Zašto je Tajvan postao ogroman problem za Svjetsku zdravstvenu organizaciju

Foto: EPA

TAJVAN je jedna od rijetkih zemalja na svijetu koja je uspješno zaustavila širenje koronavirusa bez pribjegavanja drakonskim mjerama. Ipak, Tajvanu su vrata WHO-a još uvijek zatvorena i to zbog specifičnog odnosa koji ta zemlja ima s Kinom.

Sve je ovo eksplodiralo tijekom vikenda, kada je jedan visoki dužnosnik WHO-a izbjegavao odgovor o Tajvanu u TV intervjuu koji je postao viralan, a sada ga mnogi kritiziraju i optužuju za pristranost.

Što se dogodilo?

U subotu je hongkonški RTVK emitirao intervju s Bruceom Aylwardom, pomoćnikom generalnog direktora WHO-a, koji je razgovarao s novinarkom Yvonne Tong u videopozivu. Novinarka je Aylwarda pitala hoće li preispitati dopuštanje Tajvanu pristup WHO-u, a on je rekao da je ne čuje dobro i da prijeđe na drugo pitanje.

Kada ga je novinarka ponovno pitala za Tajvan, Ayward je prekinuo videopoziv. Nakon ponovne uspostave veze, novinarka je inzistirala na pitanju o Tajvanu, a Aylward je odgovorio: "Pa o Kini smo već razgovarali". Izgleda da on dijeli stav Kine o Tajvanu, dok Tajvan sebe smatra nezavisnom državom.

Kakav je odnos Tajvana i WHO-a?

Reakcija Brucea Aylwarda na pitanje o Tajvanu otvorila je temu neugodne veze koju Tajvan ima sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Članstvo WHO-a daje se samo zemljama članicama Ujedinjenih naroda - koje Tajvan ne priznaju - ili čije prijave odobrava WHA.

To znači da je Tajvan isključen s hitnih sastanaka i važnih globalnih stručnih brifinga o pandemiji koronavirusa. Tajvanski dužnosnik Stanley Kao također je rekao kako je otoku uskraćeno odobrenje za sudjelovanje na godišnjim sastancima Svjetske zdravstvene skupštine posljednjih godina.

Iz ovoga proizilazi da WHO statistike Tajvana navodi s kineskim i tako uskraćuje svijet za prave informacije o situaciji na tom otoku. 

Isključenje Tajvana, zajedno s opetovanim pohvalama WHO-a na reakciju Kine na epidemiju - koju su stručnjaci za javno zdravstvo kritizirali - dovelo je neke do optužbi za organizaciju političke pristranosti prema Kini, koja je glavni donator toj organizaciji.

Zašto je isključivanje Tajvana problem?

Tajvan glasno prigovara kada je isključen iz nekog globalnog tijela i govori kako je to diskriminirajuće i nepošteno.

Ovaj put ustvrdio isto, dodavši da je ne treba izostaviti u vrijeme kad je globalna suradnja potrebna više nego ikad prije. Ranije ovog mjeseca, Tajvan je optužio WHO da ga ignorira kada je vlada na samom početku izbijanja u Kini pitala o prijenosu osobe na osobu.

"Nadamo se da će WHO tijekom ove epidemije shvatiti da epidemija ne poštuje granice države i da nijedno mjesto na svijetu ne smije biti izostavljeno, jer svako takvo mjesto može postati iznimka. Ne treba zanemariti doprinos bilo kojeg mjesta" rekao je tajvanski ministar zdravstva Chen Shih-chung na nedavnoj konferenciji za novinare.

Tajvan je također istaknuo da je izvukao mnoge lekcije iz upravljanja epidemijom koronavirusa koje bi mogao podijeliti sa svijetom. Otok je hvaljen zbog brzog i odlučnog suočavanja sa svojom epidemijom, koja je relativno kontrolirana i zabilježili su jako malo smrtnih slučajeva.

Mjere su uključivale drastično smanjivanje ulaznih letova iz Kine i nametanje karantene putnicima već na početku, što stručnjaci kažu da su ključni za zaustavljanje širenja u zajednici, kao i stroge mjere nadzora onih u karanteni.

Nakon intervjua Aylwarda, WHO je rekao da na pitanje tajvanskog članstva ne može odgovarati osoblje WHO-a.

Također je priopćeno da WHO surađuje s tajvanskim zdravstvenim stručnjacima i vlastima kako bi osigurao brz protok informacija i razmjenu najboljih praksi.

I Tajvan može pristupiti informacijama WHO-a s članovima i dijeliti stručnost putem određenih komunikacijskih kanala, on ne može komunicirati jednako učinkovito ili biti saslušan jasno kao član.

U ponedjeljak, predsjednica Tsai Ing-wen odgovorila je na izjavu WHO-a rekavši da se "nada da će sve zemlje nakon što dožive ovo izbijanje bolje razumjeti mogućnosti i područja doprinosa Tajvana, da ozbiljno razmotre sudjelovanje Tajvana u globalnom odgovoru na pandemiju".

"Stav Tajvana uvijek je bio jasan: ima sposobnost i spremnost za rad sa zemljama u zaštiti zdravlja, a također je spreman podijeliti korisna iskustva", rekla je.

Ali ministar vanjskih poslova Joseph Wu imao je manje diplomatski odgovor te je tijekom vikenda je u tvitu objavio intervju gospodina rekavši: "Jao, ne možeš ni izustiti 'Tajvan' u WHO-u?"

Što kaže Kina?

Kina tek treba službeno komentirati to pitanje, ali čini se da su se na društvenim mrežama Weibo mnogi Kinezi obradovali Aylwardovom odgovoru.

Osim političkih nesuglasica, Tajvan i Kina nastavljaju borbu protiv virusa. Obje zemlje su među brojnim azijskim lokacijama suočenim s drugim valom infekcija uzrokovanih povratkom stanovnika iz drugih regija, poput Europe.

Od ponedjeljka, na Tajvanu s oko 24 milijuna stanovnika zabilježeno je više od 300 potvrđenih slučajeva, od kojih je velika većina slučajeva iz uvoza, a dosad samo pet smrtnih slučajeva.

Ostala azijska mjesta koja su divljanje virusa držala pod strogom kontrolom, poput Hong Konga i Singapura koji su mnogo manji, također su vidjeli daleko veće stope zaraze, iako su također proveli opsežnija ispitivanja.

Pročitajte više