Zašto je poljski zakon o holokaustu izazvao tako burne reakcije?

Foto: Getty Images

ZAKON koji su izglasala oba doma poljskog parlamenta izazvao je vrlo oštre reakcije iz Izraela, ali i SAD-a, EU-a i Ukrajine. Dok izraelski premijer Benjamn Netanyahu proziva poljsku vladu za “mijenjanje povijesti i poricanje holokausta, poljski predsjednik Andrzej Duda tvrdi da njegova vlada “ima pravo braniti povijesnu istinu”. O čemu se zapravo radi?
 
Kontroverzni zakon predviđa kaznu do čak tri godine zatvora za Poljake i strane državljane koji bi upotrijebili izraz “poljski logori smrti” za koncentracijske logore koje su nacisti otvarali u Poljskoj kad su okupirali tu zemlju u Drugom svjetskom ratu. Za vrijeme okupacije nacističke Njemačke nad Poljskom sustavno je ubijeno šest milijuna poljskih građana, od toga tri milijuna Židova. 
 
Sporni izraz "poljski logori  smrti"
 
Poljski vladajući konzervativci tvrde da uporaba izraza "poljski logori smrti" pogrešno sugerira da na neki način poljska država dijeli odgovornost za koncentracijske logore". Izraelski vladajući konzervativci pak smatraju da se tekstom želi zanijekati sudjelovanje pojedinih Poljaka u istrjebljenju Židova koje su nacisti provodili u Drugom svjetskom ratu. “Izrael s najvećom težinom gleda na bilo koji pokušaj da se izmijeni povijesna istina. Nijedan zakon neće promijeniti činjenice”, izjavio je glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Emmanuel Nahshon. 
 
Duda je pak izjavio da je “apsolutno zgrožen” kritikama izraelskog veleposlanika u Poljskoj za vrijeme komemoracije godišnjice oslobađanja logora Auschwitz-Birkenau, najvećeg koncentracijskog logora na poljskom tlu. No i izglasavanje zakona u Donjem domu poljskog parlamenta na Međunarodni dan sjećanja na holokaust u Izraelu je shvaćeno kao provokacija, piše New York Times. Na to je ukazala čak i poljska senatorica Anna Maria Anders, tijekom rasprave o zakonu. “Kako to da nitko nije predvidio da je užasna ideja prihvatiti ovaj zakon na Međunarodni dan sjećanja na holokaust? Mogli smo to uraditi tjedan, dva tjedna kasnije. A sad imamo užasnu, užasnu međunarodnu krizu”, ukorila je svoje kolege. 
 
Yad Vashem: Neki od Poljaka usprotivili su se nacistima, ali neki su im pomagali 
 
Memorijalni centar za holokaust Yad Vashem u Izraelu, koji je proglasio čak 6700 Poljaka “pravednicima među narodima” za njihovu ulogu u otporu nacističkom holokaustu, kritizirao je zakon kao “podložan zamagljivanju povijesne istine o pomoći koju su Nijemci dobili od poljske populacije za vrijeme holokausta”. Ipak, složio se da je nazivanje nacističkih koncentracijskih logora u Poljskoj poljskim logorima “krivo predstavljanje povijesti”.
 
Bivši premijer Poljske i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk također je žestoko prozvao trenutnu poljsku vlast, prenosi Yahoo News. “Autori ovog zakona promiču ovu odvratnu klevetu diljem zemaljske kugle, učinkovitije nego itko drugi”, napisao je u objavi na Twitteru, referirajući se na dio zakona u kojem se tvrdi da “lažna fraza poljski logori šteti ugledu i interesima Poljske".
 
Washington se također uključio u raspravu, izražavajući zabrinutost da će poljski zakon “potkopati slobodu govora i akademskog diskursa” i narušiti odnose Poljske s Izraelom i SAD-om. 
 
Paralelni zakoni o holokaustu
 
Zakon je razljutio i Ukrajinu zbog zasebnog odlomka zakona u kojem se propisuje kazna za svakoga tko poriče zločine koje su ukrajinski nacionalisti počinili nad Poljacima između 1925. i 1950. “Duboko sam zabrinut odlukom poljskog parlamenta”, napisao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, opisujući ovu odredbu zakona kao “potpuno pristranu i neprihvatljivu”. 
 
Dok Poljska ukrajinske nacionalističke borce drži za ratne zločince koji su izvršili etničko čišćenje Poljaka u zapadnoj Ukrajini, kijevski parlament je 2015. dao priznanje bez presedana tim borcima Ukrajinske pobunjeničke vojske (UPA) kao “borcima za neovisnost. Poljski parlament uzvratio je ukrajinskom godinu dana kasnije deklaracijom o “genocidu” nad 100 tisuća Poljaka od strane ukrajinske paravojske.
 
U ovu zakonodavnu borbu oko povijesti uključio se i izraelski parlament koji je izmijenio zakon o poricanju holokausta na način da je propisao zatvorsku kaznu za sve koji poriču ili umanjuju ulogu onih koji su pomagali u vršenju holokausta. Tako je stvorena prilično apsurdna situacija u kojoj, prema jednom zakonu zatvorska kazna prijeti onima koji tvrde da su Poljaci sudjelovali u holokaustu, a prema dugom zakonu im prijeti kazna ako to negiraju.

Pročitajte više