Je li uhićena sutkinja dobila dojavu o akciji USKOK-a?

Foto: Index/FaH/Pixsell/Borna Filić

JUČER poslijepodne uhićeni su sutkinja zagrebačkog Trgovačkog suda Vesna Malenica i stečajni upravitelj Pero Hrkać. Uz njih su uhićeni i poduzetnik Milan Lučić te Miroslav Mitak i Josip Debić. Tijekom dana bi trebala početi ispitivanja uhićenih.

>> POLICIJA OBJAVILA DETALJE U akciji USKOK-a uhićena poznata sutkinja i stečajni upravitelj


Uz činjenicu da se radi o jednom od rijetkih slučajeva uhićenja sudaca, u cijeloj priči posebno je zanimljiv i tajming uhićenja.

Umjesto ujutro, uhićenja su krenula kasno popodne


Naime, Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK) i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala takve akcije u pravilu izvode rano ujutro i to s dobrim razlogom. Konkretno, cijela procedura, od uhićenja preko pretresa prostorija i privođenja, obično traje satima i s njom je potrebno započeti ujutro kako bi osumnjičeni navečer mogli biti izvedeni pred suca istrage.

Tako je trebalo biti i u jučerašnjem slučaju - naime, USKOK i PNUSKOK su akciju planirali za srijedu ujutro, ali je jučer poslijepodne naprasno sazvana izvanredna sjednica Državnog sudbenog vijeća, koje je u tajnosti skinulo imunitet sutkinji Vesni Malenici, nakon čega je akcija mogla krenuti.

No, zašto se s akcijom krenulo u poslijepodnevnim, a ne jutarnjim satima, kao što je uobičajeno? Zašto su se organi progona iznenada odlučili promijeniti tajming uhićenja?

Netko iz sustava javio sutkinji da će biti uhićena?


Kako javlja HRT, do iznenadne promjene plana došlo je nakon što je netko iz sustava dojavio sutkinji da će biti uhićena, pa su PNUSKOK i USKOK hitno krenuli u akciju i to kako bi, pretpostavlja se, spriječili moguće uništenje dokaza.

Podsjetimo, sutkinja Malenica je tijekom 2016. godine u čak osam slučajeva postavila za stečajnog upravitelja Peru Hrkaća što je, pretpostavlja se, bio povod za pokretanje istrage.

Sumnja se da su zlorabili svoje funkcije kako bi pogodovali pojedinim strankama u stečajnim postupcima i tako izvlačili novac za sebe. Spominju se različiti stečajni postupci - od Glumina banke do tvrtke Amfora Maris u vlasništvu poduzetnika Milana Lučića.

Stečajni upravitelj Pero Hrkać javnosti je vjerojatno najpoznatiji po tome što je vodio stečaj Tvornice željezničkih vlakova Gredelj.

 

Pročitajte više