KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Zašto ministri nose vrhunske zaštitne maske, a liječnici i sestre obične kirurške?

Foto: Index/FaH/Pixsell/Goran Stanzl/Damir Sencar/Josip Regovic

PROBRANI pripadnici političke klase u Republici Hrvatskoj, poput predsjednika Zorana Milanovića te ministara Davora Božinovića, Zdravka Marića, Gordana Grlića Radmana, Darka Horvata i Damira Krstičevića ovih se apokaliptičnih dana u javnosti povremeno ukazuju sa skupim i vrlo kvalitetnim maskama, kakvih u isto vrijeme nedostaje u bolnicama i sličnim zdravstvenim ustanovama.

Maskiranog su Milanovića fotoreporteri ulovili dok je obilazio Zagreb nakon nedjeljnog potresa.


Zoran Milanović

Iza slične maske, svakako kvalitetnije od običnih kirurških, skrivala su se lica ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i Gordana Grlića Radmana dok su se obraćali novinarima te ministara gospodarstva Darka Horvata i obrane Damira Krstičevića dok su hrlili na sastanak Nacionalnog kriznog stožera u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.


Davor Božinović


Goran Grlić Radman


Darko Horvat

Posebno dojmljiv bio je slučaj ministra Krstičević koji je najkvalitetniju FFP3 masku okrenuo naopako, pa mu se dio namijenjen zaštiti nosa pružao prema grkljanu.


Damir Krstičević nosi FFP3 masku - naopako

Korona napada iz laptopa?

No, ni on nas nije očarao kao Zdravko Marić. Prvi čovjek financijskog resora skrio se iza vrhunske FFP3 maske ne samo na konferenciji za novinare o vladinim mjerama zbog krize izazvane koronavirusom, nego je s njom pozirao u svom uredu pred laptopom tijekom sastanka ministara financija Europske unije održanog putem videolinka. Rijetko besmislena upotreba maske osim ako ministar nema gigamegaultra povjerljivu informaciju o križanju korone s računalnim virusima koji iskaču iz laptopa.


Marić sudjeluje u video konferenciji s FFP3 maskom

Ima za ministre, nema za liječnike

Gotovo istodobno, ovih smo dana objavili tekst s pritužbama mladih liječnika koji se žale na manjak FFP2 i FFP3 maski. Internist iz zagrebačkog Kliničkog bolničkog centra uz ostalo je rekao: "Najveći je problem nedostatak maski FFP2 i FFP3 koje su vezane uz antivirusne setove koji su dio potpune opreme s odijelom. Velika je potreba za FFP2 i FFP3 maskama izvan antivirusnih kompleta koje bi se mogle nositi u smjeni umjesto jednokratnih kirurških maski", izjavio je Indexov sugovornik.

>> Beroš spominje petu kolonu u zdravstvu. Evo što liječnici kažu o nedostatku opreme

Specijalizant iz bolnice Merkur također se požalio jer on i kolege rade s kirurškim maskama. "Nedostaje nam maski FFP2 i FFP3. One pružaju višu zaštitu od aerosola za razliku od običnih kirurških maski koje pružaju samo zaštitu od kapljičnog prijenosa. FFP2 se koriste za pregled bolesnika, a FFP3 za složenije zahvate kao što su intubacija, reanimacija i bronhoskopija. Mladi specijalizanti i specijalizantice nemaju ništa od te opreme", žalio se mladi specijalizant.

Kvalitetne maske nedostaju liječnicima, a ne političkom vrhu

O nošenju maski naslušali smo se proturječnih informacija. Po jednima, bezvrijedne su u borbi protiv korone, jer se virus može provući kroz njih i oči. Po drugima, korisne su za zaštitu oboljelih od zdravih. Po trećima, svima su korisne. Onih skupih, kvalitetnih, dobrih, nedostaje liječnicima, ali ne ionako prezaštićenoj političkoj vrhušci.

Što kažu u vladi?

Marku Miliću, vladinu glasnogovorniku, javili smo se s porukom u kojoj ga pitamo zašto članovi vlade nose dotične maske, kada i gdje su nabavljene te po kojoj cijeni. Javio nam se s objašnjenjem da ih vlada nije kupovala, nemaju ih ni on, ni premijer - koji se testirao na koronu preko veze - a kako su pojedini ministri došli do njih nije mu poznato. Obećao nam je pribaviti njihova objašnjenja.

Jedva čekamo.

Pročitajte više