CNN: Zašto je Trump kukavica kada se treba suprotstaviti Putinu?

Foto: Hina, Index

BIJELA kuća Donalda Trumpa brzo odgovara na razne svjetske izazove. Jedina iznimka je ruski predsjednik Vladimir Putin, čiju vladu Trump još uvijek nije javno osudio, piše Frida Ghitis za CNN. U nastavku donosimo najbitnije dijelove njezine kolumne.

"Trumpu je trebalo nekoliko dana da se oglasi po pitanju pokušaja atentata nervnim plinom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer na britanskom tlu.

Trump je u četvrtak iz Ovalnog ureda izjavio da "u svakom slučaju izgleda kao da su iza toga stajali Rusi". U međuvremenu, Rusija poriče sve optužbe.

Trumpovi odnosi s Rusijom pod mikroskopom

"Trump je i inače izuzetno nesklon davati ikakve izjave koje bi se mogle pojmiti kao kritika Putina. Trump ruskog predsjednika hvali na sva usta i vidno mu je neugodno kada mu se mora suprotstaviti.
Činjenica da je Trump toliko dugo izbjegavao iznijeti kritiku na račun Rusije osobito čudi ako se u obzir uzme to da su odnosi između američkog predsjednika i Rusa odavno pod mikroskopom.

Tako predsjednički mandat Donalda Trumpa vjerojatno ovisi o rezultatima istrage po pitanju njegove suradnje s Rusima tijekom posljednjih američkih predsjedničkih izbora. Prema tome, Trump zna da ne smije ostaviti krivi dojam po pitanju Rusije.

Međutim, on se prema Rusiji još uvijek odnosi krajnje oprezno, iako se inače ne ustručava od korištenja uvredljivih epiteta i skandaloznih prijetnji na račun drugih."

Trump još nije jasno osudio Rusiju

"Britanska premijerka Theresa May tijekom dramatičnog obraćanja pred britanskim parlamentom javno je potvrdila sumnje da iza napada na ruskog špijuna u Ujedinjenom Kraljevstvu stoji ruska vlada.

May je potvrdila da je u pokušaju atentata upotrijebljen nervni plin ruske izrade. Putinovi kritičari često završavaju mrtvi. U Britaniji je prije nekoliko godina radioaktivnim plutonijem ubijen bivši ruski agent i disident Aleksandar Litvinenko, a britanska istražna komisija otkrila je "snažne indicije" da iza napada stoji "ruska država".

Glasnogovornica Bijele kuće, Sarah Sanders, odmah je osudila napad u Britaniji, no nije željela odgovoriti na pitanje krije li se iza njega Rusija.

Trump je u četvrtak izbjegao odgovoriti na to pitanje, izjavivši da će "osuditi Rusiju ili bilo koga drugoga" kada prikupi dovoljno dokaza o počinitelju."

"Sudnji dan za Trumpa"

U međuvremenu, Rusiju je oštro osudio američki državni tajnik Rex Tillerson, nazvavši zemlju "neodgovornom globalnom silom koja otvoreno ne poštuje suverenitet drugih država i živote svojih građana".

Trump je Tillersonu samo nekoliko sati nakon toga dao otkaz, što su primijetili i novinari diljem svijeta. "Trump je naš!", izjavila je ruska novinarka Olga Skabeeva na ruskoj državnoj televiziji.
Kritike na račun Trumpove nevoljkosti da za napad na Skripala optuži Moskvu dolaze sa svih strana. Amerikanci s obje strane političkog spektra sve glasnije negoduju jer SAD već dugo izbjegava nametnuti sankcije Rusiji, iako je američki Kongres te sankcije gotovo jednoglasno odobrio.

Bivši pomoćnik državnog tajnika SAD-a i veleposlanik u NATO-u Nicholas Burns na Twitteru je napad nervnim plinom proglasio ključnim ispitom za američkog predsjednika. "Hoće li napokon kritizirati Putina? Postaviti se kao vođa Zapada?" upitao je."

Boji li se Trump Putina?

"Trump se po pitanju Rusije napokon oglasio u četvrtak, a njegov govor iz Ovalnog ureda predstavlja taktičku promjenu stajališta SAD-a.

Trumpovoj izjavi neposredno je prethodilo nametanje dugo iščekivanih sankcija Rusiji zbog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Prema tome, nedvojbeno je da je Bijela kuća odlučila službeno promijeniti svoj stav po pitanju Rusije.

SAD je istovremeno potpisao izjavu francuskih, njemačkih i britanskih vođa u kojoj su oni jednoglasno osudili napad na Skripala i složili se da je za njega "vrlo vjerojatno" zaslužna Rusija. U izjavi je također od Rusije zatraženo da podnese potpuni izvještaj o svojem programu "Novičok" Organizaciji za zabranu kemijskog oružja i izjasni se po pitanju optužbi za napad na Skripala.

Trumpova novopečena spremnost da se suprotstavi Rusiji dobrodošla je promjena za sigurnost SAD-a i NATO saveza. Međutim, pitanje zašto se Trump, koji je inače bez dlake na jeziku, pretvori u kukavicu kada treba osuditi Putina, još uvijek stoji", zaključuje Ghitis za CNN.
 

Pročitajte više