Zašto je za Plenkovića Agrokor najveći uspjeh? Zato što nije završio u zatvoru

Foto: Neva Žganec (Pixsell)

NA DANAS održanoj prezentaciji lista HDZ-a po izbornim jedinicama šef te pravomoćno osuđene stranke Andrej Plenković pohvalio se svojim uspjesima dok je bio na čelu vlade te se među prvima pohvalio Agrokorom - kako je sve izvedeno uspješno, da je tvrtka spašena i da posluje stabilno. 

>> HDZ na listu gurnuo Marka Milića i Alemku Markotić. Tu su i Petir, sin Blage Zadre...

Plenkovićeve riječi izazvale su oduševljenje prisutnih članova stranke. No, ako analiziramo način "spašavanja Agrokora", laži i zataškavanja, sudske procese, krizu u Fortenovi te nedavnu rasprodaju poljoprivrednog zemljišta, jedini razlog za oduševljenje prisutnih te Plenkovićevo zadovoljstvo je činjenica da zbog Agrokora ni Plenković, ni HDZ, ni njihovi jataci do sada nisu odgovarali pred pravosudnim tijelima. No, krenimo redom. 

Plenković je bio na čelu skupine Borg

Iz dokumentacije, e-mailova i članaka o Aferi Borg ili Aferi Hotmail, koje je objavljivao Index, vrlo jasno proizlazi kako su šef HDZ-a Andrej Plenković i Martina Dalić ne samo namjerno obmanjivali hrvatsku javnost govoreći neistine o stanju u Agrokoru nego su i kao premijer i potpredsjednica vlade iskoristili svoje položaje i utjecaj kako bi posebna skupina, koju su oni birali, mogla zaraditi desetke, ako ne i stotine milijuna kuna na poslovima u Agrokoru nakon 10. travnja 2017. godine, odnosno nakon stupanja na snagu Lex Agrokora i ulaska posebnog vladinog povjerenika Ante Ramljaka u središte bivše tvrtke Ivice Todorića. 

>> Danas je postalo jasno: Plenković je šef grupe Borg

Za tu aferu nikada nisu odgovarali ni Plenković ni Dalić, a ni tadašnji ministar financija Zdravko Marić. U jednoj od najbržih istraga, koja je trajala manje od mjesec dana, USKOK je utvrdio da nema nikakvih elemenata kaznenog djela. 

Čeka se sud u Americi, potencijalna šteta mjeri se u milijardama 

Plenković za tu aferu nije odgovarao ni pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa jer je tražio izuzeće predsjednice tog tijela Nataše Novaković uz obrazloženje da je ona bila zaposlena u HUP-u, koji je povezan s Agrokorom. Kasnije se, podsjetimo i na to, skrio iza tada još nepravomoćne presude kojom je bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko rušio ionako male ovlasti Povjerenstva. 

>> Sud u Washingtonu prihvatio Todorićevu tužbu protiv vlade zbog preuzimanja Agrokora

Hrvatska tek čeka pravorijek sudske bitke koja se zbog ove afere vodi u inozemstvu. Naime, Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) prihvatio je tužbu Ivice Todorića protiv Republike Hrvatske zbog načina na koji mu je oduzet Agrokor. 

Ako Todorić uspije dobiti ovu tužbu, državni proračun mogao bi biti siromašniji za oko 7 milijardi eura. Točnije rečeno, odštetu Todoriću mogli bi platiti svi građani. U prilog Plenkoviću ne ide ni što je u veljači ove godine Vrhovni sud potvrdio oslobađajuću presudu Todoriću u slučaju Mali Agrokor, pri čemu su troškovi suđenja pali na teret građana. 

Fortenova rasprodaje poljoprivredni biznis

Pred krahom je i optužnica u slučaju Veliki Agrokor nakon što je Visoki kazneni sud odlučio da knjigovodstveno-financijsko vještačenje, koje predstavlja ključni dokaz protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića i ostalih osumnjičenih, izbaci iz spisa.  

>>Poljoprivrednici predložili vladi da preko mirovinskih fondova kupi tvrtke Fortenove

Fortenova grupa, koja je nastala kao rezultat nagodbe vjerovnika u Agrokoru, toliko loše stoji da nikada nisu našli pouzdanog ulagača iz inozemstva koji može dovršiti ono što je započeto Lex Agrokorom, nego gledamo još jednu aferu u kojoj sudjeluje Pavle Vujnovac, bivši financijer HDZ-a. 

>> Imamo ugovor: Ovako je Vujnovac došao do Fortenove, jamči samo s pet milijuna eura

Na kraju, da je sam projekt bio uspješan onako kako tvrdi Plenković, ne bi se krenulo u prodaju poljoprivrednog biznisa, odnosno prodaju PIK-a Vinkovci, Belje i Vupik, kako bi se taj novac upotrijebio za daljnje smanjivanje zaduženosti kompanije. 

Pročitajte više