Zašto policija laže o napadu svog čovjeka na novinara Indexa?

Foto: MUP

SINOĆ je muškarac na popularnoj splitskoj plaži prijetio samoubojstvom. Kao što je uobičajeno u takvim slučajevima, na teren su, uz policiju, odmah izašli i novinari, a među njima je bio i naš reporter Drago Miljuš.

Miljuš je za Index izvještavao uživo s javne površine te je stajao izvan područja kojeg je policija ogradila i blokirala. Njegov prijenos događaja uživo gledale su tisuće ljudi. U jednom trenutku Miljušu i njegovom kolegi novinaru iz 24 sata prilazi policajac i počinje ih odgurivati s, podsjećamo, javne površine, koja je bila izvan područja koje je policija ogradila. Uz vokabular i pristup neprimjeren javnom službeniku plaćenom novcem poreznih obveznika, policajac nastavlja koristiti silu i gurati Miljuša. Prijeti mu da će baciti njegovu privatnu imovinu, odnosno mobitel kojim izvještava u more.



Nakon prijetnje popraćene psovkama, policajac je svoju prijetnju i ostvario - uzeo je Miljušev mobitel i bacio ga u more. U tom trenutku dotrčava drugi, interventni policajac i iz zaleta udara Indexovog reportera šakom u glavu. Poručuje mu da bi ga "najradije zadavio".

Šokirani Miljuš potom odlazi na Hitnu pomoć, gdje mu šivaju usnu koja je pukla zbog udarca javnog službenika plaćenog novcem poreznih obveznika.



Bizarna policijska priopćenja


Policijska uprava splitsko-dalmatinska oglašava se prvim priopćenjem. Izvještavaju kako je muškarac koji je prijetio da će se raznijeti bombom počinio samoubojstvo te da "osim njega nitko drugi nije ozlijeđen".

Ubrzo nakon prvog, javljaju se s drugim priopćenjem - reakcijom na Indexov tekst o napadu policajca na našeg reportera. Navode kako su "poduzimali zakonom propisane mjere i radnje". Podsjetimo, jedan policajac je udario novinara šakom u glavu, a drugi mu je bacio mobitel u more.

Dalje navode kako se "zona policijskog osiguranja mjesta događaja odnosila i na novinare". Miljuš, doduše, nije bio u nikakvoj "zoni policijskog osiguranja mjesta događaja", ali policija nije dozvolila da ih činjenice ometaju.

"Snimkom objavljenom na portalu Index može se zaključiti da se njihov novinar oglušio na zapovijedi policijskog službenika koji je sprečavao pristup neovlaštenim osobama u zonu osiguranja", navode dalje u priopćenju.

"Zapovijedi" policijskog službenika glasile su: "Ajde bogati, udalji se, boga ti, udalji se, jebate!", "Moram te gurati" i "Je li moram kisnuti radi tebe?". Ponavljamo, Miljuš nije bio u nikakvoj "zoni osiguranja" i stajao je na javnoj površini, koja nije bila ni ograđena ni blokirana.

Danas su promijenili ploču

Danas je policija promijenila ploču. Nakon što je Hrvatsko novinarsko društvo osudilo napad na Miljuša, oglasilo se samo Ministarstvo unutarnjih poslova. Otkantali su nemušta blebetanja splitske policije o "oglušivanju o zapovijedi", "zakonom propisanim mjerama" i nepostojećim zonama osiguranja.

Udvorno ističu kako je "neosporno da novinari kao javni djelatnici trebaju svoj posao obavljati nesmetano" te kako "policijski službenici u svakodnevnom radu poduzimaju sve zakonom raspoložive mjere i radnje s ciljem suzbijanja svih oblika nezakonitih ponašanja prema novinarima u njihovom radu". Dodaju kako se "kaznena djela usmjerena protiv novinara, a posebno napadi na njihov fizički integritet i osobnu sigurnost, tretiraju s krajnjom ozbiljnošću i profesionalnošću". Pritom su našli shodnim pohvaliti se vlastitim naporima u "rješavanju dosad neriješenih slučajeva u kojima su oštećeni novinari u Republici Hrvatskoj", iako pritom nisu naveli nijedan konkretan primjer.

U zadnjoj rečenici priopćenja naglašavaju da je glavni ravnatelj policije oformio "stručni tim" na razini ministarstva koji će ispitati sve okolnosti.

Nakon svega, nameće se niz pitanja.

Zašto policija laže?

Ako je splitska policija, kako tvrde u dvama službenim priopćenjima, postupala po zakonu i u okvirima svojih ovlasti, zašto se oglašava Ministarstvo unutarnjih poslova? Ako je splitska policija toliko uvjerena u ispravnost svog postupka, zbog čega, ni više ni manje, glavni ravnatelj policije oformljuje "stručni tim", što god to značilo? Također, ako se na snimci jasno čuje kako se njihov čovjek ophodio prema novinaru, zbog čega inzistiraju da je postupao po "zakonom propisanim mjerama"? Ako Miljuš nije bio izvan "zone sigurnosti", zbog čega inzistiraju da je bio? Zašto lažu da nitko drugi nije ozlijeđen, ako Miljušev medicinski nalaz pokazuje suprotno? Odakle im pravo da oduzmu tuđu imovinu (i to sredstvo za rad!) i bace je u more?

Odakle pravo jednom nasilnom čovjeku koji plaću dobiva izravno iz Miljuševog džepa da se zaleti i udari istog tog Miljuša koji samo radi svoj posao?

Miljuš: Napravili su ogroman propust, a onda su htjeli svaliti odgovornost na novinare

Sramotno ponašanje i laži splitske policije komentirao je i Drago Miljuš.

"S velikim razočaranjem sinoć sam nakon izlaska iz bolnice pročitao priopćenje policije kako su oni zaključili iz snimke da sam se ja oglušio o policijsku zapovijed. Nakon što je policija napravila ogroman sigurnosni propust i uopće nije blokirala šetnicu koja uz more vodi od Zvončaca prema plaži Obojena svjetlost, očito su htjeli svaliti krivnju na novinare koji su samo radili svoj posao i nije im bilo na kraj pameti da provociraju bilo kakav sigurnosni ili neki drugi problem, a pogotovo ne da naprave dodatni posao policiji", rekao je Miljuš.

"Na kolegu iz 24 sata i mene potpuno neprofesionalno fizički je nasrnuo policajac koji nas je rukama odgurao 20-ak metara unazad. Bio je verbalno vrlo neartikuliran i nije mi jasno o kakvoj oni zapovijedi zapravo govore. Njegov kolega iz zaleta me udario šakom u glavu najjače što je mogao", kaže naš novinar.

"Policija je lagala sinoć kada je izdala priopćenje, a lažu i danas jer sam čuo da su izjavili da me nisu ni udarili šakom u glavu, niti mi bacili mobitel u more. Ne znam što su onda radili policijski ronioci koji su ga danas izronili iz mora. Možda sam ja bacio mobitel u more sam od sebe dok sam radio?", pita se Miljuš.

Pročitajte više