KORONAVIRUS

Umrlo je 12 staraca iz splitskog Doma, a Beroš za sve krivi - virus. Ovo su činjenice

Foto: Milan Šabić, /Pixsell

OD UKUPNO 59 preminulih u Hrvatskoj od koronavirusa, čak 12 ih je iz Doma za starije i nemoćne u splitskoj Vukovarskoj ulici. Radi se o otprilike petini ukupno preminulih u Hrvatskoj od tog virusa, a kako sad stvari stoje, za to baš nitko neće odgovarati. Ministar zdravstva Vili Beroš, kojem su provladini mediji na početku epidemije tepali kao "našem prijatelju Viliju", i ministrica socijalne politike Vesna Bedeković za to vrijeme ističu kako su ponosni na rezultate Hrvatske u borbi s koronom.

Podsjetimo da je nakon dramatične evakuacije štićenika starije dobi tijekom noći, u Split tada došao i Nacionalni stožer te resorna ministrica Vesna Bedeković najavljujući istrage i odgovornost za propuste, no kako je vrijeme prolazilo, ispostavilo se da krivaca, osim virusa - nema.

>>U Splitu evakuiraju dom za starije, 10 štićenika ima koronavirus

Ministar zdravstva Vili Beroš tijekom vikenda je rekao da zdravstvena inspekcija nije pronašla nikakve nepravilnosti u radu splitskog Doma te naveo kako je "stvar u virusu" i da "ne zna odakle zaključci da je došlo do propusta".

Resorna ministrica Vesna Bedeković je, pak, prije par dana zaključila da Hrvatska jako dobro radi svoj posao.

Izgovor Beroša i Bedeković: To se događa svugdje

"Ako uzmete u obzir situaciju u Hrvatskoj i u nekim drugim zemljama, od oko 860 ustanova do sada smo imali proboj u osam domova. Proboju koronavirusa u domove za starije i nemoćne odolijevalo se više od mjesec i pol dana zahvaljujući uputama i preporukama te ponašanju sukladno koordinaciji s Nacionalnim stožerom", poručila je Bedeković.

Ministar Beroš je tijekom vikenda izjavio da je obavljen inspekcijski nadzor u splitskom Zavodu za javno zdravstvo te nad liječnicom Doma za starije i da nisu pronađene nepravilnosti u radu. Neslužbeno se doznalo i da inspektori Ministarstva socijalne skrbi nisu pronašli nikakve nepravilnosti ni propuste u radu djelatnika splitskog Doma.

Beroš je u nedjelju istaknuo da u Europi velik postotak preminulih od koronavirusa uključuje upravo osobe starije dobi.

"Zdravstvena inspekcija nije pronašla odstupanja. Međutim, postoje druge institucije ove države koje, ukoliko ustanove određene detalje, mogu istraživati dalje. Sa zdravstvenog aspekta, ako postoji neka sumnja može se, uz zdravstvenu inspekciju, zatražiti i stručno postupanje drugih institucija. I sami znate da nalaz inspekcije u Ministarstvu demografije nije gotov i treba ga pričekati da bi zaključivali što i kako će biti", rekao je Beroš u nedjelju te istaknuo da "niti jedna europska država nije obranila domove".

Beroš: Ja ne znam u čemu je stvar, vjerojatno u virusu

Na potpitanje - ako nema propusta i svi su slušali preporuke, je li onda stvar u preporukama i sustavu - Beroš je odgovorio da je vjerojatno stvar u virusu.

"Ja ne znam u čemu je stvar, vjerojatno je stvar u virusu", rekao je Beroš.

 

Dodao je i da s obzirom na to da tijek događaja još nije objavljen, ne zna odakle zaključci da je došlo do propusta.

Danas je, pak, rekao da je prošli tjedan WHO izvijestio da je više od pola smrti povezano s domovima.

"Sretan sam kao član Stožera na sve naše rezultate, u vrhu smo obrane. Kako će biti sutra doista ne znam. Moramo biti spremni na sve. Sve što smo dosad radili, radili smo promišljeno i željeli smo polučiti najbolji mogući rezultat. Radili smo ono što smo najbolje znali. Što se tiče transparentnosti, mislim da smo pokazali da jesmo transparentni", komentirao je Beroš na današnjoj press konferenciji Stožera.

I dok su ministri Beroš i Bedeković zadovoljni rezultatima, podsjetimo na tijek događaja u splitskom Domu.

>>Imamo 9 novooboljelih. Od jučer četvero mrtvih

Ovo su činjenice koje govore nešto sasvim drugo od Beroša i Bedeković

Naime, u Domu za starije osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu 7. travnja utvrđeno je da je deset korisnika zaraženo novim koronavirusom, a do danas ih je umrlo čak 12 i gotovo 70 je zaraženo.

Taj dan kad se saznalo da su zaraženi štićenici, cijelu noć je trajala evakuacija pedesetak štićenika Doma u splitsku covid-bolnicu na Križine.

Sve su to bili ljudi stariji od 85 godina. U narednim danima je broj zaraženih štićenika i djelatnika doma porastao na 70.

Treba podsjetiti na izjavu ravnatelja tog Doma, HDZ-ovog Ivana Škaričića koji je u trenu kad je otkriveno desetero zaraženih korisnika izjavio da su štićenici prije desetak dana počeli imati čudne simptome, što je kulminiralo povišenom temperaturom kod čak 15 korisnika.

"Liječnica je prije nekoliko dana primijetila na drugom katu nekoliko osoba s povišenom temperaturom. Malo je to eskaliralo, kod tih 15-ak temperatura, od ukupno 50-ak korisnika, i to je već bilo sumnjivo", rekao je Škaričić 7. travnja.

Ravnatelj splitskog Doma dobio posao bez natječaja nakon poraza na izborima za omiškog gradonačelnika

Kako je tada rekao Škaričić, "onda su odlučili u dogovoru s epidemiolozima da se naprave testovi, što je učinjeno prekjučer i danas su doznali da je pozitivno deset korisnika. I, nakon toga se, normalno, reagiralo malo kasnije poslijepodne i odlučeno je na nivou Stožera da se svi štićenici s drugog kata, njih 50-ak, prebace noćas u bolnicu na Križine".

Škaričić je tada kazao i da su "poduzeli sve mjere", a čini se da će njegove tvrdnje uskoro službeno potvrditi i ministrica Bedeković.

Škaričić, koji je po struci profesor povijesti, u prosincu 2013. dobio je posao ravnatelja Doma bez ikakvog natječaja, i to nakon što je izgubio izbore za omiškog gradonačelnika, a na pitanje novinara nije li to malo neobično, odgovorio je: "Pa moram i ja negdje raditi. Dosta sam bio bez posla."

>>HDZ-ov šef splitskog doma kojim hara virus dobio posao bez natječaja

I Plenković branio Škaričića

Premijer Plenković je nakon saznanja o zarazi u splitskom Domu stao u Škaričićevu obranu i rekao da to tako neće ići, da se napada ravnatelj Doma jer je HDZ-ovac.

>>Plenković: E to tako neće ići da se ravnatelj doma napada jer je HDZ-ovac

Sestra iz splitskog Doma: Da je osoblje imalo zaštitnu opremu, možda se ne bismo ni razboljeli

O stanju u splitskom Domu za Index je 10. travnja progovorila Zdravka Đapić Kolak, voditeljica Odjela za brigu o zdravlju, zdravstvenu njegu i rehabilitaciju u splitskom Domu za starije i nemoćne.

>> Pročitajte prvi intervju glavne sestre splitskog doma

"Možda da je osoblje imalo zaštitnu opremu, možda se ne bismo ni razboljeli. Nismo dobili zaštitne maske niti smo dobili zaštitna odijela, vizire. Nismo ništa dobili", kazala je Đapić Kolak.

Ističe kako je 21. ožujka uputila Stožeru civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije mail u kojem ih je tražila da Domu osiguraju zaštitne maske, odijela, očale, kape i kaljače te izrazila zabrinutost zato što liječnica koja se brine o pacijentima u Domu ujedno radi i s osobama koje su u Duilovu izolirane i u karanteni.

Iz Stožera su joj odgovorili da oni ne raspolažu traženim sredstvima i da se obrati ljekarnama za dezinfekcijska sredstva i tvornicama Galeb i DES koje "šivaju pamučne maske".

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je nakon što je otkrivena zaraza u splitskom Domu rekao da je vrlo vjerojatno covid-19 u splitski Dom za starije ušao s nekim od djelatnika jer ih je osmero bilo zaraženo.

Nacionalni stožer: Nije javljeno da štićenici već neko vrijeme imaju simptome

Iz Nacionalnog stožera kazali su kako im nije javljeno da štićenici već neko vrijeme imaju simptome. Kasnije se javila glavna sestra Doma Zdravka Đapić Kolak, koja tvrdi kako je 12 dana prije nego što se saznalo da su štićenici Doma zaraženi zvala epidemiologe zbog situacije u Domu. Capak je tad rekao da su u tijeku izvidi kako bi se saznalo što se točno dogodilo i gdje je došlo do greške u komunikaciji.

Za kraj dodajmo i da je pučka pravobraniteljica Lora Vidović odmah nakon prve objave o broju zaraženih korisnika u Domu za starije i nemoćne u Splitu pokrenula ispitni postupak i zatražila očitovanja od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Doma za starije i nemoćne Split, Ministarstva zdravstva i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Pučka pravobraniteljica za Index: Ovaj slučaj nam je prioritetan

Očitovanje je dobila samo od Doma, kazala je danas za Index.

"Ovaj slučaj nam je prioritetan i iznimno će biti značajan za ocjenu stanja ljudskih prava tijekom epidemije koronavirusa jer se odnosi na zaštitu starijih osoba koje su jedna od najranjivijih skupina, ali i zbog broja zaraženih u Domu, a nažalost, i preminulih. Više informacija moći ćemo reći kad primimo sva očitovanja i temeljito ih analiziramo. Za sada nam je očitovanje poslao samo Dom, dok ih još čekamo od Ministarstva zdravstva, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije", rekla je za Index pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Ranije je, pak, navela da je prijava prvih simptoma, odnosno sumnje na covid-19, obveza svakog doma, što je propisano Uputama za sprečavanje i suzbijanje epidemije covida-19 u domovima za starije osobe i drugim ustanovama u sustavu socijalne skrbi od 27. ožujka 2020.

Što vi mislite? Recite nam u anketi!

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više