC-u Split ga nisu htjeli zadržati na liječenju

Dalje navodi kako je vještak pozvan upravo s obzirom na priloženu dokumentaciju, ali i činjenicu da je osumnjičenog prije uhićenja zbog sumnje da je počinio prekršaj iz Zakona o zaštiti od požara policija odvela u KBC Split, na Odjel psihijatrije, gdje je pregledan te je ustanovljeno da nema potrebe za njegovim zadržavanjem.

"Po puštanju na slobodu osumnjičenik 30. ožujka 2019. izaziva novi požar te ga policijski službenici ponovo dovode na Odjel psihijatrije KBC-a Split gdje nije zadržan nakon čega ga se uz kaznenu prijavu privodi u državno odvjetništvo. Vještak u nalazu i mišljenju navodi da je Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom utvrdio postojanje mentalnog oštećenja bez intelektualnog oštećenja", ističe Puharić.

Obrazlaže kako je prilikom ispitivanja u državnom odvjetništvu osumnjičeni jasno pratio tijek ispitivanja, davao osobne podatke i razumio dana upozorenja, kao i ono što mu se stavlja na teret te je izabrao da se brani šutnjom, a njegove sposobnosti nisu dovedene u pitanje jer kod njega nisu postojale niti su nalazom i mišljenjem Zavoda za vještačenje utvrđene intelektualne poteškoće ili poslovna nesposobnost.

ODO Split: Bio je ubrojiv

"Osumnjičeni je bio raspravno sposoban i ubrojiv. Teretio se da je kazneno djelo počinio na način da je u četiri navrata u kratkom vremenskom periodu od svega tri dana tijekom loših vremenskih uvjeta (puhala je bura) izazvao više požara u naseljenim mjestima, u blizini obiteljskih kuća i stupova električne energije i time prouzročio konkretnu opasnost za živote i tijela ljudi te imovinu većeg opsega, a daljnje širenje  i razmjeri tih požara su zaustavljeni brzom intervencijom 4 vatrogasne postrojbe s većim brojem vatrogasaca, 20 vatrogasnih vozila i kanaderom zbog čega su izostale teže posljedice", istaknula je općinska državna odvjetnica.

Objašnjava kako prema čl. 551. Zakona o kaznenom postupku samo kada je istražni zatvor određen protiv okrivljenika koji je u vrijeme počinjenja protupravnog djela bio neubrojiv, a postoji opasnost da bi zbog težih duševnih smetnji mogao počiniti teže kazneno djelo, o određivanju istražnog zatvora sud izvještava Upravu zatvora radi upućivanja okrivljenika u bolnicu za osobe lišene slobode ili odgovarajuću psihijatrijsku ustanovu koja je dužna primiti okrivljenika i pružiti mu potrebnu zdravstvenu skrb.

"Dakle, nisu bili ispunjeni uvjeti za  primjenu odredbe čl. 551. u svezi čl. 135. st.2. Zakona o kaznenom postupku kako bi se okrivljenik uputio u zdravstvenu ustanovu i dalje  primjenjivale odredbe Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama kod činjenice da se radilo o ubrojivom počinitelju. Okrivljenik također nije mogao biti smješten u zavod ili dom za maloljetnike jer odredbama Zakona o sudovima za mladež takvo što nije predviđeno za mlađe punoljetne počinitelje već samo za maloljetne počinitelje", odgovorila nam je Biljana Puharić.

Bio je nekoliko puta hospitaliziran u zatvorskoj bolnici

Dalje navodi kako je provedenim vještačenjem utvrđeno kako postoji opasnost da bi boravkom na slobodi okrivljenik mogao počiniti isto ili teže kazneno djelo zbog iznimno jakog poriva kod okrivljenika koji boluje od piromanije te bitno smanjenih mogućnosti kontrole svog ponašanja, a uzimajući u obzir vremensku sekvencu opisanog djela, zbog čega okrivljenik, ističe, nije mogao biti pušten da se brani sa slobode.

Zato je, kaže, dežurni zamjenik sucu istrage Županijskog suda u Splitu podnio prijedlog za određivanje istražnog zatvora temeljem čl. 123. st. 1. točke 3. Zakona o kaznenom postupku koji je prihvaćen, a rješenje o određivanju istražnog zatvora je postalo pravomoćno nakon što je vijeće Županijskog suda u Splitu odbilo žalbu branitelja okrivljenika.

"Nakon podizanja optužnice optužno vijeće Općinskog suda u Splitu produljilo je istražni zatvor nad okrivljenikom, a to rješenje je postalo pravomoćno nakon što je ponovo vijeće Županijskog suda u Splitu odbilo žalbu okrivljenika. Tijekom boravka u istražnom zatvoru okrivljenik je doista u nekoliko navrata prepraćen u zatvorsku bolnicu u Zagrebu, a otuda vraćen  u zatvor sukladno mišljenjima stručnih osoba", odgovorila je Puharić.

Odgovore smo zatražili i od Općinskog suda u Splitu, a glasnogovornica Kaznenog odjela Općinskog suda u Splitu Tea Budimlić nam je potvrdila da su imali svu Vukasovićevu medicinsku dokumentaciju, kao i nalaze sudskog vještaka.

Sud u Splitu: Sve je bilo prema Zakonu

"U sudskom spisu od medicinske dokumentacije za mlađeg punoljetnika priložen je nalaz i mišljenje Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a isto je sudski vještak psihijatar imao na uvid prilikom sačinjavanja svog nalaza i mišljenja. Isto tako, mlađi punoljetnik je nakon uhićenja po djelatnicima policije odveden u KBC Split, Kliniku za psihijatriju gdje je pregledan i nisu utvrđeni razlozi za njegovim zadržavanjem", navodi Budimilić.

Kaže kako je rješenjem Županijskog suda u Splitu od 1. travnja 2019. godine, a povodom prijedloga ODO-a Split za određivanjem istražnog zatvora istome prema Zakonu o kaznenom postupku određen istražni zatvor zbog utvrđene opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, slijedom čega je smješten u Zatvor u Splitu, još jednom ističući kako je sve u skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku i na njemu utemeljenih propisa.

Upit smo poslali i KBC-u Split te smo tražili odgovore na pitanja zašto nije bilo potrebe za zadržavanjem Vukasovića na psihijatriji te da nam odgovore zašto je nekoliko puta prebačen u zatvorsku bolnicu u Zagreb. Odgovore još nismo dobili.

Pitanje zašto je Vukasović nekoliko puta bio prebačen u zatvorsku bolnicu u Zagrebu poslali smo i nadležnom Ministarstvu pravosuđa pod čijom je ingerencijom i Uprava za zatvorski sustav. Odgovore ćemo objaviti kad ih dobijemo.

Nakon svega se postavlja pitanje zašto je mladić s mentalnim oštećenjem, što nam je potvrdilo i samo državno odvjetništvo, bio poslan u istražni zatvor, umjesto da ga se poslalo na liječenje.

Pročitajte više