Zašto je na projektilu kojim je gađana željeznička postaja pisalo "za djecu"?

Foto: Profimedia

NA OSTACIMA jedne od raketa koje su pale na željezničku postaju u Kramatorsku izgleda da na ruskom jeziku piše "za djecu". 

 

Izraz "za detei" na ruskom jeziku sugerira da je raketa ispaljena kao podrška djeci ili kao osveta za napad na djecu, a ne da je usmjeren na djecu, piše BBC.

Ukrajinski dužnosnici objavili su da je u raketnom napadu na željezničku postaju u Kramatorsku ubijeno najmanje 40 ljudi, među njima desetero djece. Željeznička postaja bila je namijenjena za evakuaciju civila iz regije Donbas na istoku Ukrajine, gdje su se borbe pojačale posljednjih dana.

Proturječna izvješća o tome odakle je bačena raketa

Prostor je gotovo raščišćen nekoliko sati nakon napada. 

Premješteni su deseci tijela koja su bila jasno vidljiva na jezivim snimkama. Ostalo je tek nekoliko mrlja od krvi, a uklonjena je i većina prtljage - znak putovanja na sigurno koje je završilo tragedijom.

Donedavno prometna postaja sada je gotovo potpuno pusta, s tek nekoliko policajaca i radnika koji prekrivaju razbijene prozore. Ispred željezničke postaje su četiri izgorjela automobila.

Ima proturječnih izvješća o tome odakle je bačena raketa i je li željeznička postaja bila planirana meta.

"Očito ruske televizije tvrde da nacisti u Ukrajini ubijaju djecu"

Yaroslav Trofimov, dopisnik The Wall Street Journala, objasnio je mogući kontekst ove poruke.

Kako on piše, "za djecu" u ovom slučaju znači da su Rusi željeli osvetiti smrt djece u ranijim sukobima, a ne nužno da je ovaj projektil bio namijenjen ukrajinskoj djeci.

"Očito ruske televizije tvrde da su svu djecu ubijenu u Ukrajini (da, uključujući djecu danas u Kramatorsku) ubili ukrajinski nacisti jer Rusija nikad ne napada civile", napisao je novinar.

Pročitajte više