Zašto je Sjeverna Koreja ove godine ispalila toliko raketa?

Foto: EPA

SJEVERNA Koreja ispalila je dvije balističke rakete kratkog dometa u vode uz obalu Japana, što je bio samo posljednji u neobičnom nizu testova. Rakete su navodno lansirane iz zračne luke u blizini Pjongjanga rano ujutro u ponedjeljak, priopćila je vojska Južne Koreje. Japan je također potvrdio test. To je četvrto lansiranje projektila Sjeverne Koreje u dva tjedna, piše BBC.

UN zabranjuje Sjevernoj Koreji testiranje balističkog i nuklearnog oružja te je zbog toga uveo stroge sankcije. No, ova istočnoazijska država redovito prkosi zabrani, a njen lider Kim Jong-un obećao je pojačati obranu svoje zemlje. U petak je priopćio da je ispalio balističke rakete kratkog dometa iz željezničkih vagona, dok je nekoliko dana ranije proveo dva testiranja, kako tvrdi, hipersoničnih projektila, koje je teže otkriti.

Zašto Sjeverna Koreja ove godine lansira toliko projektila?

Učestalost testova i vrijeme lansiranja u siječnju su neuobičajeni. Sjeverna Koreja nastoji izvoditi svoja lansiranja projektila kako bi obilježila politički značajne događaje u zemlji ili kao znak svog nezadovoljstva američko-južnokorejskim raketnim vježbama.

Sjeverna Koreja obično lansira oružje kako bi razvila svoje raketne sposobnosti i održala operativnu spremnost, a čini se da posljednji testovi to potvrđuju, smatra Ankit Panda, stručnjak iz Carnegie, Zaklade za međunarodni mir.

"Ali, Kim Jong-un također ima domaće prioritete, u vrijeme ekonomskih poteškoća, ova lansiranja mu omogućuju da pokaže kako prioriteti nacionalne obrane neće biti zanemareni", rekao je Panda za BBC.

Sjeverna Koreja se bori s nestašicom hrane i posrnulim gospodarstvom. To se ponajprije događa zbog samonametnute blokade kako bi se spriječio covid. Zbog toga je prekinuta trgovina s Kinom, sjevernokorejskim glavnim gospodarskim i političkim saveznikom, iako je bilo izvješća da bi se to uskoro moglo nastaviti.

Kim je nedavno priznao da se zemlja suočava s "velikom borbom na život i smrt", a također je obećao da će povećati svoju vojnu moć, uključujući razvoj hipersoničnih projektila. Pregovori sa SAD-om, koji želi da Sjeverna Koreja odustane od nuklearnog oružja, zaustavljeni su otkako je američki predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost.

Biden prošlog tjedna uveo svoje prve sankcije Sjevernoj Koreji

Bidenova administracija uvela je svoje prve sankcije Sjevernoj Koreji prošlog tjedna, kao odgovor na neke od ranijih testova ovog mjeseca. Lansiranje u ponedjeljak moglo bi stoga biti jača reakcija na sankcije, kako bi se ukazalo da Sjeverna Koreja nema namjeru da je nadjača SAD, smatra Park Won-gon, profesorica sjevernokorejskih studija na Sveučilištu Ewha Womans.

Lansiranja se događaju samo nekoliko tjedana prije Zimskih olimpijskih igara, iznimno prestižnog i politički osjetljivog događaja za Kinu, koje bi trebale početi u Pekingu 4. veljače. 

"Mislim da Kina neće pozdraviti testiranje Sjeverne Koreje na svom pragu uoči početka Olimpijskih igara u Pekingu. Ako se tako nastavi, ne bismo trebali isključiti mogućnost da je Sjeverna Koreja uznemirena zbog nečega oko Kine", napisao je analitičar Chad O'Carroll na Twitteru.

No, Panda smatra da Peking možda neće biti zadovoljan ovim testovima, ali će vjerojatno biti tolerantan s obzirom na to da testovi ne uključuju nuklearno oružje niti projektile dugog dometa.

"Uz nedavna izvješća da bi Sjeverna Koreja uskoro mogla obnoviti trgovinu s Kinom, ovaj tajming ukazuje na to da je Peking prilično suglasan s provokacijama Pjongjanga. Kina ekonomski podupire Sjevernu Koreju i s njom se vojno koordinira. S obzirom na svoj strateški odnos s Kinom, sjevernokorejsko vodstvo vjerojatno će prekinuti svoje vojne vježbe i testiranja raketa prije Olimpijskih igara u Pekingu", rekao je stručnjak za Sjevernu Koreju Leif-Eric Easley.

"Ne žele odavati dojam da su na aparatima"

"Tajming također sugerira da Sjeverna Koreja ne želi šutjeti uoči predsjedničkih izbora u Južnoj Koreji ili odavati dojam da je na aparatima za održavanje života dok Kina šalje pomoć preko granice", zaključio je Easley.

Pročitajte više