Zašto je propao Most? Puhovski: Ponašali su se kao iznevjereni ljubavnici

Foto: Pixsell/Patrik Macek

ŠTO se dogodilo s Mostom? Nekad najveće nade hrvatske politike nisu uspjele dobiti ni jednog europarlamentarca. Pretrčala ih je ne samo tvrda suverenistička desnica nego i Živi zid te Mislav Kolakušić. Analitičara Žarka Puhovskog pitali smo misli li da su birači kaznili Mostovo dvaput iznevjereno obećanje kako neće ni s HDZ-om, ni sa SDP-om.

"Ne mislim da je to posljedica iznevjerenih obećanja. Nažalost, bojim se da je biračko tijelo u mnogome cinično i naviklo na takva iznevjerena obećanja. Mislim da je to rezultat činjenice da je ljudima jednostavno išlo na živce njihovo ponašanje koje je djelovalo kao familijarni sukob. Ponašali su se kao da su iznevjereni od starijeg brata ili od ljubavnika, ljubavnice, tj. od HDZ-a. I to je u jednom trenutku bilo privlačno jer doista su radikalno napadali HDZ. Međutim, kad se pokazalo da ne rade ništa drugo, bilo je jasno kako to nije dovoljno za postizanje uspjeha", smatra Puhovski pa nastavlja analizirati Mostov neuspjeh:

"Koliko god da su imali neke programe koji uopće nisu loši, sve to su sami sakrili pod doista ogorčene napade na HDZ koji su djelovali poput napada osobno iznevjerenih i razočaranih ljudi, a takvi ne mogu očekivati dovoljnu podršku biračkog tijela", tvrdi naš sugovornik.

Most neće nestati, ali...

Zamolili smo ga i da pokuša malo predvidjeti budućnost - je li ovo početak kraja Mosta?

"Most neće nestati, oni će i na narednim parlamentarnim izborima, ja sam uvjeren, i dalje igrati neku ulogu, ne tako veliku kao do sada. Međutim, oni i Živi zid živjeli su od toga što SDP nije uopće funkcionirao kao oporbena stranka. A sada su, iz nikom poznatih razloga, SDP-ovci doživjeli veliki uspjeh i oni će, barem privremeno, biti itekako relevantni. To znači da će oslabjeti potreba za Živim zidom i Mostom, ponajprije u parlamentu, tako da će oni, po mom mišljenju, biti više oštećeni u narednim mjesecima parlamentarnog života negoli ovim rezultatima. To će ih opet tjerati da i jedni i drugi rade različite incidente kako bi skrenuli pozornost na sebe, što će, nakon nekog vremena, ljudima dosaditi. Prema tome, po mome sudu, oni nemaju veliku šansu, ali neće nestati, jednostavno zato što su rezervna opcija za ljude koji su bili na HDZ-ovoj liniji, a istovremeno nisu radikalni desničari kamo je otišao dio bivše potpore HDZ-u", zaključuje Puhovski.

Pročitajte više